Mimosan blommar. Närbild på gulblommande träd.

Le mimosa är ett säkert vårtecken i södra Frankrike. Strax efter att den sista galette des rois (ett bakverk som hör ihop med trettonhelgen men säljs under halva januari) har ätits upp dyker de första gula buketterna upp på marknaden i Antibes. Även om jag vanligen inte är så förtjust i gula blommor kan jag inte låta bli att bli glad över dessa. Mimosan lyser verkligen upp. Ska man vara noga, vilket jag ofta är, så är det ingen mimosasläkting utan en akacia som blommar.

I månadsskiftet januari-februari skiftar kullarna väster om Cannes i gult när det ena trädet efter det andra slår ut. På sina håll odlas träden för att ge snittblommor men de sprider sig också och växer vilt lite varstans. Den här bilden är tagen på väg till den gulliga byn Tanneron som är något av ett centrum för mimosafirandet. Fotot har blivit en riktig favorit och är både med i boken Ett år runt Antibes och i fotokalendern med samma namn. Jag har varit tillbaka till Tanneron efter att boken och kalendern tryckt och bloggat om mimosans färd till marknaden.

Mimosan blommar i årets fotokalender

Temat på mina fotokalendrar varierar, men har ofta koppling till något bokprojekt. Förra året var det ledkryss i Härjedalsfjällen men jag har också haft vackra träd, Halländsk natur och byggnader vid vatten. I november väljer jag ut foton och tema. Ibland tar jag också upp beställningar. Vill du lägga vantarna på en tryckt kalender med nästa års bilder är bästa sättet att prenumerera.

Kristina Svensson
Ett år runt Antibes februari: Mimosan blommar i bergen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.