Ingen Antibeskalender är komplett utan den mest klassiska bilden, den av gamla stans murar. Det här motivet fotar jag periodvis varenda dag, vilket betyder att jag har fångat det i alla väder och årstider. Just denna version har jag fastnat för på grund av pastellfärgerna. Det är något med färgen på himlen och vattnet som jag särskilt gillar. Jag har visat just denna bild förut, i ett blogginlägg med massor av foton från Antibes. Bilden är tagen från Albert I-parken. Förutom de gamla stadsmurarna syns två torn. Det längst till höger hör till Grimaldislottet som nu inhyser Picassomuseet.

Det andra är idag klocktorn intill katedralen. Den har ett tidigare liv som försvarstorn. Jag har nyligen sprungit på uppgiften att den där typen av fyrkantiga byggnader kallas för saracen-torn. I vårt område var saracenerna i farten på sju-, åtta- och niohundratalen. Under ett sekel hade de en bas i bergen ovanför St-Tropez. De hade också en fästning i Èze och kontrollerade västra Medelhavet. Saracenernas bidrag till regionen är bland annat användandet av korkek. Kanske var de också tidiga med citrusodlingar och hade med sig kikärtsmjöl. Det finns lite olika uppgifter om det där. Hur som helst finns det många sådana där torn. Jag funderar på om jag ska samla foton av dem i ett collage i nästa bok, Upplev historiska Rivieran. Bilden ovan är med i Ett år runt Antibes.

Gamla Antibes i pastell i årets fotokalender

Varje månad postar jag en bild ur årets fotokalender. Temat på mina kalendrar varierar, men har ofta koppling till något bokprojekt. Förra året var det ledkryss i Härjedalsfjällen men jag har också haft vackra träd, Halländsk natur och byggnader vid vatten. I november väljer jag ut foton och trycker en kalender. Ibland tar jag upp beställningar och säljer dem. Vill du lägga vantarna på nästa års är bästa sättet att prenumerera.

Kristina Svensson
Ett år runt Antibes mars: Murarna i pastellfärg
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.