I september bjuder fjällen på glödande höstfärger, morgondimma och kanske även snöflingor. Därmed är hösten den allra bästa månaden för att besöka Härjedalsfjällen om man gillar att fotografera. En extra bonus är att myggen och bromsarna är puts väck så man kan stå stilla en stund utan att bli uppäten för att i lugn och ro fotografera en vacker vy. Förutsatt att man inte har ett Zoom-möte som väntar för då kan det bli språngmarsch med stativet över axeln.

Det här fotot är taget med teleobjektivet (vilket normalt inte är det bästa valet för träd men det som tål snöblandat regn bäst) den 26 september 2020, vilket sägs vara ett år när höstfärgerna var särskilt vackra. Denna fjällbjörk står precis vid en av de platser där jag ofta kommer upp på kalfjället på vintern och hösten. Däremot inte på sommaren för då är det kohage precis nedanför. Det är en av de foton som också är med i boken, på sidan 193. Björken är lite krokig sådär som björkarna blir av snön.

Det finns fler bilder från Härjedalen bland septemberbilderna, exempelvis en bild från Anderssjöåfallet och en med Tänndalssjön insvept i morgondimma. Träd finns det också många, ett år hade jag tema träd. Vill du se fler bilder av just detta träd spana in inlägget Den första (och den andra) snön har fallit i Funäsfjällen.

Kristina Svensson
September 2021: Höstfärgad fjällbjörk i Tänndalen pudrad med första snön
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.