Mejlet Utbetalning av avans från Publit* påminde mig om att årets första kvartal är avslutat. Därmed är det hög tid för mig att damma av min plan med kvartalsvisa uppdateringar som komplement till mina årskrönikor. Ett tag försökte jag med månadsvisa uppdateringar, men det strandade redan i utkastkorgen. Huvudsyftet med dessa inlägg är att jag sammanfattar vad jag gjort för mig själv. Särskilt försöker jag samla ihop beröm jag fått. För ibland behöver man visa upp omdömen om ens arbetsinsats och då brukar allting vara spårlöst borta. Låt oss börja direkt.

Du skriver lekande lätt och nästan dansant ibland – det lyser verkligen igenom att du känner stor lust i att berätta, och då blir det ju per automatik också lustfyllt att läsa. I synnerhet som sidorna dessutom är generösa på substans, samtidigt som du visar och bjuder på din person.

Författaren Bosse Yman i ett privat mejl (som jag fått lov att citera)
Författaren Kristina Svensson i rosa hatt.
Nyinköpt hatt i Röros i februari 2024.

Det går inte annat än bli glad över sådana fina ord! Det kommer mer senare. Men först ska jag berätta lite väsentliga nyheter. En del av dessa har jag skickat ut som påskhälsning i mitt nyhetsbrev. Har du missat det kan du läsa det här. Något jag inte tog med där är nästa punkt för den är ny.

Upplev historiska Rivieran går nu att bevaka

Att Upplev historiska Rivieran nu faktiskt går att bevaka (möjligen även förbeställa) överallt där böcker säljs och lånas är faktiskt både en stor nyhet och ingen nyhet alls. Omslag och utgivningsplan för fyra delar i serien Kristinas strövtåg spikade jag egentligen för ett år sedan. Sedan har det varit lite fram och åter med anledning av betaljobb. Ett tag sköt jag utgivningen på framtiden men nu rullar den igen. Jag får väl lägga in en brasklapp att utgivningsdatum julen 2024 fortfarande får ses som preliminär och är avhängig hur mycket tid jag kan lägga på bokskrivandet under vår och sommar.

Under påsken har jag i alla fall plockat fram manuset och åkt berg- och dalbana mellan att bli lycklig över hur briljanta vissa texter är och förtvivlad över hur bottenlöst mycket arbete det återstår. En del av texterna är det tolv år sedan jag skrev. Då var de tänkta att ingå i en större bok men jag har lyft ut dem, redigerar och lägger till bilder. Detta projekt har hamnat i malpåse och blivit uppskjutet flera gånger. Bland annat av reseguiderna Mitt Nice och Mitt Provence.

Detta informationsblad är på väg till utvalda bokhandlare.

Tio år med Mitt Nice

I sommar är det faktiskt tio år sedan jag skrev första upplagan av Mitt Nice. Egentligen höll jag på med ett stort praktverk (där historiedelarna ovan skulle ingå), men jag blev smickrad när jag blev tillfrågad och så tyckte jag att det skulle vara intressant att samarbeta med ett externt förlag en gång och se hur det var. Jag såg det som ett litet sidospår. Det både blev det och inte blev det. Mitt Nice visade sig bli riktigt poppis och om man undantar några år när den inte fanns i tryck (de åren inkluderade pandemiåren då efterfrågan ändå var obefintlig) så har den sålt stadigt år ut och år in. Den fick fina recensioner när den kom och läsare har ibland lämnat någon stjärna här och var på nätet.

Jag har alltid varit förundrad över det där för när jag skrev den jobbade jag heltid och hade bara en kort semester på mig. Jag pendlade från Antibes till Nice. Bussen kostade då €1 och tog en timme, förutom när bussarna fastnade i köer, vilket de gör hela tiden mitt i sommaren. På vägen till Nice gjorde jag research, på hemvägen satt jag och knappade ner texter på mobilen. Varje dag tog jag en del av staden. Vandrade gata upp och gata ner. Använde mobilen för landskapsbilder och hade makro på storkameran för att kunna ta snygga detaljbilder. Jag minns det som svettigt och ganska stressigt. När jag för ett par år sedan plockade fram manuset för att uppdatera det så blev jag överraskad över hur många underfundiga och roliga meningar jag hittade. Jag blev imponerad över hur jag fått in olika teman. Blev stolt över mitt yngre jag.

Hej mitt yngre jag. Du gjord ett bra jobb med den boken.

Reseguiden Mitt Provence är slutsåld

Före påsk såldes det allra sista tryckta exemplaret av Mitt Provence. Detta upptäckte jag när jag fick mejl från ett par som försökt köpa den. Den boken var både rolig och dyr att skriva. Provence är stort och jag var vid det här laget ganska insyltad i mitt extrajobb i Stockholm så jag hade inte så mycket tid att lägga på den. Jag rensade i kalendern i början av mars för att göra en del utflykter. I Ett år runt Antibes berättar jag om en av mina researchresor, när jag och min snälla chaufför gav oss av vid femsnåret för jag ville fotografera Verdonkanjonen med morgonljus. Det var så vackert men oj vad kallt, runt nollan och det var vi inte riktigt klädda för.

Under sommarens stiltje på jobbet passade jag på och åkte ner igen. Då var det värmebölja och ganska slitsamt att resa runt. Det var dessutom åren efter attentatet i Nice så det var otroligt mycket militärer överallt och diskussion om bomber. Jag tog första morgontåget till Marseille, Aix och Avignon flera gånger från Antibes. Traskade gata upp och gata ner för att hitta de finaste fotovyerna. Provade restauranger. Försökte mig på att äta två luncher varje gång för att vara effektiv. Hann inte riktigt med att besöka alla ställen jag hade tänkt innan jag var tvungen hasa mig hem till Sverige och jobba med annat så några av ställena i boken är det faktiskt inte jag som besökt, utan mina utsända hjälpredor (TACK!).

Jag fick se många ställen jag annars inte skulle sett, men jag hade hellre gjort det i lugnare tempo. Den första versionen av manuset som jag lämnade in till förlaget var jag riktigt nöjd med. Det är dock inte den som publicerades utan en annan variant. Summa summarum är jag ändå stolt över boken och det är roligt att den nu hittat ut till så många läsare.

Lavendelfält på framsidan av boken Mitt Provence.

Foto i Falu-Kuriren och som förstoring

Två av mina foton har hittat ut i världen. En bild av Svartsjö slott har blivit förstoring som hänger i ett hem nära slottet på bilden. Kul att se hur bilden blev!

Och en bild av Jannesgården i Malung hamnade i Falu-Kuriren. Tyvärr av en tråkig anledning.

Moderera workshops åt IKEM

En av de roligaste uppgifterna jag gjort i år var att moderera två workshops åt IKEM. De bokstäverna utläses Innovations- och kemiindustrin i Sverige och är en arbetsgivarorganisation där jag är projektanställd för att göra något helt annat. Men jag anmälde mig som frivillig för att hjälpa till på ett litet litet hörn på deras stora projekt att skriva en färdplan till Fossilfritt Sverige. Det känns verkligen hoppfullt att se hur industrin kämpar för att ställa om. I mars var det hearing med tre parallella branschworkshops. Jag modererade läkemedelsworkshoparna tillsammans med rutinerade räven Bengt Mattson på LIF. Vi fick till superbra kemi och trevlig öppen stämning. Efter tio minuter var det någon i publiken som sa att “det märks att ni jobbat länge ihop” och då var det tre timmar sedan vi träffades första gången.

Lena Svendsen lyckades inte fånga oss båda på bild samtidigt men här är jag in action.

Mycket tid på Teams

Min huvudsakliga uppgift hos IKEM är ett EU-finansierat projekt med 33 deltagande organisationer från 13 länder. Projektstrukturen är som ett trassligt garnnystan där samma personer sitter på femtioelva olika stolar. Min roll är att driva en av dessa underavdelningar framåt. Jag har lagt ner enormt mycket energi där (vilket gjort att mitt bokskrivande helt avstannade i några månader) och då är det roligt när den kroatiska deltagaren säger att min grupp är den med mest ordning och struktur.

Teamsmöte på Stockholmskontoret. Teams är bra ända tills det får för sig att kasta ut en ur mötet. Är man då ordförande är det en aning frustrerande.

Leva som jag lär

I början av mitt yrkesliv jobbade jag med att inspirera ungdomar till att välja en karriär inom naturvetenskap och teknik. Jag har också debatterat PRAO. Jag är inte så involverad i dessa frågor längre men jag känner ändå ett ansvar att ibland dra mitt strå till stacken. Så jag har varit på ett kort gästspel på en yrkesmässa på en högstadieskola. Det vill säga en chans för elever att gå runt bland massa yrken och ställa frågor hur en arbetsdag ser ut, hur man kommit på idén att välja det yrket och så vidare. Jag tror verkligen att det är viktigare med yrkesmässa än gymnasiemässa. Så jag uppmanar alla skolor att ordna yrkesmässor och alla kompisar att se till att ställa upp och gå dit.

Sveriges författare förtjänar en organisation som jobbar för dem

Sedan har jag skickat in en motion till Sveriges Författarförbund. Jag föreslår reformer internt och i den externa kommunikationen för att tydliggöra om förbundet är en kampanjorganisation för yttrandefrihet i världen eller en branschorganisation som jobbar för att förbättra medlemmarnas arbetsvillkor. Ett utkast till motionen ligger på en av mina webbsajter. Jag har fått massor av beröm för den av författare som valt att inte bli medlemmar för att de inte tycker att förbundet fokuserar tillräckligt på medlemsnytta.

Ute och fotat lite grann

Första kvartalet avrundades med matförgiftning vilket drar ner humöret och betyget rejält. Därför är det bra påminna mig själv om att jag faktiskt har varit utomhus lite grann, om än alldeles för lite i förhållande till planering.

Kan vara en bild av 1 person
Fotar mimosablomning i Tanneron i januari. Foto: Björn Mörtberg

Fika och promenad i Mörtsjöskogarna i Täby med Maria Högberg.
Imma på linsen och norsk våffla med brunost i Borgedalsbua . I år blev det en ganska lång pratstund med tjejerna som öppnat släktens stuga på fjället.
Påskafton tillbringades så som sig bör i en solgrop på en fjällsida i goda grannars sällskap. Totalt blev vi 18 personer. Foto Mia Östholm.

Glad överraskning hitta många stjärnor på Adlibris

Någon gång under 2022 började tydligen Adlibris erbjuda kunderna möjlighet att lämna omdömen om böcker. Det upptäckte jag häromdagen. Jag blev glatt överraskad för det var många femstjärniga betyg. En del av stjärnorna kom med kommentarer. Det var rolig läsning för mig!

Mina böcker har fler stjärnor hos Bokus

Det var roligt att hitta igen betygen ovan hos Adlibris. Det är bra att de särskiljer betyg från verifierade köpare respektive Boktipset. Men en sak som var irriterande är att det inte syns om boken fått omdömen eller bara stjärnbetyg. Så man klickar på stjärnorna och blir skickad neråt på sidan till ingenting. Hos Bokus har de en annan lösning.

Min senaste bok har fått sex betyg varav två skrivna omdömen hos Bokus. Hos Adlibris hade den samtidigt tre betyg med genomsnitt fem stjärnor.

*Avansen från Publit för sålda exemplar av Författarboken och Nå ut med din bok under kvartal ett var 743 riksdaler före skatt. Jag nämner detta för att jag emellanåt får önskemål om att uppdatera Författarboken. Exempelvis ligger det ett sådant förslag här ovan. Jag håller med, det kliar i fingrarna att uppdatera den men det skulle ta mig ungefär två månaders jobb till extremt låg ersättning. Efterfrågan och försäljningen av mina reseböcker är överlägset större!

Trion ska bli en kvartett i år är det tänkt. Säkrast jag återgår till att jobba med nästa bok.
Stort tack till alla som tar sig tid att lämna recensioner och stjärnbetyg på mina böcker. Vill du veta fler sätt som du kan hjälpa till har jag skrivit en lista här. Detta är en bild från årets hittills enda helg på hemmaplan. I glaset Chit Chat, en trevlig chinon blanc från wine mechanics. I bakgrunden mysiga saluhallen i Göteborg i februari.
Kristina Svensson
Dansant, otroliga foton, rolig! – finfina ord om mina böcker
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

En reaktion på “Dansant, otroliga foton, rolig! – finfina ord om mina böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.