Puh, upploppet innan en bok skickas till tryck är alltid intensivt och det är inte utan att jag är lite matt i pälsen idag. Men igår gick Förverkliga din bokdröm iväg till tryckeriet för provtryck. Provtrycket tar en vecka och kostar drygt  800 700 kronor vilket kan kännas som mycket pengar för en enda bok. Men det är vår försäkring att vi har tänkt och mätt rätt.

Särskilt nyfikna är vi på färgen på bokomslaget. Färgen på en datorskärm är nämligen inte densamma som färgen på tryckt papper. När jag och min designhjälp valde färgkod till min debutbok gjorde vi det helt på måfå. Färgen var ganska skarpt grön på skärmen och när jag skrev ut bokomslaget blev den bara etter värre (skrikgrön). Men på den tryckta boken blev färgen mycket mildare och riktigt fin.

Den här gången är inte färgkoden vald på måfå utan av en expert. Min kollega Joanna Björkqvist har känningar i reklambranschen och därför har vi fått hjälp med att förverkliga våra designidéer till ett tryckfärdigt bokomslag. Färgen är också vald för att matcha en detalj i bilden. Men vilken nyans var det egentligen? Vi trodde den var rosa. Färgproverna på sidan visar vilka färger vi valde mellan. Vilken tycker du är snyggast?

Vi har valt ScandinavianBook som tryckeri. De var inte med i min stora prisjämförelse inför förra boken. Då kollade jag bara på print-on-demandtryckerier. Den här gången kommer vi istället att trycka upp en upplaga och sälja själva. Mer jobb för oss, men böckerna blir mycket billigare. Vi valde mellan ScanBook i Falun och ScandinavianBook i Danmark. Både tryckerierna är flitigt använda av våra kollegor och trycker snygga böcker, men de sistnämnda var billigare för det format och upplaga vi har tänkt oss. Notera att provtryck ingår på många tryckerier, priset ovan är hos ScandinavianBook och inkl moms.

Nu väntar vi spänt på provtrycket!

Edit: Priset har justerats med korrekt momssats.

Kristina Svensson
Provtryck av boken för att testa färgen
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

3 reaktion på “Provtryck av boken för att testa färgen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.