Hej läsare!

Det här är min, Kristina Svenssons, integritetspolicy. Här försöker jag reda ut hur jag hanterar personuppgifter i min roll som författare. Först och främst: du som läser detta är viktig för mig! Utan läsare av mina böcker och webbsajter står jag mig slätt. Det är helt uteslutet att jag skulle sälja adresser vidare, eller på annat sätt medvetet skada min egen verksamhet genom att slarva med personuppgifter. Inte heller har jag för avsikt att börja spamma folk. Det vore kontraproduktivt.

Det tar ibland många år att skriva en bok

Det finns flera utmaningar för mig vad gäller GDPR. En är de långa tidsrymderna vid boktillverkning. En del av mina bokprojekt tar flera år längre än jag hade trott. Det betyder att jag kan komma att lagra adresser till personer som anmält intresse av titeln i åratal.

En annan utmaning för mig är att många av de personer som är mina bästa ambassadörer för mitt författarskap, har jag en privat relation med. Vi kan ha pluggat ihop, jobbat ihop eller lärt känna varandra via mina böcker. Därför finns det anledning för mig att spara en hel del information (i varje fall om jag inte vill framstå som komplett otrevlig när vi ses nästa gång). Jag försöker att spara mycket i huvudet men minnet är inte riktigt vad det var för 30 år sedan när jag kunde alla väsentliga telefonnummer i huvudet. Nu behöver jag skriva ner sådant jag vill komma ihåg. Det finns förstås telefonböcker på papper men de hamnar så himla lätt på något jättebra ställe. Därför sparar jag det istället det mesta i mobiltelefonen. Kort sagt så sparar jag många mejladresser under långa tidsrymder.

Om du har köpt en signerad bok direkt av mig

De flesta av mina böcker säljs via olika återförsäljare (Bokus, Adlibris, Kickstarter med flera) och då är det deras ansvar att att hantera privatpersoners uppgifter.

Ibland säljer jag enstaka signerade böcker mot kontant betalning (andra varianter förekommer också, jag har sålt böcker mot en lunch, ett glas vin eller bytt böcker också). Dessa samlar jag ihop och gör ett gruppverifikat som jag bokför i slutet av året. I verifikatet står vilken titel det handlar om, hur mycket pengar jag fått in samt ofta ett namn eller signalement som gör läsaren mer eller mindre identifierbar för mig. Dessa verifikat sparas i åtminstone sju år. Detta för att följa bokföringslagen.

Om du läser någon av mina webbsajter

Jag skriver om flera olika ämnen och har flera webbsajter samt konton i flera sociala medier. Aktuell lista finns under nypublicerat. En av mina drivkrafter är att skriva om sådant jag brinner för. Men ibland vill jag även veta vad du som läser gillar. Därför har jag olika typer av statistikfunktioner installerade på webbsajterna. Flera av dem samtalar med webbläsaren på din dator och lägger dit kakor. Det finns sätt för dig att surfa helt anonymt om du hellre vill det (googla för det finns mycket skrivet i ämnet).

Orsaken till dessa kakor och effekten av dem är att jag kan analysera läsarstatistik. Jag kan se vilka artiklar som lockar flest läsare och hur länge du läser. Det är väsentlig information för mig när jag ska välja vilka av alla idéer jag har på böcker som jag ska förverkliga. Vi kan säga att du röstar genom ditt läsarmönster. Ibland provar jag också att installera någonting för att underlätta annonsering i stora sociala medier som Facebook och LinkedIn. (Dessa experiment sker för närvarande i testskala på någon sajt i taget).

Om du prenumererar på utskick

På flera av mina webbsajter finns möjligheten att få ett mejl när jag ger ut nästa bok eller något annat väsentligt händer. Samtliga personer på dessa listor har någon gång själva lagt till sin adress där.  Med denna aktiva handling tolkar jag att du gett samtycke till att jag lagrar din e-postadress. I varje utskick finns för övrigt en länk för att ta bort sin e-postadress från listan.

Jag respekterar den överenskommelse vi gjorde när du gav oss din e-postadress. Om jag i framtiden ändrar inriktning eller frekvens och har möjlighet att skicka ut tätare information, kommer jag att erbjuda denna möjlighet som ett separat erbjudande. För detta ändamål använder jag i dagsläget Mailchimp.

Om du följer någon av mina bloggar på något sätt

Jag experimenterat med att hitta sätt som du som vill läsa det jag skriver enkelt ska kunna göra det. Exempelvis genom att prenumerera på nya blogginlägg direkt i din e-post. I dessa fall gäller exakt som vid andra mejlutskick. Jag kommer aldrig sälja din adress och givetvis inte skicka något annat än det du bett om att få. Det finns också avfölj-länkar på slutet.

Jag har testat lite olika tjänster och plugin men i dagsläget favoriserar jag sådana där adresserna lagras på själva webbsajten och inte hos en tredje part. Det betyder att de fysiskt finns lagrade på webbhotellet, som för närvarande är Loopia.

Om du är med på något event som jag fotograferar

Ibland fotograferar jag event antingen som en del i något uppdrag eller på ideell basis. Exempelvis fotograferade jag under några år så många av IK Sterns åkare i Vasaloppet som jag hann med. Jag har som mål att alltid fråga på förhand innan jag fotograferar om det är ok. Ibland är det inte möjligt av praktiska skäl. Då baseras eventuell publicering på mitt eget omdöme. Skulle du göra en annan bedömning går det alltid att be mig plocka ner bilder i efterhand.

Vill du å andra sidan använda en bild på dig själv som jag tagit är det fritt fram att göra så länge du skriver “fotograf Kristina Svensson”. Vill du använda andra bilder, se min prislista.