När Nice hamnade på UNESCOs lista med världsarv 2021 använde staden en bild av denna byggnad som illustration. Det är Château d’Anglais som ligger på Boronkullen. Den rosa marängen med gotiskt torn kallas också för Smith’s Folly efter den brittiske överste som byggde det i mitten av 1800-talet. Han hade tidigare tjänstgjort i Indien och var inspirerad av hinduisk arkitektur. Googlar man på Smith’s Folly dyker det också upp ett torn i New Delhi med samma upphovsperson.

När detta hus byggdes låg det ensamt på en klippa över havet och var privatbostad. Nu är det omringat av byggnader och uppdelat i många lägenheter. När jag tog den här bilden så pågick renovering. Robert Smith var inte ensam om att bygga palats i Nice. Stora delar av det som gjorde att Nice utsågs som världsarv har byggts av brittisk överklass. Jag har bloggat om det engelska Nice, en artikel som handlar om Drottning Victorias hotell och den engelska promenaden. Det finns också en del om detta i min reseguide Mitt Nice.

Château d’Anglais i Nice i årets fotokalender

Varje månad postar jag en bild ur årets fotokalender. Temat på mina kalendrar varierar, men har ofta koppling till något bokprojekt. Förra året var det ledkryss i Härjedalsfjällen men jag har också haft vackra träd, Halländsk natur och byggnader vid vatten. I november väljer jag ut foton och trycker en kalender. Ibland tar jag upp beställningar och säljer dem. Vill du lägga vantarna på nästa års är bästa sättet att prenumerera.

Kristina Svensson
Ett år runt Antibes april: Château d’Anglais i Nice
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.