– Det var bra att du visade så många exempel, nu känns det inte så oöverkomligt att skriva en bok. Tack för fin feedback, det var precis det som var mitt syfte. Ett stort tack till alla som valde att delta i min session “Från bokidé till bok – fullfölj din bokdröm” under helgens Webcoast.

Ett särskilt tack till Emil Jansson som bambusade ut föredraget så att alla kan titta på det här.

Läs gärna den översikt med alla steg från dröm till bok jag nämner i inslaget, läs mer om min debutbok eller mina inlägg om bokutgivning. Mina senaste inlägg om att ge ut böcker själv finns hos Egenutgivarna. Eller lyssna på den här intervjun som @Lyceum gjorde efteråt

Från bokidé till bok innehöll bland annat.

Orsaker till att skriva en bok: kunna höja konsultarvode, berätta sin historia, skapa julklapp.

Skrivtips för att bli klar: visa din text och ta emot konstruktiv kritik, sätt upp deadline när boken är good enough (utan att stressa fram en produkt).

Ge ut boken själv: det går snabbare och du får boken precis som du vill ha den. Anlita ett företag som ger ut den åt dig (och slipp bekymra dig om mycket i min översikt) eller starta eget förlag.

Tryck: välj mellan print on demand eller större upplaga (över 800 ex) som off-set-tryck. Plus och minus med båda varianterna.

Lärdomar för mig från föredraget.

1) Läs upp titel och hela författarnamnet på alla böcker.

Jag hade med mig en hög med böcker som jag använde jag för att visa bredden på drivkrafter bakom att skriva en bok, samt illustrera vilka olika vägar man kan välja vad gäller tryck, format och marknadsföring. Jag höll upp dem så att alla som var på plats kunde se dem, men borde läst upp hela författarnamn och titel så att de kom med på filmen.

2) Rekvisita istället för slideshow för flexibilitet.

Natten före föredraget var jag orolig om den lokal för 12 personer som jag fått tag i skulle räcka. Den oron byttes ut mot “jag kanske har surat helt i onödan” när de fem första personerna jag träffade lördag morgon alla sa “å jag tycker ditt föredrag låter så intressant men…” och så skulle de antingen själva föreläsa samtidigt eller absolut gå på något annat.

Efter en snabb titt i det minimala rum jag bokat så bestämde jag mig för att ockupera en korridor. Det var klokt! Jag räknade till 30 personer som satt i fåtöljer, på bord eller stod i korridoren.

Detta alternativ fungerade för mig eftersom jag istället för en slideshow hade släpat med mig en tung kasse med böcker vilket gjorde mig flexibel.

3) Upprepa alla frågor så de hörs.

Jag som en gång verkligen var vass på att hålla föredrag vrider mig såklart emellanåt när jag tittar på filmen. Men förhoppningsvis är jag extra självkritisk (och skyller på att jag brukar föreläsa stående). Jag borde också upprepat frågorna från publiken (dessa hörs inte på filmen) men jag tänkte inte på att det filmades.

Totalt sett fick jag dock mersmak av att föreläsa om detta ämne och att filma föredrag!

Webcoast – knytkonferens om och på webb

Min session var ett av många många som filmades och streamades live från knytkonferensen Webcoast. Kika in på Webcoast för en sammanställning med länkar till samtliga filmer och blogginlägg. Lovar att där finns massor av intressanta guldkorn i en lång rad med ämnen.

Jag deltog på plats i sessioner om nätverkande, hur man får balans i livet, Facebooks timeline för företag och wordpress. Missade många sessioner som jag ska passa på och se i efterhand om allt från hur sociala medier kan användas för att läka ett brustet hjärta (ung cancer) till API:er.

Den största behållningen för mig i år var att träffa alla personer jag lärde känna förra året. Jag kom inte hem med någon surfbräda i år, men här demar jag hur man gör för årets vinnare.

Edit: Första versionen av detta inlägg publicerades måndag utan bilder. Tisdag reviderade jag inlägget och la till bilder tagna av Sina Farhat (@belola).

Kristina Svensson
Bokidé till bok – filmat föredrag om bokutgivning
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

3 reaktion på “Bokidé till bok – filmat föredrag om bokutgivning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.