Jag kan såklart inte ha en kalender med franska bilder utan att ha med en marknadsbild! Och av alla grönsaker och frukter så är tomaterna en återkommande favorit. Det är faktiskt så att när jag under pandemin skulle lista vad jag längtade efter mest så var det att gå till marknaden och handla tomater. Detta kom jag fram till under en av de digitala apéroer som jag och Maria Unde Westerberg arrangerade tillsammans med Rivierantörstande vänner och läsare.

De där gula knöliga i bilden är en favorit. Men jag gillar också att komma hem med olika färger och göra tomatsallad med gröna, gula och röda tomater. Just tomatsallad hör sommaren i Frankrike och det är en delförklaring till att min blogg heter tomatsallad. Det finns andra skäl också men detta är ett av de bättre.

Det finns många försäljare av tomater på Marché Provencale i Antibes där jag tagit denna bild. En del är proffsgrönsakshandlare som har ett ganska komplett utbud från olika ställen. Andra säljer bara det som de skördat just nu. Priserna varierar rejält. Ett tips är att vara morgontidig och kolla var det är köer, där är det ofta bästa kvalitet för pengarna. Ofta hamnar jag en bit ner hos en odlare från Biot. De har bara ett begränsat utbud av det som är i säsong just då och deras stånd är inte snyggast. Men allting är bra. Givetvis har jag bloggat åtskilliga gånger om Marché Provencale, bara att kila till bloggen och läsa. Eller förstås i boken Ett år runt Antibes.

Lådorna med tomater är med i årets fotokalender

Varje månad postar jag en bild ur årets fotokalender här på kristinasvensson.se. Temat på mina kalendrar varierar, men har ofta koppling till ett aktuellt bokprojekt. Förra året var temat ledkryss i Härjedalsfjällen eftersom jag då precis publicerat Ett år i Härjedalsfjällen. I år är det säsonger runt Antibes. I november tar jag (vissa) år upp beställningar och trycker extra exemplar. Vill du lägga vantarna på en är bästa sättet att prenumerera.

Kristina Svensson
Ett år runt Antibes juli: lådor med färgglada tomater
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.