Lavendelfält på Valensoleplatån.

Då har vi kommit till en av de mest ikoniska symbolerna för Provence, nämligen lavendelfält. Just den här bilden är både med i boken Ett år runt Antibes och i årets fotokalender. Eller, i alla fall den här vyn. Om jag minns rätt har jag valt olika foton. Skillnaden är var i bilden jag fokuserat det vill säga om det är lavendeln närmast kameran eller en bit bort som är skarp. Hur som helst, denna bild är tagen i juni under en fin tur då jag också upptäckte var någonstans som omslagsbilden till boken Mitt Provence var tagen någonstans.

Vissa år är lavendelblomningen bäst strax efter midsommar, andra år är den bäst första veckan i juli. Det beror lite på hur varm våren har varit. Om någon läser detta och vill ge sig av ut på jakt har jag två tips. Det första är att det är bättre att åka lite för tidigt än lite för sent. Det är bättre att leta efter fält i gynnsamma lägen som har hunnit slå ut, än att komma när mycket av lavendeln redan är skördad. Ett annat tips är att leta efter webbkameror för aktuell status. Det året som jag fotade den där bilden så var det följare på sociala medier som frågade turistbyrån som tvärsäkert svarade att nej, ingen lavendel blommar ännu.

Lavendelfälten kommer ur årets kalender

Varje månad postar jag en bild ur årets fotokalender här på kristinasvensson.se. Temat på mina kalendrar varierar, men har ofta koppling till något aktuellt bokprojekt. Förra året var det ledkryss i Härjedalsfjällen eftersom jag få precis publicerat Ett år i Härjedalsfjällen. I år är det säsonger runt Antibes. Jag har även haft Provence, träd, Halländsk natur och byggnader vid vatten. I november tar jag (vissa) år upp beställningar och trycker extra exemplar. Vill du lägga vantarna på en är bästa sättet att prenumerera för information.

Kristina Svensson
Ett år runt Antibes juni: lavendelfält i Provence’
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

En reaktion på “Ett år runt Antibes juni: lavendelfält i Provence’

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.