Jag har skrivit en rad med inlägg från årets Bok & Bibliotek, alla finns här. Men av någon anledning har jag en del blandade bilder kvar. Här kommer de!

Några snygga montrar och monter-idéer från bokmässan

Lars Rambe, Erika Söderström och Sölve Dahlgren i Hoi:s monter. Det jag gillar med den här montern är att specialdesignade vepor täcker hela väggarna, det ger ett proffsigt och sobert intryck. Sedan är det en fördel att ha en hörnmonter. Montern är också öppen utåt, det gör det lätt för besökarna att slinka in och titta på böckerna (det är inte en disk mellan besökarna och författarna).

Printz publishing hade en av de elegantaste montrarna tycker jag. Dessutom var de trevliga!

Jag skrev i något tidigare inlägg att ska man ställa ut på mässan ska man göra det i en stor monter, inte den minsta budgetvarianten på 4 kvadratmeter där endast en person kan stanna till i taget. Den perfekta monterna ska dock inte vara alltför stor, en av de stora drakarnas montrar såg så här ogästvänligt tom ut söndag eftermiddag.

Jag tjatar om ljussättning av montrar. Det är så himla enkelt att vi människor dras till ljus. En ljus monter lockar alltså in besökare, utan att de egentligen förstår att de blir “inlurade”. Nationalnyckelns monter var ljussatt på ett snyggt sätt tycker jag.

En del montrar är uppbyggda som små utställningar.

I Värmlandsmontern fanns en vackert ljussatt avdelning med Klässbol-tyger. Jag älskar visserligen allt från Klässbol men lite osäker på dess koppling till böcker.

Det är väl lite samma sak med inspirationsträdgården, även om jag tycker den var vilsam och trevlig. Hann dock bara dit en enda gång. Bredvid trädgården fanns alla sorters försäljare. Det fanns stora lårar med packar av billiga böcker. Dessa attraherar mig inte ett dugg. Det är väl inget fel på billiga kok- och trädgårdsböcker men jag köper hellre dyra böcker som exponeras vackert. Som i måltidsakademins bibliotek. Där hittade jag en julklapp till min bror. Då är det irriterande att det bara är referensböcker!

Fler marknadsföringsgrejer jag spanat in

I avdelningen med litterära sällskap var det fler än en som klätt upp sig. Här Swedenborg.

Checka in och få rabatt på en bok. Lättare sagt än gjort med tanke på statusen på nätverket.

Lars Rambes jakt på 1000 signeringar har jag redan skrivit om i torsdagens inlägg. Hur det gick? Jo Lars signerade alla böcker som fanns. (Men då en lastpall med böcker fick fötter kom han inte riktigt upp i tusen – och sparade eventuellt handen från skrivkramp). Det var nära att han inte kunde signera alls, han la nämligen ifrån sig sin specialpenna i Hoi:s monter. Där fick jag syn på den, lånade den för en av mina signeringar, upptäckte att den var riktigt bra och försökte sno den.

Jag hade läst i förväg att sista timmen på söndagen skulle det gå göra fynd. Så värst många sista-minuten-erbjudanden hittade jag inte men Nordstedts hade i alla fall köp 3 betala för 2 sista timmen innan mässan stängde. Hoi delade under samma tid ut helt gratis e-böcker.

Diverse smått och gott från bokmässan

Här klämmer jag på det nya pocketformatet Excsess. Har svårt bestämma mig för vad jag tycker. Det tar ju liten plats. Men det gör en e-bok också. Och det är än så länge rätt dyrt, osäker på om jag är beredd betala den extra kostnaden, för att få en mindre bok än vanlig pocket.

Den här bilden ska illustrera en av de mest irriterande grejerna med hela bokmässan. Den usla täckningen. Jag hade gjort en skylt som jag ställt i montern: är jag inte på plats, ring hit mig. Det var bara det att det inte gick att ringa. Min telefon hade dock lagrat ett eller annat wifi-nätverk så jag kunde faktiskt twittra. Men det var ju ingen som kunde läsa det, förutom om de stod nedanför den här stora skylten.

Söndag i Piratförlagets monter. Det är trångt, mycket trångt. Men så var det också totalt 100 000 besökare på bokmässan (som fick dela på 14 cykelställ).

Geim av Anders de la Motte är enligt Nisse Scherman en riktigt bra bok. Jag kom dock aldrig så långt som att köpa en, men tog en bild för att påminna mig. Liten aning avis på alla som säljer sina böcker i så stora upplagor att det krävs lastpallar – vill jag också göra :-).

Det går komma långt genom att ge ut sina egna böcker! Kim M Kimselius har gett ut en hel hög med böcker och skapat sig en trogen skara fans! Hon hade därför en egen monter centralt placerad på bokmässan. Hennes böcker gick åt i snabb takt, så snabb att hon fick twittra ut att de nyaste titlarna var på väg ta slut.

Lotta Abrahamsson med min bok!

Det är många som ger ut sina egna böcker. Med tanke på att en av de stora drakarna under tio år gett ut 39 debutanter, medan de under samma tid fått in 14 000 manus, är det inte underligt att det blir många egenutgivna böcker. Det här är bara en av bokhyllorna hos Recito som jag tror är störst på POD-böcker. De jobbar aktivt med sociala medier.

Författarna Åse Teiner och Anna Glas var besvikna på sitt stora förlag, deras bok var inte ens med till bokmässan! Jag pratade med en annan författares som gett ut på både ett stort och ett litet förlag. Hon har sålt fler böcker på det stora förlaget, men allting går mycket fortare på det lilla. Det blir därför roligare genom att hon snabbt får gehör på marknadsföringsidéer.

Pocketböcker för tio kronor. Jag har inga bevis men jag tror att på bokmässan är det följande som säljs mest: signerade böcker av kända författare, böcker till fyndpris samt stora vackra dregelböcker (coffee table, presentböcker – kärt barn har många namn). Och så är det en och annan som kommer dit och letar rätt på någon de känner och handlar denna persons böcker. Stort tack till alla som handlade min!

Räkmacka. 189 kronor. Vilket är billigare än min bok!

Jag pratar med Kaj Karlsson som toppat e-bokslistan med Operation Nordvind.
(Foto: Magnus Rönnkvist)

Kristina Svensson
Fler bilder från Bokmässan
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

8 reaktion på “Fler bilder från Bokmässan

 • 29 september 2011 kl. 19:10
  Permalänk

  Tack för en trevlig exposé över mässan. Kändes som om man var där.

  Svar
  • 29 september 2011 kl. 19:16
   Permalänk

   Vad roligt att höra! Kanske vi ses på mässan nästa år?

   Svar
 • 1 oktober 2011 kl. 19:21
  Permalänk

  Det var trevligt att träffas!

  Svar
  • 1 oktober 2011 kl. 20:11
   Permalänk

   Tack själv! Kul att få ser hur du ser ut, mycket imponerad av din framfart med Operation Nordvind!

   Svar
 • 9 oktober 2011 kl. 10:33
  Permalänk

  Klässbols koppling till böcker är att det finns en hyfsat nyutgiven bok om deras historia, som naturligtvis har linneomslag…

  Svar
  • 9 oktober 2011 kl. 10:36
   Permalänk

   Tack Ing-Marie! Det är en bok jag måste spana in :-).

   Svar
 • 17 oktober 2011 kl. 15:41
  Permalänk

  Vilket bra inlägg från bokmässan. Kul att få se olika montrar och dina tankar kring marknadsföring. Själv hade jag inte möjlighet att åka på bokmässan i år, så synd. Jag ska absolut läsa din bok. Känner att jag ligger efter en del med bloggläsandet, men nu ska det bli bättring.

  Svar
  • 17 oktober 2011 kl. 18:49
   Permalänk

   Tack! Roligt att inlägget kom till nytta. Jag försökte göra just det, ge en bild av mässan ur det perspektiv som intresserar mig mest just nu: marknadsföring. Roligt att du vill läsa min bok! Vill du läsa den gratis på nätet, låna på biblioteket eller köpa en signerad bok? Hör av dig om du är intresserad av det sistnämnda. Den går att köpa från adlibris/bokus också men då blir den inte signerad.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.