Vit skare, blå himmel och röda ledkryss. Det är sinnebilden för vårvintern som är den populäraste årstiden i fjällen. Jag har tämligen många varianter av denna kombination i mitt fotoarkiv. Ett antal har hamnat i böckerna Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen. Den här bilden är inte med i någon av dem. Orsaken till att jag valde den till årets fotokalender är att jag gillade hur Helagsmassivet kan anas i bakgrunden. Det är inte helt vanligt att få med ledkryss och Helags från denna vinkel. Fotot är taget på vinterleden mellan Svalåtjärn och Ösjödalen den 15 april 2021.

Helags är Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln och syns från många håll. Men toppen gömmer sig ofta i moln, precis som på denna bild. Man kan spana på den från Flatruet men bästa vyn kanske ändå är från Viksjövålen på andra sidan om Flatruet. Men då helt utan ledkryss, vilket är temat för årets fotokalender. Denna bild är en kompis favorit i hela kalendern. Är det också din?

Kristina Svensson
April 2023: Ledkryss med Helagsmassivet som fond
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.