E-böcker är en helt fantastisk uppfinning! Tycker jag idag. Annat lät det i somras då jag svor över usel information, appar som kraschade eller var för stora. Det är två tillfällen som fått mig att helt ändra uppfattning.

Ett klick med Amazon/Kindle

Det första var att jag upptäckte hur otroligt användarvänligt och enkelt det är att handla och ladda ner böcker från Amazon. Har man bara ett konto (och minns sitt lösenord) så är det bara ett par klick, sedan har man en e-bok i sin mobiltelefon. Detta upptäckte jag när jag var strandsatt på Lindome tågstation utan pocketbok. Lindome tågstation består av en glaskur vid ett järnvägsspår och jag var svinsur över att stå där. Kunde inte bestämma mig om jag var mest sur på västtrafik, vars reseplanerare lurat i mig att byta från buss till tåg i Lindome, eller på mig själv för att jag inte tänkt själv och insett att jag borde hoppat av i Mölndal istället. Då hade jag sluppit springa förgäves till ett tåg.

Men då hade jag å andra sidan inte upptäckt Kindle, Amazons eget format för e-böcker. Jag är egentligen ingen anhängare av företag som gör sina egna format men nu råkar Kindle-appen ta upp mycket mindre plats på telefonen än de e-boksläsare som fungerar för det dominerande formatet e-pub. Den lilla platsen är anledningen till att Kindle-appen fått stanna på mobilen.

Har du som läser detta inte testat ännu så rekommenderar jag att göra det. Det finns en hel del gamla klassiker (exempelvis Jane Austen) som är gratis att ladda ner och läsa och ännu fler böcker som säljs för en spottstyver av förhoppningsfulla egenutgivare. En hel del av dessa böcker är inte värda mer än den dollar de säljs för men de erbjuder i varje fall en stunds förströelse i väntan på ett tåg.

Låna gratis från bibliotek

Inget tåg, men en båt, var involverat i min nästa upptäckt: att det går att låna e-böcker på bibliotek. Jag kan knappt förstå att jag inte fattat detta tidigare. Men jag måste köpa en ny mobil med plats för fler appar innan jag kan läsa svenska e-böcker.

Häromdagen diskuterade jag marknadsföring med min kollega Kaj Karlsson (som jag träffade på bokmässan förra året). Kaj har sålt imponerande 7000 exemplar av sin debutbok på ett år och jag är nyfiken på hur han gjort. Kaj tipsade bland annat om sitt presskit och skrev att hans 130 sidor provläsning slutar med en rejäl cliffhanger. Jag kan ju inte få ett sådant mejl utan att genast hasta iväg för att kolla in vad det är för cliffhanger.

Jodå efter att ha läst de 130 sidorna var jag tvungen att få veta hur det går för Kajs Hamilton, Gustav Sterner, i kampen mot terroristerna ombord båten. Visserligen vet jag att Kaj skriver på en uppföljare vilket torde indikera att hjälten överlevt, men det skulle ju kunna vara så att Kaj planerar att skicka ut Gustav Sterners mamma som hämnande ängel i del två. Alltså måste jag läsa resten.

Jag samlar förvisso på signerade pappersböcker från egenutgivare jag känner och använder när jag föreläser, men jag är i Antibes och hade absolut inte lust att vänta på någon leverans av en bok. (Jag är dessutom rätt sur på Posten just nu). Fem minuter senare hade jag lånat Operation Nordvind som e-bok från biblioteket och kunde sjunka ner i soffan med datorn och läsa färdigt.

Nu förstår jag plötsligt de etablerade förlagens gnäll. Vem betalar flera hundra kronor för en e-bok när den går att läsa alldeles gratis i 28 dagar? Det är förvisso lite pyssel, det krävs att man håller koll på sitt lånekortsnummer, men sedan är det fritt fram att låna och läsa e-böcker hur många man vill!

Vill verkligen ge ut e-bok nu

När jag nu upptäckt hur låga hindren är för att läsa e-böcker så vill jag verkligen ge ut e-böcker jag också. Jag tvekar dock lite efter att ha följt Annika Bengtssons kamp för att konvertera en av sina böcker till e-bok.

PS! Ni kommer att få veta mer om hur Kaj marknadsfört Operation Nordvind i min och Joannas bok.

Kristina Svensson
Hur jag blev övertygad om e-bokens förträfflighet
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

7 reaktion på “Hur jag blev övertygad om e-bokens förträfflighet

 • 18 maj 2012 kl. 16:08
  Permalänk

  Ja du, det finns svåra och lätta sätt att göra E-bok,med mitt sätt att göra E-bok är den ända svårigheten att Skriva manus, den gör sig inte per automatik, men E-bok kan jag göra lika enkelt som att spara mitt LibreOffice Writer dokument. Snart kan du få en egen kopia av min E-bok om hur lätt det verkligen kan vara att konvertera till .epub eller till .mobi med gott resultat, så hav tröstan, alla kan idag skapa en E-bok av sitt manus utan dyra programinköp.
  /Teuvo

  Svar
  • 18 maj 2012 kl. 16:11
   Permalänk

   Vad bra! Det ser jag fram emot.

   Svar
 • 18 maj 2012 kl. 17:00
  Permalänk

  Bra att min cliffhanger fungerade ;-)

  Angående att konvertera e-böcker själv: filen måste klara en s.k. validering och det brukar krävas en extra handpåläggning i koden innan det går vägen, oavsett i vilket program epub-filen skapats. Men det finns säkert undantag.

  Svar
  • 18 maj 2012 kl. 17:17
   Permalänk

   Ja jag förstår absolut varför du erbjöd provläsning fram till just den scenen :-).
   Så mycket har jag förstått att å, ä och ö i titlar inte direkt främjar konverteringen till e-bok. (Och jag har ju lyckats rätt bra med att pricka in dessa fina svenska bokstäver eller vad sägs om: Jakten pÅ den perfekta puben, StrÖvtÅg runt Antibes och FÖrverkliga din bokdrÖm).

   Svar
 • 19 maj 2012 kl. 09:06
  Permalänk

  Jag har inte lyckats stöta på problem med teckensnitt eller tecken hittills, det måste bero på att dina program arbetar med olika tecken tolkningar, det kan bli en hel roman så jag hoppar över förklaringar.
  Jag arbetar helt och hållet med LibreOffice Writer och tillägget Writer2Epub, (+kanske Sigil) och resultatet blir kod som har går genom alla valideringar, mycket av arbete med E-boken är tanken, att tänka E-bok, skriva manus med vissa undantags regler, Inte så mycket annat.
  All programvara är gratis, finns för alla plattformar.

  Svar
 • 19 maj 2012 kl. 10:29
  Permalänk

  Eftersom jag licensierar under GNU General Public License (http://www.gnu.org/licenses/gpl.html), version 3 eller senare, eller Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/), version 3.0 eller senare kan jag egentligen lägga upp min bok när som helst eftersom jag i princip inte äger boken eller metoderna som jag har utarbetat, jag vill dock ha putsat bort de mesta av tankegrodor. Vill du så kan du få utkastet av mitt manus direkt på vändande post
  /Teuvo

  Svar
  • 19 maj 2012 kl. 10:31
   Permalänk

   Å det låter mycket lockande men efter morgonens webbside-trassel så ska jag nog hålla mig till att skriva klart mina pågående manus och inte starta något nytt projekt just nu. Men jag ser fram emot att ta del av din manual senare, kanske i sommar?

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.