När jag gav ut min debutroman 2010 skrev jag en serie blogginlägg med alla steg i processen. Jag berättade om saker jag testat, utfall av dessa och lärdomar till nästa gång. Det utan tvekan populäraste blogginlägget var en ambitiös genomgång av de print-on-demand-företag som jag då kände till. Artikeln som jag delade upp i ett långt blogginlägg och en sammanfattning blev mycket uppskattade. Sedan dess har dock mycket hänt. Nya aktörer har tillkommit och de som var med i min lista har bytt utbud och prislistor. Jag har fått många förfrågningar om att göra en ny uppdaterad prisjämförelse. Det har jag hittills avstått från att göra. Det är rätt mycket jobb att göra en, särskilt om den ska hållas aktuell.

För dagsfärska råd om tryckerier, distributörer och andra leverantörer rekommenderar jag föreningen Egenutgivarna. Där är det många som hjälps åt att dela med sig av sina erfarenheter, exempelvis om ett tidigare populärt tryckeri försämrat servicen eller tvärtom. För en samlad introduktion om att ge ut böcker rekommenderar jag handböckerna Förverkliga din bokdröm eller #författarboken – från idé till releasefest. 

Lycka till med din bok!

Är du nyfiken på hur jag såg på världen 2010 eller vill se hur ett populärt blogginlägg kan skrivas finns texten kvar på sidan två. För att komma dit lägger du antingen till /2/längst bak i URL:n eller letar upp en liten text “Page 1 2” härunder. Den gömmer sig under delta-länkarna. Om du klickar på 2 kommer du till sidan två av detta inlägg det vill säga originalinlägget.

Kristina maj 2014

Edit: mars 2015, jag har strukit ett argument till varför jag inte gjort en ny (Dessutom kan det ifrågasättas om jag är objektiv då min nuvarande arbetsgivare även driver ett av företagen på min lista. ) samt lagt till #författarboken bland boktipsen. Kan också nämna att jag påbörjat en ny prisjämförelse. Får se om jag lyckas få den klart.

Kristina Svensson
Bästa tryckeri och distributör för min bok
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

22 reaktion på “Bästa tryckeri och distributör för min bok

  • 21 oktober 2010 kl. 08:12
    Permalänk

    Kul att se din jämförelse! Det vore bra att se lite tydligare vilka extratjänster som ingår i de olika priserna. Jag vill ju till exempel gärna veta hur du värderar att professionell typsättning och omslag ingår i vårt pris 200 kr medan Vulkans pris 244 kr saknar tjänsterna Formgivning och Sättning (vilka kostar 2900 kr styck enligt deras websajt).

    Vi satsar mycket på kvaliteten på böckerna (vilket du uppmärksammar, tack för det!) med filosofin att en bok som kommer ut i en liten upplaga har oddsen emot sig ändå, så berättelsen ska åtminstone få hjälp av en professionell, hållbar, snygg förpackning.

    Svar
  • 21 oktober 2010 kl. 09:10
    Permalänk

    Hej David,

    Kul att du hittat hit och kommenterar! En väsentlig sak att ha i åtanke när man läser min jämförelse är att den grundas på vilka saker jag personligen tycker är viktiga för just den här boken jag nu ska ge ut. Samt att den baseras på information från olika företags webbsidor och informationsnivåerna skiljer sig markant åt. Det står ofta att manus ska vara helt klart, men vad betyder det? Att textmassan ska vara korrekturläst eller att en pdf ska vara radbruten, sidnummrerad och klar?

    Med dessa brasklappar sagda håller jag helt med dig om vikten av en proffsig förpackning!!! Sedan blir det en balans mellan att försöka hålla nere priset så att det inte avskräcker från köp. I exemplen ovan har jag räknat med A5, 9pt och smala marginaler – dvs en ganska svårläst bok. Men en kompromiss för att hålla nere priset.

    Fler kompromisser kan vara vilka tjänster man är beredd att betala för. Jag tror det är oerhört viktigt med ett bra omslag, vill ha proffshjälp med det från grunden och har aktivt letat efter prisuppgifter för det (inte för att jag lyckades hitta det på vulkan, annat än i deras de lux-paket som jag tyckte var alltför dyrt).

    Däremot är jag inte lika intresserad av att betala för sättning (därav att jag behandlat det aningen styvmoderligt ovan). Kanske är jag naiv och inte förstår vad det innebär men jag är övertygad om att jag och min kompis Typografisk handbok kan fixa till en pdf som ser ok ut (om jag nu inte krymper ner texten till myrskrift för att spara pengar… Jag har iaf gått ifrån 8 pt efter att en av mina testläsare protesterat :-)).

    Summan av kardemumman är att jag kan se värdet av att baka in alla tjänster i priset som ni gör men att det kanske för min del (med intresse för text och form och vissa kunskaper) kan vara intressant att göra vissa saker själv för att i gengäld kunna trycka boken i något mer läsvänlig format.

    Svar
  • 21 oktober 2010 kl. 10:12
    Permalänk

    Hos oss betyder “texten ska vara klar” att den ska vara korrekturläst och sedan gör vi en typsättning manuellt från grunden. Vi gör alltså typsättningen (enligt konstens alla typografiska regler) och sedan också omslaget utifrån dina idéer och eventuella foton eller bilder du vill använda där. För hand – inga mallar att välja bland. :-)

    Det är mycket manuellt arbete i våra böcker och det påverkar ju både kvalitet och pris. Den som har erfarenhet av typografiskt arbete (eller vill lära sig) kan naturligtvis göra mycket själv. Tyvärr gör det inget på priset hos oss om du gör sättningen själv eller om du låter oss göra det – vi har bara en marginal för alla utgivningens delmoment.

    Kul, som sagt, med din sammanställning. Kanske vi borde göra en själva för den författare som inte vill lära sig att typsätta!

    Svar
    • 22 oktober 2010 kl. 08:02
      Permalänk

      Gör gärna det! Jag tror att i en jämförelse där man lejer ut allt och vill ha ett snyggt resultat kommer ni komma ut högt! Sedan tror jag resultatet beror på sidantalet också.

      Svar
  • 8 augusti 2011 kl. 14:46
    Permalänk

    Hej Kristina,
    Jätteintressanta artiklar om att ge ut en bok, finna tryckeri, distributör m.m.

    Vet du om det finns några som jobbar enbart som distributörer när du låtit trycka din bok själv? Jag har just färdigställt en bok om att bli inredare som jag nu enbart säljer via min egen hemsida http://bli-inredare.se Intresset är stort och den första månaden har den gått bra men jag skulle samtidigt även vilja nå helt andra säljkanaler. Kan du, eller någon annan läsare, tipsa om någon sådan distributör?
    Tacksam för svar!
    Holger Wästlund

    Svar
    • 8 augusti 2011 kl. 20:36
      Permalänk

      Hej Holger,

      Tack så mycket för positiv feedback, roligt att mina erfarenheter kan komma till nytta.
      Jag kikade såklart direkt in på din webbsida, spännande bok du har skrivit! Är säker på att den kan bli mycket populär, inredning är ju ett intressant område och jag är övertygad om att många vill jobba som inredare. Om du vill ha ett förslag från mig vad gäller webbsidan så skulle det vara att göra det lättare att hitta till författarpresentationen. Samt bygga ut den. Man blir nyfiken, både på varför du skrivit en bok om att bli inredare, och vad du har för kvalifikationer :-)

      För att återgå till din fråga så ringer det en klocka, jag har för mig jag läste om en distributör någonstans. Men trots att jag försökt rannsaka minnet kan jag inte komma ihåg var jag läste det. Jag la det inte på minnet för det var inte aktuellt för min del (för jag tänker mig att låta samma företag trycka och distribuera boken) Kanske är det något jag drömt? Jag är rätt övertygad om att företagen i min lista bara gör både ock. En annan läsare jag varit i kontakt med hade skaffat ISBN-nummer själv men ville använda vulkan som distributör och fick blankt nej. De verkar bara sälja paketerbjudanden. Var har du tryckt din bok?

      Kristina

      Svar
  • 8 augusti 2011 kl. 23:41
    Permalänk

    Hej Kristina,

    Tack för snabbt svar och tack för dina kloka synpunkter.

    Jag har också skaffat ISBN-numret själv. Det var förvånansvärt enkelt. Jag fick det i princip med vändande e-post gratis.

    När det gäller tryckandet har jag tagit in anbud från fem olika tryckerier och till slut valt ett tryckeri i Danmark som jag är nöjd med, ScandinavianBook. Det lär gå att trycka betydligt billigare i Estland eller Lettland eller i Thailand. Eftersom man i dag skickar en pdf-fil så kan man naturligtvis låta någon trycka boken som inte kan någon svenska, men jag har inte vågat detta ännu.

    Min tidigare bok, “Så får du ditt drömkök till lägsta kostnad” tryckte jag hos Bomastryck AB i Sollentuna. Du hittar information om boken på http://www.byggaom.se Jag är också väldigt nöjd med det tryckeriet.

    Den distributör som du tänkte på, var det författardistribution.se?

    Återkom gärna med dina kommentarer till detta.

    Hälsningar,

    Holger

    Svar
    • 10 augusti 2011 kl. 12:11
      Permalänk

      Hej Holger,

      Aha, du är alltså en rutinerad författare av flera böcker! Och på bygga om-sidan hade du en författarpresentation (bra!). Kanske länka från den ena sidan till den andra. “Du kanske är intresserad av mina andra böcker…”. Det känns seriösare med en person som givit ut flera böcker.

      Det var inte författardistribution.se jag tänkte på. Sidan såg annorlunda ut och texten var också annorlunda. Men jag kan inte komma på vilken det var. Ett tips är att gå med i forumet Skriva böcker. Där finns folk som har mer erfarenhet än jag, kanske kan någon annan svara?

      Tack också för din info om tryckeri, i mitt urval ingick bara de företag där jag själv sett slutprodukten på bokmässan. Vilket också gjorde att urvalet begränsades till de som särskilt specialiserar sig till personer som vill ge ut bok själv utan att starta eget förlag (egen F-skattsedel). Men jag funderar på att vara lite mer ambitiös till bok två och då är det bra med större urval.

      Hälsar

      Kristina

      Svar
  • 10 augusti 2011 kl. 16:38
    Permalänk

    Hej igen Kristina,

    “Rutinerad författare” är väl att ta i, men jag tycker att det är kul och jag kan tänka mig många tänkbara titlar, se t.ex min hemsida http://www.tips-om.se. Där finns uppslag om en massa tänkbara drömjobb, som är efterfrågade och där det inte finns mycket information att hämta (ännu) i befintliga böcker. Om du eller någon annan är intresserad av att skriva om något av de drömjobb som finns antydda där, så vore det jättekul.
    Ett annat tryckeri som är spännande är co-print.se. För enklare tryck i offset eller digitaltryck kan man på ett enkelt sätt beräkna den totala tryckkostnaden på deras hemsida.
    Hälsningar,
    Holger

    Svar
    • 11 augusti 2011 kl. 09:55
      Permalänk

      Hej Holger!

      Vilken bra idé! Tror det finns ett stort behov av enkel snabb information om olika yrken. Ska klura på om jag skulle kunna bidra till något. I min första bok hade jag med några lite mer udda jobb, som marionettmästare och vetenskapskommunikatör :-).

      Ha en bra dag!

      Svar
    • 15 november 2011 kl. 16:56
      Permalänk

      Tack Arne för tipset! Det börjar snart bli dags för mig att göra en ny genomgång och prisjämförelse. Jag gissar att du alltså har skrivit och gett ut en bok. Vad heter den?

      Svar
  • 11 april 2013 kl. 23:00
    Permalänk

    Jag har låtit trycka en bok i 200 ex hos Recito. En bok på ca. 450 s. Priset per bok blev ca. 150 kr. Jag är mycket nöjd med tryckeriet och jag fick enastående bra hjälp med den ganska knöliga texten. Det var en massa mail fram och tillbaka till dess jag var nöjd med texten. Utmärkt distribution och genomgående professionell service. Snabba är de också.

    Jag kan även rekommendera http://www.lulu.com (USA) som trycker allt från enstaka böcker till större volymer. För ett per veckor sedan tryckte jag en “bok” i två exemplar i A5, 240 s., och priset blev ca. 60 kr per bok. Bra kvalitet och bra rygglimning. En liten nackdel är att frakten också gick på ca. 65 kr, men den kostnaden blir rimligare om man beställer ett större antal förstås. Eftersom jag valde den billigare frakten (ej flygfrakt) så tog det ca. 14 dagar innan jag fick paketet med böckerna. Jag kan verkligen rekommendera http://www.lulu.com. Själv trycker jag upp en “provutgåva” på 5 ex som jag sedan lämnar till goda vänner för korrekturläsning och granskning. Det känns bra att själv ha ett tryckt exemplar för korrekturläsning och bearbetning. Dessutom skulle det kosta mig mer att kopiera upp sidorna för korrekturläsningen.

    Svar
    • 12 april 2013 kl. 12:19
      Permalänk

      Hej Thorulf,

      Tack för att du bidrar med dina erfarenheter! Recito har jag hört mycket gott om från de som gillar deras koncept.

      Det är en bra idé att trycka upp ett par stycken testböcker, många använder Vulkan på samma sätt. Vet inte vilket som blir billigast men med tanke på frakt och tidsaspekten så är kanske Vulkan bättre än Lulu till det?

      Svar
  • 12 april 2013 kl. 17:20
    Permalänk

    Kul att denna tråd hålls igång eftersom det kommer fram nya tryckerier och nya erbjudanden hela tiden. Man har ju hört att det går att trycka så billigt i Estland, Lettland, Litauen eller i något av de asiatiska länderna. Är det någon som prövat på detta? Om man skickar en PDF-fil behöver ju inte tryckeriet kunna ett ord svenska så det borde kunna bli mer och mer riskfritt att pröva detta. Detta förutsätter naturligtvis att man sköter distributionen själv. Finns det någon som erfarenhet av detta?

    Svar
    • 13 april 2013 kl. 09:31
      Permalänk

      Ja visst är det kul med alla förslag som trillar in. Jag funderar på att skriva ett uppföljningsinlägg med nya siffror.

      Helena Trotzenfeldts Ferrum är tryck i Baltikum har jag för mig och jag har sett rätt många som anlitat c/o Print i Falköping som är en mellanhand. De sköter all kontakt med tryckerierna i Baltikum och som svensk kund pratar du bara med dem. Snygga och prisvärda böcker – men då är det ett tryckeri och inte print on demand.

      Svar
  • 13 april 2013 kl. 22:45
    Permalänk

    Hej Kristina,
    Tack för dina tips om tryckeri i Baltikum och c/o Print i Falköping. Absolut något som jag tänker testa vid tryckning av nästa bok.
    Lycka till i fortsättningen
    Hälsningar,
    Holger

    Svar
  • 30 november 2013 kl. 12:28
    Permalänk

    Hej!
    Blev jätteglad att hitta denna sammanställning då jag just nu är i arbete med att färdigställa en barnbok: jag skriver (gammal språklärare :)) och min partner (som är utbildad konstnär) illustrerar. Jag har läst allt som står men det mesta handlar om tjockare böcker som jag förstår det. Vår bok kommer vara i A4-storlek med mindre mängd text och ganska många illustrationer och kanske ca 24 sidor. Hur ska jag tänka där? Vilken tjänst passar bäst för barnböcker? Om allt går som planerat ska det bli fler böcker men man måste ju börja nånstans :) Alla tips är välkomna

    Svar
    • 30 november 2013 kl. 17:05
      Permalänk

      Hej Lena,

      Vad kul att du hittat hit Lena och vad skoj att ni håller på med en barnbok, perfekt att kunna kombinera era specialiteter så där. När jag gjorde den här sammanställningen utgick jag från den bok jag skulle ge ut. För en barnbok gäller helt andra förutsättningar. Utan att vara tryckeriexpert skulle jag säga att för en bok med illustrationer är det nog offset-tryck som gäller, jag tror att digitaltryck inte blir tillräckligt bra. Mina två bästa tips är att läsa boken Förverkliga din bokdröm samt att bli medlem i föreningen Egenutgivarna. Där finns många andra som gett ut barnböcker att utbyta erfarenheter med.
      Hälsar Kristina

      Svar
  • 23 januari 2015 kl. 20:26
    Permalänk

    Hej, testa att lämna dina trycksaker till Postwork. De är snabba, kunniga och levererar mycket bra kvalitet.

    Svar
    • 24 januari 2015 kl. 07:28
      Permalänk

      Tack för tipset Lars men så vitt jag kunde se sysslar Postwork med reklamutskick och listan handlar om tryckerier som trycker och distribuerar böcker. Jag tog därför bort dina länkar.

      Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.