Kristina Svensson snabbversionen

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och skribent som skriver färgstarka reseguider från Provence och matnyttiga handböcker för författare. Blir på bra humör av gott kaffe, av rimfrostiga träd och färgglada nagellack. Bor egentligen i Mölndal men syns oftare i Täby eller Antibes.

Kronologiskt och encyklopediskt

Född på Värmdö och uppväxt i Sävedalen utanför Göteborg lämnade Kristina Svensson Stockholmsförorten Täby efter studenten på naturvetenskaplig linje. Under Uppsalaåren var hon föreningsaktiv på Norrlands nation och läste idé- och lärdomshistoria vid sidan av huvudspåret biokemi. Efter en kort sejour som doktorand i Linköping inledde hon i mitten av 1990-talet en karriär som vetenskapskommunikatör - långt innan yrket fanns i Sverige. Denna ledde Kristina in i museivärlden där arbetetsuppgifterna var roliga men arbetsvillkoren usla. I Wales där Kristina bodde 1999-2000 och 2004 var förutsättningarna bättre men Kristina valde ändå att byta till näringslivet. I fem år arbetade hon på AstraZeneca i olika roller, bland annat som gruppchef och ansvarig för företagets arbetsgivarvarumärke i Sverige.

Kristina är en av förgrundsgestalterna inom den svenska indieförfattarrörelsen, bland annat som en av initiativtagarna till föreningen Egenutgivarna, författare till handböcker för författare och populär kursledare i egenutgivning på uppdrag av bland andra Sveriges författarförbund. Hon har en fot kvar i vetenskapen som kommunikatör för det Vinnovafinansierade strategiska innovationsprogrammet inom medicinteknik, Medtech4Health.

Kristinas stora intresse är att berätta i ord och bild. Detta tar sig uttryck i färgstarka böcker och artiklar om och från Antibes, Nice och franska Rivieran, där hon bor på deltid.

5 frågor till Kristina Svensson

Wales och franska Rivieran - hur kommer det sig?
Det är den berömda gamla slumpen. Första gången jag hamnade i Wales var via mitt dåvarande jobb. Jag hade inte ens fattat att jag var i Wales utan trodde jag var i England - en grav förolämpning för en Walesare. Senare återvände jag för att studera respektive jobba. Wales är ett fascinerande land med vild natur och ännu vildare historier, en del av dem har jag fått med i min debutbok Jakten på den perfekta puben.

Mitt intresse för franska Rivieran började med att jag fick chans att låna en lägenhet av en släkting. Min bild av Rivieran var paraplydrinkar och bling-bling. Jag upptäckte snabbt att det bara är en liten del av vad denna vackra kuststräcka har att erbjuda. Jag började blogga om mina upplevelser bland vandringsleder, romerska ruiner och matmarknader. Snart började jag också skriva på ett manus som svällde till flera böcker som jag ska ge ut vilket år som helst. Andra böcker har kommit emellan, via min blogg fick jag frågan av ett förlag om jag ville skriva en guidebok åt dem och på den vägen är det. Jag får fler och fler förfrågningar.

Vad gör du på din fritid?
Det där är en tuff fråga när man har sin hobby som jobb och jobbar i princip årets alla dagar. Men jag brukar skilja på när jag nöjesfotar och jobbfotar. Det förstnämnda är helt luststyrt. Enda problemet är att så fort det blir bra börjar jag spåna på nya bokprojekt.

Hur väljer du ämnen?
Det är en kombination av vad jag är insnöad på för tillfället och vad läsarna är intresserade av. Mitt långsiktiga mål är att kunna leva enbart på bokförsäljning i framtiden och då måste jag prioritera böcker som det finns läsare till. Jag brukar vara ganska öppen med vilka bokprojekt jag jobbar med och då märker jag vilka projekt som jag får förfrågningar om. Får man flera mejl i veckan som undrar om en viss bok är klar, då är det smart att prioritera den.

Jag har alltid trott att minsta lilla fakta, oavsett ämne, kan berättas på ett underhållande och intresseväckande sätt – det handlar bara om hur det berättas.

Varför började du skriva?
När jag fyllde trettio bestämde jag mig för att sluta drömma och sätta igång och förverkliga mina livsmål istället. Jag var rena bokslukaren som ung och att se mitt eget namn på ryggen till en bok var en gammal dröm. Jag var till och med inne på att skriva en doktorsavhandling om mina misslyckade försök att odla svårodlade vätgasproducerande soptippsbakterier ett tag. Det verket blev aldrig utgivet. Istället började jag skissa på en deckare men kan för lite om hur poliser arbetar i verkligheten. Till slut började jag skriva en bok i samma stil som de vetenskapsshower jag var van att sätta ihop, det vill säga med en lös röd tråd, mycket udda fakta och fokus på att vara underhållande.

Vad gjorde du innan du började skriva?
Jag är utbildad biokemist och vetenskapskommunikatör, med en MSc i varje. I många år arbetade jag med att popularisera naturvetenskap och teknik, särskilt till ungdomar. För detta ändamål har jag guidat på Östergötlands länsmuseum, kört fiskebåt i Malmö kanaler, skrivit vetenskapsshower i Cardiff och intervjuat forskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Till slut ledsnade jag på korta uselt betalda projektanställningar och flyttade till Wales. Där var jobbet ännu sämre betalt men å andra sidan umgicks jag bara folk i samma bransch så det gjorde inte så mycket. Hade tänkt stanna men ett "riktigt" jobb på AstraZeneca i Sverige kom emellan.

I fem år arbetade jag i olika roller på AstraZeneca, bland annat som gruppchef och ansvarig för företagets varumärke som arbetsgivare . Jag trivdes men när min roll försvann i en omorganisation sörjde jag den inte.

Andra intervjuidéer

Bästa glasstället i Nice eller charmigaste vandringarna längs franska Rivieran är ganska självklara ämnen med tanke på Kristinas bibliografi.

Hur går det egentligen med Vasaloppsstarten? Kristina firade 2013 tjugoårsjubileum i eller bredvid Vasaloppsspåret och har lovat återkomma i spåret men hur går det egentligen?

Eller varför inte fråga om utvecklingen inom svensk egenutgivning, eller varför Kristina tycker att alla kulturutövare bör lära sig en del om varumärke och affärsdelen av sitt konstnärskap. 

Högupplösta pressbilder på Kristina Svensson

Pressbilder

Högupplösta bilder på Kristina Svensson som är fria att använda, förutsatt att fotografens namn anges.

Läs mer
I media

I media

Kristina Svensson har synts i Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Vagabond, Sydsvenskan, Tidningen Skriva, Femina, Mölndals-Posten, Mitt i Täby och Vårt Kungsholmen. Samt i lokala inslag i SVT och TV4,

Läs mer
Kontakta Kristina Svensson

Kontakta Kristina för intervju

Kontakta gärna Kristina Svensson om du vill prata om Provence, bokutgivning och angränsande ämnen. Mejl, sociala medier och andra kontaktvägar finns listade här.

Läs mer

Andra källor

Läs om Kristina Svensson i Wikipedia.

Ingen Khadaffi direkt - Kristina vill roa och nå ut utan att behöva bli en ökänd diktator. Om detta och nervositeten att debutera med en bok som bygger på självupplevda händelser i december 2010.

Kristinas favoritförfattare avslöjades i samband med utgivningen av Förverkliga din bokdröm 2011.

Visionerna för, styrkan med och begränsningarna med en ideell förening skriver Kristina om hos Astrid Ahlberg i november 2013

Och när #författarboken gavs ut 2015 drömde Kristina att alla författare eller de som drömmer om ett liv som författare ska läsa boken och lära sig tillräckligt för att undvika att bli lurade av bondfångare.