Högvinterns gnistrande himlar och orörda snö följs av intensiva sportlovstider i backar och skidspår. Våffeljärnen går varma under vårvintern när skaren förvandlar alla fjällvidder till salsgolv som gjorda för långa upptäcktsfärder. Snötäcket porlar iväg ackompanjerat av fågelkvitter under vårfloden – en tid för stillsamma utflykter längs urgamla pilgrimsleder. Sommargrönskan skjuter upp i expressfart på fäbodvallar under magiskt ljusa nätter. På myrarna glimmar guldet som en föraning om att snart skiftar fjällen till flammande höstglöd. När dagarna blir allt kortare och de första snöflingorna singlar ner sätter vinterlängtan in.

Följ med Kristina Svensson när hon med Tänndalen som bas utforskar västra Härjedalen under sju årstider. Nya historiska rön vänder upp och ner på gamla sanningar. Personliga anekdoter blandas med vackra fjällvyer. Kristina Svensson har tidigare skrivit Strövtåg i Funäsfjällen.             

Fjällen under sju årstider

Allt är mer i fjällen. Himlen är större, vädret växlar snabbare och årstiderna fler. I boken Ett år i Härjedalsfjällen har de fått namnen högvinter, sportlovstider, vårvinter, vårflod, sommargrönska, höstglöd och vinterlängtan. Vissa är välkända och lockar tusentals besökare varje år, andra är det färre som upplevt. Här får du träffa dem allihop.

Varje årstids charm och särart beskrivs i ord och bild. Dessutom ingår ett antal typiska aktiviteter samt ett historiskt nedslag. Det sistnämnda är det som tagit mest tid, det dyker hela tiden upp nya upptäckter. Gemensamt är att mycket av det som historiker trodde förr har visat sig vara väl enkelspåret.

Boken kan ge dig inspiration för egna utflykter på plats, eller läsas av den nyfikne fjällentusiasten.

Sagt om den Strövtåg i Funäsfjällen (förra boken)

Texterna är skrivna med en personlig stil, fyllda av kunskap och fakta. Svenssons 290 bilder är omväxlande och färgsprakande, vilket gör att man som läsare lockas att besöka de platser som det skrivs om.

Seved Johansson, Kvällsstunden vecka 28/2021

Författaren är en erfaren skribent och har tidigare skrivit flera böcker om sina smultronställen i världen. Strövtåg i Funäsfjällen, 2020, är full av inspirerande rader om platser att besöka, leder att vandra, natur och spännande historia att upptäcka.

Den som inte redan har fjällängtan, måste få det efter att ha fått den här fina boken i händerna!

Anna-Kari Bäckvall, Östersunds bibliotek juli 2021

Perfekt present

Precis som flera av mina tidigare titlar är detta en bok som passar att ge bort.

Den perfekta presentkombinationen till alla fjällentusiaster

Bokfakta

ISBN: 9789198031584
Antal sidor: 256
Storlek: 24 cm hög, 17 cm bred, 1,8 cm tjock
Vikt: 708 g
Format: danskt band (mjukt med flikar)
Text & bild: Kristina Svensson
Bokomslag & form: Amala + Kamala
Tryck: BaltoPrint
Förlag: KS förlag
Utgivning: december 2022

Vad finns boken?

Den (kommer) att gå att beställa överallt där böcker säljs. Exempelvis hos Bokus, Adlibris. Lokala återförsäljare kommer också att sälja den (med reservation för ev slutförsäljning).

Följande har beställt hem boken hittills:

Vill du bli återförsäljare?

Boken ligger hos Stjärndistribution, enklast är att beställa direkt via dem. Skicka ett mejl till order [at] sdist.se. Jag föreläser och signerar gärna när det är möjligt.

Media?

Pressbilder finns här

Nybloggat

Mer info och smakprov ur arbetet med boken finns på resebloggen. Eller klicka på någon av dessa exempel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.