Den här ruinen var jag nyfiken på länge innan jag äntligen kom dit. Den står inte så långt från Cap Roux i Esterlbergen. Från den här vinkeln syns det inte men det finns en grotta strax till höger. Den är ett kapell till St Honorats ära. Enligt legenden ska eremiten och senare kändismunken Honorat ha bott här på 400-talet innan han flyttade ut till den yttre av Lerinöarna. Ön som numera kallas för St Honorat och huserar ett kloster. En bild därifrån har hamnat på omslaget till Upplev historiska Rivieran.

Kanske hamnar denna bild i boken, kanske hamnar den någon annanstans. Berättelsen om grottan flyttar lite ut och in i manus just nu. I så fall kanske jag också tar med att tittar man på en karta ser det ut som att det ligger en parkeringsplats precis intill kapellet. Det gör det också i horisontell, tillplattad version av verkligheten. Men om man har en tredimensionell version och tar med den vertikala aspekten blir det genast betydligt längre. Ruinen står praktiskt taget rakt ovanför parkeringsplatsen. Men det var inte helt lätt att ta sig dit. Jag hade valt denna utflykt som återhämtning dagen efter en längre tur i berg. Det blev inte riktigt så lätt som jag hade tänkt mig. Men väl värt det.

St Honorats kapell i årets fotokalender

Varje månad postar jag en bild ur årets fotokalender här på kristinasvensson.se. Temat på mina kalendrar varierar, men har ofta koppling till något aktuellt bokprojekt. Förra året var det ledkryss i Härjedalsfjällen, i år är det säsonger runt Antibes. Jag har även haft Provence, träd, Halländsk natur och byggnader vid vatten. I november tar jag (vissa) år upp beställningar och trycker fler extra exemplar som jag säljer. Vill du lägga vantarna på en är bästa sättet att prenumerera för information.

Kristina Svensson
Ett år runt Antibes maj: St Honorats kapell i Esterelbergen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.