Jag har nu blivit tillfrågad flera gånger om mina erfarenheter av boktryckeriet GML Print on Demand och här kommer svaret. Den som av kvällstidningsrubriken förväntar sig snaskiga avslöjanden kan dock bli besviken. För jag är övertygad om att det inte finns ett tryckeri som är rätt eller fel för alla, utan att vad som är rätt varierar beroende på bok och författare.

Först en brasklapp. När jag skriver detta har jag bara gett ut en bok och kan bara ge er min högst personlig uppfattning – det är upp till er att värdera den.

Jag valde GML till debutboken efter en grundlig prisjämförelse mellan olika Print on Demand- eller podtryckerier jag träffat på Bokmässan. Det var inte helt lätt att jämföra priserna eftersom vad som ingår i deras paket varierar en hel del. Att jag valt ett helt annat tryckeri (ScandinavianBook) till nästa bok beror på att jag valt ett helt annat sätt att ge ut boken på.

Halvfabrikat eller storkok?

Till första boken valde jag bland podtryckerier, det vill säga bland bokutgivningens micromat eller halvfabrikat. Det är bekvämt, enkelt men dyrt per portion. Till bok nummer två har jag valt storkoksvägen: jag skaffar ISBN, EAN-kod och avtal med Bokrondellen själv. Sedan investerar jag i en större upplaga och fyller frysen. I gengäld blir portionspriset lägre (förutsatt att jag äter upp alla portioner/säljer alla böcker).

Nu till saken. Min uppfattning är att GML är kunniga på tryckerisidan och trycker riktigt snygga böcker. Min erfarenhet är att de ibland är lite halvlångsamma med att svara på mejl och att det tog tid innan jag såg till några pengar för de böcker de sålde och distribuerade via exempelvis Adlibris. Å andra sidan var de lika långsamma med att skicka fakturan för de böcker jag beställde hem till mig så det jämnar ut sig. Jag har för mig att de var hyfsat snabba med leveransen av böckerna men har glömt bort vilken tidsram vi pratar om. Jag upplevde att de var trevliga och hjälpsamma genom hela processen. Om något av detta särskiljer dem från andra tryckerier vet jag dock inte.

För vem är GML Print on Demand rätt tryckeri?

Jag skulle inte tveka att rekommendera GML till den som uppfyller följande kriterier.

1) Vill ha ett podtryckeri och slippa fundera på annat än att skriva och marknadsföra boken.

2) Har en bok med udda format. Allt fler tryckerier erbjuder fritt format men med GMLs prisuträknare får man besked om ryggbredd och vikt beroende på vilket papper och format man väljer.

3) Har en relativt tunn bok. För en tjock bok springer priset snabbt iväg hos GML, då är det bättre att titta på Publit som har fasta priser.

4) Gör layouten av boken själv. För den som behöver hjälp med insida och utsida kan Recito vara ett intressant alternativ.

För den som vill veta mer om för- och nackdelar med podtryckerier och är nyfiken på “storkoksspåret” så rekommenderar jag att hålla utkik efter min och Joanna Björkqvist bok Förverkliga din bokdröm som släpps lagom till Bokmässan 2012.

Kristina Svensson
Sanningen om tryckeriet GML
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Sanningen om tryckeriet GML

 • 9 augusti 2012 kl. 18:12
  Permalänk

  Jag kör på storkoket direkt! Tycker att POD är så dyrt, vilket begränsar köpskaran (inbillar jag mig). Dessutom är ISBN och allt sånt så lätt att fixa. Marknadsföringen däremot är ju lite knepigare, men den får man ju sköta rätt mkt av även då man ger ut som POD.

  Jag hoppas verkligen att er bok blir värsta storsäljaren! Den är ju helt rätt i tiden och kommer garanterat locka många. En superide helt enkelt. Ser fram emot den som sjutton!

  Svar
  • 9 augusti 2012 kl. 18:15
   Permalänk

   Tack Anna! Jag håller tummarna för att du har rätt och vår bok blir en storsäljare, det skulle vara så himla roligt. Jag tycker du gör rätt som går direkt på storkoket men jag tror att pod kan vara helt rätt för en del böcker.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.