Fjällbilder från sju årstider!

Högvinterns gnistrande himlar följs av intensiva sportlovstider i backar och skidspår. På vårvintern när skaren förvandlar alla fjällvidder till inbjudande salsgolv går våffeljärnen varma. Till slut porlar snötäcket iväg ackompanjerat av fågelkvitter. Vårfloden är en tid för att fotografera vattenfall. Sommargrönskan skjuter upp i expressfart på fäbodvallar och längs urgamla pilgrimsleder under magiskt ljusa nätter. På myrarna börjar guldet glimma som en föraning om att snart skiftar fjällen till flammande höstglöd. När dagarna blir allt kortare och de första snöflingorna singlar ner sätter vinterlängtan in.

Med Tänndalen som bas tar Kristina Svensson med dig runt till kända och mindre kända smultronställen i västra Härjedalen. På vägen blandar hon personliga anekdoter med nya historiska rön som vänder upp och ner på gamla sanningar. Ett år i Härjedalsfjällen är en uppföljare till populära Strövtåg i Funäsfjällen. 

Ett uppslag ur högvintern.

Fjällen under sju årstider

Det är mer av allt i fjällen. Himlen är större, vädret växlar snabbare och årstiderna är fler. I boken Ett år i Härjedalsfjällen har de fått namnen högvinter, sportlovstider, vårvinter, vårflod, sommargrönska, höstglöd och vinterlängtan. Vissa är välkända och lockar tusentals besökare varje år, andra är det färre som upplevt. I boken får du träffa dem allihop. (Och kan du inte vänta, läs ett smakprov på de sju årstiderna på min reseblogg)

Varje årstids charm och särart beskrivs i ord och bild. Dessutom ingår ett antal typiska aktiviteter samt ett historiskt nedslag. Det sistnämnda är det som tagit mest tid, det dyker hela tiden upp nya upptäckter. Gemensamt är att mycket av det som historiker trodde förr har visat sig vara väl enkelspåret.

Boken kan ge dig inspiration för egna utflykter på plats, eller läsas av den nyfikne fjällentusiasten.

Sagt om Ett år i Härjedalsfjällen

»Författaren skriver personligt om den fjällvärld som blivit hennes. Hon blandar fakta och kuriosa på ett sympatiskt vis när hon berättar om allt från natur och skidspår, till väder och pilgrimsleder.«

Anna-Kari, Östersunds Bibliotek

»Ett år i Härjedalsfjällen är en trivsam bok fylld med naturupplevelser, intressant fakta om trakten och en generös mängd vackra naturfoton. Författaren bjuder även på en inblick i hur Härjedalsfjällen kan upplevas utanför de normala turistsäsongerna.«

Lektör Mikaela Karlsson i BTJ-häfte

»Det märks att hon inte bara är reseskribent, utan också vetenskapskommunikatör, för på många ställen får vi små lektioner. Det kan vara om allt från St Olofskulten till halo och marklavar. Oftast är det väldigt trevligt och intressant«

Jonathan Kehlet, tidningen Fjället nr 1/2023

»Foton med frostiga grenar och på våfflor tillsammans med fakta och tips på Vasaloppsträning gör boken till en följeslagare både i soffan och på turen!«

Håkan Romlin, kundomdöme hos Bokus

Perfekt present

Precis som flera av mina tidigare titlar är detta en bok som passar att ge bort. Vill du läsa mer om hur boken blev till, se min presentation av boken.

Den perfekta presentkombinationen till alla fjällentusiaster

Bokfakta

ISBN: 9789198031584
Antal sidor: 256
Storlek: 24 cm hög, 17 cm bred, 1,9 cm tjock
Vikt: 708 g
Format: danskt band (mjukt med flikar, trådbunden)
Text & bild: Kristina Svensson
Bokomslag & form: Amala + Kamala
Tryck: BaltoPrint
Förlag: KS förlag
Utgivning: december 2022

Vad finns boken?

Den går att beställa överallt där böcker säljs. Exempelvis hos Bokus och Adlibris. Lokala återförsäljare säljer den också (med reservation för ev slutförsäljning).

  • Butik Flava i Funäsdalen
  • Vävstugan i Bruksvallarna
  • Benkes foto i Funäsdalen
    Rökeriet i Bruksvallarna
    Kartbutiken i Stockholm

Vill du bli återförsäljare?

Boken ligger hos Stjärndistribution, enklast är att beställa direkt via dem. Skicka ett mejl till order [at] sdist.se. Jag föreläser och signerar gärna när det är möjligt.

Media?

Pressbilder finns här

Nybloggat

Mer info och smakprov ur arbetet med boken finns på resebloggen. Eller klicka på någon av dessa exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.