September hör till mina favoritmånader. Morgondimma, höstfärger och den där klara luften som gör att allt känns lättare än under sommarens värmebölja. Årets upplaga av september börjar något sämre än vanligt i och med att jag har skadat en fot (eller snarare tredje skadan i rad på samma fot). Foten stoppar mig effektivt från alla favoritsysselsättningar som involverar fot-om-fot-förflyttning. (Dessutom är jag återigen utsatt för byggverksamhet, något som föranlett en hel bloggserie om grannsämja).

I väntan på att foten blir bättre får jag fokusera på att sortera fotoarkivet istället för att utöka det. Det är förvisso inte helt fel för jag har verkligen lagt till många bilder under sommaren. Inte från mina vanliga tillhåll i södra Frankrike utan jag har varit ute på ny-gamla äventyr. Jag har fortfarande inte kommit igenom mina bilder från sommarens återbesök i Wales och sedan har jag gjort många researchresor till boken som länge haft arbetsnamnet Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm (och som jag just nu funderar på att döpa om). Dessutom har jag just kommit hem från en resa till Kiruna. Det är verkligen fascinerande med gruvstaden som byggdes på grund av en gruva och som nu ska flyttas på grund av samma gruva.

Trippen till Kiruna gav mig chansen att andas lite fjälluft. Vilket var särskilt bra då längtan upp till fjälls är svår så här års. Att månadens bild är hämtad där uppifrån hjälper inte ett dugg. Månadens bild är på det tungvrickande Anders-sjö-å-fallet. Jag glömmer gärna något s eller någon annan del där på mitten. Hur kan man komma på idén att både ta med å, sjö och fall i samma ord? Namnet är i varje fall beskrivande. Vattenfallet med detta namn ligger precis vid riksväg 84 mellan Funäsdalen och norska gränsen. Det betyder att jag åkt och fotograferat det många gånger under olika årstider. Det här är en av de bättre bilderna hittills. Bredvid fallet finns en trappa som är starten på en vandringsled.

Jag längtar verkligen dit nu! 

Om du också längtar till fjällen, spana i Strövtåg i Funäsfjällen

Kristina Svensson
Månadens bild: Anderssjöåfallet
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.