Två av mina allra mest uppskattade titlar är återigen beställningsbara överallt där böcker säljs. Det handlar om reseguiden Mitt Nice och reseskildringen Strövtåg i Funäsfjällen. Den ena i ett snyggt nytryck, den andra är först ut i en nysatsning med uppdaterade reseguider från Karavan förlag.

Nyutgivning av Mitt Nice 

Reseguiden Mitt Nice har varit slutsåld i flera år och jag har fått många frågor om var den finns att få tag i. Därför blev jag riktigt glad i våras när jag oväntat fick frågan från förlaget om jag var intresserad av nyutgivning. Jag la en del annat åt sidan för att så snabbt som möjligt uppdatera boken. Tack vare hjälp från läsare som bidrog med restaurangtips kunde jag leverera texter och foton rekordsnabbt.

Sedan gick utgivningen lite i stå. Till slut kom förklaringen till varför förläggaren varit upptagen med annat. Det var en storaffär i förlagsbranschen (Historiska Media sålt till Bonniers). När den affären var klar var det repro och lite annat som gjorde att utgivningen dröjde. Men till slut kom den.  Det är samma layout som tidigare och samma antal sidor men boken är tunnare eftersom förlaget har valt en annan utformning (häftat danskt band istället för trådbundet flexiband för er i branschen). Mitt Nice är först ut i vad som ska bli en serie med nyutgivna reseguider. Det blir både tryckta böcker samt e-böcker som förhoppningsvis dyker upp på Storytel och liknande. (Den nya e-boken är inte ute ännu, det kan fortfarande finnas en äldre upplaga i omlopp – det är samma bild på framsidan).

Färgglatt nytryck av Strövtåg i Funäsfjällen

Under sommaren kostade jag på mig ett nytryck av reseskildringen Strövtåg i Funäsfjällen. Äntligen ser den boken ut som det var tänkt från början. Det är verkligen skillnad på trycket. Fotona har fått färg och boken är trådbunden vilket gör att sidorna sitter fast. Jag är lite ledsen över att boken inte såg ut så här från början men tacksam för att innehållet blivit så uppskattat att det fanns anledning att trycka den igen. 

Innehållet är i princip detsamma som tidigare det vill säga det är en lättsam blandning av geologi, kulturhistoria och personliga anekdoter. Förändringarna består av nytt tryckeri och nytt papper. Dessutom har kartorna fått en översyn och jag har bytt ett par foton. Jag har också lagt med reklam i den för Ett år i Härjedalsfjällen.

Första och andra tryckningen av Strövtåg i Funäsfjällen

Kommande böcker blir i Strövtåg-serien

Framöver är min tanke att skippa udda projekt som Hundra nedslag i Mölndal och fokusera på böcker som liknar Strövtåg i Funäsfjällen. Jag kallade den för reseskildring ovan medan jag gav Mitt Nice etiketten reseguide. Reseguider har tuff konkurrens av nätforum och kräver regelbundna uppdateringar. Det är ett synnerligen trevligt tidsfördriv om man är ekonomiskt oberoende men annars svårt att få ihop. (På förekommen anledning ska jag nämna att jag betalar alla researchresor ur egen ficka.)

I en reseskildring tar jag med dig som läsare runt genom mina ögon. Du får följa med när jag hamnar mitt i en renhjord. Du får ta del av min upptäckarglädje och djupdykningar i nya vetenskapliga rön. Jag gör detta så läsvärt och underhållande jag bara kan men jag lämnar inga garantier för att du kommer hamna i en renhjord om du ställer dig på samma plats. En reseskildring kan läsas av alla som gillar samma ämnen som jag gör när som helst (det vill säga den behöver ej uppdateras). Den kan också ge inspiration att resa till samma platser. Kanske är renhjorden på plats? Även om jag prioriterar reseskildringar framöver är jag stolt över mina reseguider. Jag ska dela med mig av en berättelse om varför.

Min bokhög har fått ett lila tillskott

Mitt Nice räddade en resa

Den 15 juli 2016 vaknade jag tidigt och sträckte ut handen efter telefonen. Den var fullkomligt nedlusad med meddelanden från oroliga bekanta. Många kände till att jag har skrivit en guidebok från Nice, sett i sociala medier att jag var nere på Rivieran och var oroliga att jag fastnat i terrorattentatet under nationaldagsfirandet. Det hade jag inte för jag var i Antibes och hade lagt mig tidigt för att ta ett tidigt tåg västerut till Marseille (detta var sommaren jag arbetade med Mitt Provence och pendlade åt det hållet). Nu blev det inget tåg den dagen. Och inte var det med särdeles lätt hjärta jag satte mig på tåget ett par dagar senare. Jag upplever att ingen hemma i Sverige förstod hur stort attentatet var, hur många och hur mycket det påverkade livet. Resten av sommaren var första frågan om man reste någonstans “vågar du!?!”. Det var beväpnade militärer i vartannat gathörn, särskilt på tågstationer.

På höstkanten fick jag ett brev från ett par som berättade att de först hade varit tveksamma till att åka till Nice överhuvudtaget, men de hade biljetter och boende bokat. Först kändes allt kymigt men i den hyrda lägenheten låg Mitt Nice. De började följa de vandringar genom olika stadsdelar som jag föreslaget och så småningom släppte obehaget. Min bok hade räddat deras semester.

En fördel med omtryck är att man kan lägga med utdrag ur positiva kommentarer från utomstående. Både Mitt Nice och Strövtåg i Funäsfjällen har fått sådana.

Prenumerera du också

Delar av texten ovan är hämtat ur mitt årliga (hum) nyhetsbrev. Jag skickar ut brev till prenumeranter som bett om att få veta när jag publicerar nya böcker. I somras skickade jag ut tre versioner av brev med lite olika vinkling beroende på källan på adresserna (det vill säga om det är läsare som är särskilt intresserade av böcker om Frankrike eller ännu mer intresserade av just det ämnet). Här kan du läsa den version som gick ut till den mest allmänna gruppen. Eftersom utgivningen dröjde skickade jag också ut ett brev i oktober när boken väl släppts. Så här såg det ut.

Om du inte redan gör det tycker jag att du ska prenumerera också. Jag nämner självklart mina böcker mer eller mindre ofta i sociala medier. Men sedan är det upp till algoritmerna om denna information begravs eller mina postningar syns. Det är större sannolikhet att mejlen kommer fram (och jag lägger ner mer krut på dem).

Kristina Svensson
Populära “Mitt Nice” och “Strövtåg i Funäsfjällen” i ny kostym
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.