Låter Strövtåg runt Antibes bekant? Rätt många har hört talas om den boken. Det är den titel som jag fått allra bäst spridning på och får flest spontana förfrågningar om att köpa. Vilket är verkligen häftigt med tanke på att ingen har läst den. Boken är nämligen inte utgiven. Ännu. Men det är något jag ska ändra på. Jag kommer till det strax.

Först ska jag konstatera att årets bokrea är avverkad. Pust säger jag. Jag deltog med en titel på Bokus i år. Det vill säga, jag sänkte f-priset för alla återförsäljare under två månader och ett par valde att skylta boken som rea, andra fortsatte sälja till ordinarie pris. Jag har skrivit två blogginlägg om bokrean ur författarperspektiv. Jag kan sammanfatta att för att sälja böcker i nätbokhandeln behöver du själv skicka dit köparna. Här vill jag passa på och tacka alla som delade mina inlägg vidare så att fler fick chansen att fynda boken till reapris. Vill du ha en längre version om bokrean, då kan du läsa om bokrean på min blogg för författare.

Mitt Nice kom med i ett BTJ-häfte

Mitt Nice kom oväntat med i ett BTJ-häfte. Jag hade tappat hoppet om det stora lotteriet eftersom Ett år i Härjedalsfjällen var med i BTJ-häfte i januari trots att den boken kom ut två månader efter Mitt Nice. Jag har suttit och mejlat bibliotek för att få dem att köpa in den uppdaterade utgåvan. Det var onödigt arbete för det är mer effektivt med BTJ-häften. I mina stickprov hos ett par bibliotek är det kö för att låna den nya utgåvan så Mitt Nice. Kanske blir den återigen min mest lånade titel, vilket den var före pandemin.

När jag delade detta inlägg på Mitt Nice FB-sida fick jag flera glada kommentarer.

Instämmer i Svärds resumé

Köpte den och några till 😍så nöjd!

Klockren analys av Ett år i Härjedalsfjällen

Ett år i Härjedalsfjällen har också fått ett nytt omdöme. Jag är sparsam med recensionsexemplaren men fick en fråga från Fjället som är medlemstidning för Svenska Fjällklubben. Det känns relevant att boken syns för den målgruppen.

Det tog mig en stund att välja ut rätt citat. För »väldigt trevligt och intressant« är kanske mer positivt än »får vi små lektioner«. Men »väldigt trevligt och intressant« skulle kunna stå på varenda bok, det säger inte så mycket om just denna. »Detta är alltså ingen guidebok som man slår upp saker i utan den bör läsas kapitel för kapitel. Kartorna på innerpärmarna gör dock att man kan hitta rätt kapitel om man vill läsa om ett visst område.« Den biten är tydligt och informativ. Särskilt som jag kämpar med att förklara att den här bokserien kan alla läsa som gillar nörderi, det är inga regelrätta reseguider. Sedan kan folk råka bli nyfikna på att se en del udda ställen i verkligheten av att läsa böckerna, men det är en sidoeffekt. Men det citatet blir lite för långt. Så jag landade i detta.

När jag väl placerat ut citatet så där så blev jag riktigt nöjd. Jag är ju vetenskapskommunikatör och det som utmärker boken är att det är massa vetenskap i den. Det är faktiskt det som utmärker alla mina böcker, mer eller mindre.

Ska samla och spara beröm

Det är kul att mina böcker i sakta mak får fina omdömen av läsare och proffstyckare. Jag brukar dela när det händer men har varit lite halvdålig på att spara på ett systematiskt sätt. Nu har jag faktiskt fått tummen ur att samla ihop en hög med omdömen och lagt på en sida. Kristinas egoboost-sida. Sidan blev ganska lång trots att bara en liten del kom med. Kanske får jag sprida ut det på fler i framtiden. Men detta är i alla fall en start.

Så här skriver en Bente Kaj Henriksson på sin blogg efter att vi hade en träff. Jag har också (ideellt) varit på mässa på skola och berättat om hur det är att vara författare. På den skolan var polis klart mycket mer intressant än författaryrket.

Projekt fix och städning av sajten har även nått en del andra sidor. Jag försöker minska ner antalet plugin och då har jag en massa sidor att göra om för att jag skapat dem med hjälp av plugin. Exempelvis har prenumerationssidan fått ny byggnation bakom huven. På samma gång försökte jag göra texten kortare och tydligare. Jag bytte också kontaktformulär när jag läste att det jag hade drog onödigt stora resurser. Det finns en hel del annan städning att göra men det får blir en senare fråga. Jag har nämligen att göra.

Det jättelika pusslet

Vissa dagar känns det som att jag håller på och försöker lägga ett tiotusenbitars pussel på ett alltför litet bord. Allting är bara en enda stor hög. Andra dagar intalar jag mig själv att det är bara är att göra som jag brukar. Vilket när jag lägger pussel är att börja med att vända på alla bitarna och sortera dem efter färg. Sedan tar jag den hög som lockar mest och börjar pussla den. Sedan tar jag nästa och nästa och till slut kan jag börja sätta ihop dem. Därefter börjar det tråkiga jobbet med alla bitar som ser likadana ut. Men då är målet nära.

Precis så är det att skriva en bok. Men nu håller jag inte på med en utan tre vilket ökar svårighetsgraden. I mitten av mars avslöjade jag för alla prenumeranter att projektet jag länge kallat för Strövtåg runt Antibes har genomgått en kraftig förändring. Ett skäl är att boken aldrig handlat specifikt om Antibes, vilket jag med åren fattat att folk tror. “När kommer din reseguide till Antibes?” Svar: aldrig. Titeln var en förkortning av Kristinas nyfikna strövtåg i fransk historia, matkultur och skiftande natur med utgångspunkt från en lägenhet i Antibes. Antibes ligger mycket bra till för utflykter kan jag berätta. Och det finns så mycket spännande jag vill berätta om.

Manuset till Strövtåg runt Antibes i juni 2013.

Boken byter titel

Att ge ut en fantastiskt bok som handlar om något annat än vad folk förväntar sig är ingen bra idé. Den som söker efter bästa sättet att ta sig från flygplatsen till Antibes blir inte glad över att få läsa om vikingar i Camargue, växelkursen för en keltisk slav, eller vilken av Vaubans 300 befästningar som är finast. Dessutom kanske inte folk som är intresserade av detta hittar boken med den titeln. Lösningen är att det historiska avsnittet, som är det jag jobbat mest med, har fått flytta ut till en helt ny bok där ordet Antibes är utbytt mot Rivieran.

Eftersom många längtar efter en bok som faktiskt heter Strövtåg runt Antibes så jag håller på och skriver en. Det blir i princip en helt nyskriven bok även om jag återanvänder en del textsnuttar som jag hittat igen på olika ställen. Jag kör samma upplägg som i Strövtåg i Funäsfjällen (som blir stilbildande för serien Kristinas strövtåg). Det betyder att en bra bit av Italien och Provence kan komma med också. Men jag inleder i alla fall i Antibes :-). Dock blir det fortfarande ingen information om flygbussar, sådant finns två knapptryckningar bort på nätet och har ingen verkshöjd. Sammanfattningsvis får det manus jag skrivit en ny titel och så skriver jag en ny bok som passar ihop med den inarbetade titeln. Sedan verkar det just nu bli en tredje bok med sådant som inte fick plats i någon av dem. För närvarande är det den som ligger först i utgivningskön.

Dela gärna vidare

Denna vår provar jag att skriva lite om vad jag gör på jobbet här på mitt digitala huvudkontor. I många år har jag berättat om arbetet bakom kulisserna i sociala medier men det är trevligt att ha det i tryggt förvar på egen plattform också. Mest för min egen skull. Men om nu någon hittar hit och råkar läsa ska jag skriva en sak till. Jag får ibland frågor om det är ok att dela saker jag skrivit. Det är kanske värt att vara tydlig?

Scenario ett

Du läser någon artikel jag skrivit. Till exempelvis den analys av bokrean som jag delade här ovanför, eller denna reseskildring från Nîmes som jag publicerade för ett år sedan. Du tycker texten är rolig, skrämmande eller intressant. Sedan kommer du ihåg att du har en kompis som precis ska åka till just Nîmes, eller ska ge ut en bok, eller är intresserad av Härjedalens historia eller branden i Kårböle eller vad nu artikeln handlar om. Så du skickar länken till kompisen. “Hej kompis, jag följer Kristina, hon har skrivit detta, jag tänkte att det kanske intresserar dig eftersom”.

Scenario två.
Innan du for på semester till franska Rivieran lovade du att du skulle skriva en artikel till personaltidningen på jobbet. När du kommer hem visar det sig att dina bilder inte var något vidare så du lånar några av mina och glömmer nämna att du lånat dem utan låtsas att de är dina.

I scenario ett blir jag glad och scenario två inte fullt så glad utan snarast skitsur.

Vill du göra mig extra glad?

Vill du göra mig riktigt glad så tar du och berättar för andra om mina böcker. Exempelvis ta en bild av den bok du läst, posta i valfritt forum att hej hopp denna bok gillade du för att…. Jag uppskattar också folk som gör som Maria som skrev så här på Bokus.

Tack på förhand för all hjälp jag kan få. Om du känner någon som längtar efter Strövtåg runt Antibes (någon av böckerna) så tipsa dem om att skriva upp sig för mer information.

Tack för att du läste!

Kristina Svensson
Fina bokomdömen och ett helgalet projekt
Märkt på:                    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.