Häromdagen blev jag intervjuad av en frilansjournalist som frågade om jag inte saknar en redaktör när jag skriver och ger ut böcker själv. Nej. En mentor, någon med lång erfarenhet av bokbranschen, vore inte fel men redaktör saknar jag inte. Möjligen för att jag aldrig haft någon. Däremot har jag upptäckt vad kreativt och effektivt det är att skriva bok ihop med en annan författare. Jag berättade för några veckor sedan att jag skriver på boken Förverkliga din bokdröm tillsammans med Joanna Björkqvist. Det är fantastiskt roligt att skriva bok ihop!

Förutom att det går dubbelt så fort att få ihop själva textmassan med två personer vid tangentbordet (och Joanna är dessutom journalist och übersnabb) så är vi två som kan slå våra kloka huvuden ihop och diskutera innehållet. Visst, jag antar att vi båda kommer att få kompromissa en hel del innan boken är klar men hittills ser jag bara fördelar.

Vår arbetsprocess

Joanna och jag känner inte varandra sedan tidigare utan vi håller på och lär känna varandra, varandras intressen och stil samtidigt som vi jobbar med boken. Allt eftersom bokprojektet framskrider lär vi oss varandras styrkor och hur vi bäst kan utnyttja dessa. Istället för att dela alla arbetsuppgifter rakt av försöker vi hitta var och ens specialitet. Vi har båda skrivit och gett ut varsin bok själv tidigare så visst kan vi göra alla steg, men om någon av oss är extra duktig eller intresserad av någon del är det effektivare att den personen tar huvudansvar för den delen. Eftersom Joanna är van att intervjua håller hon i alla intervjuer. Hittills har drygt tjugo personer berättat om allt från bokrea till ljudbok. En del av intervjupersonerna har anmält sitt intresse av att vara med till oss, andra har vi letat upp för att vi trott att de har intressanta erfarenheter inom ett visst område att dela med sig av.

Medan Joanna förser mig med färdiga texter håller jag i bokens struktur. Jag gillar att ha överblick över alla projekt jag deltar i så detta passar mig. Jag började med att sätta arbetsrubriker på alla kapitel och skriva allt från några stödord till rena utkast. Sedan har jag placerat kapitlen i en ordning som verkar logisk (och flyttat om dem flera gånger). Med jämna mellanrum skickar jag boken till Joanna så att hon ska se vilka rubriker som saknar texter. Vi ger också kontinuerligt feedback på varandras texter. Eftersom vi båda två är prestigelösa och verkligen vill att boken ska bli bra har detta med att ge och ta feedback funkat riktigt bra.

Jag är övertygad om att boken vinner på att vi är två! Men nästan ännu viktigare är hur mycket jag uppskattar att ha en kollega. Roligast är det när vi arbetar samtidigt och kan sitta och skicka texter och idéer fram och åter mellan varandra. Eller koppla upp ett spontant möte på Skype och bolla högt och lågt. I början av projektet jobbade vi av olika skäl vid olika tidpunkter (jag en månad och Joanna en annan) och nu ser jag att det inte alls var lika kreativt. Vårt mål är att om två veckor ha ett färdigt utkast till boken att testa på ett par testläsare. Det blir svettigt men kan gå. Puh, nu måste jag återgå till boken.

Fler texter om samarbete

Edit mars 2018: Om du tycker att ovanstående artikel är intressant kan jag glädja dig genom att berätta att jag skrivit många artiklar om samarbete på en annan sajt. Följ etiketten 10 sätt samarbete lyfter din kreativa karriär (som också är namnet på en bok från Tre hattar).

Kristina Svensson
Roligt och effektivt att skriva bok ihop

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

12 reaktion på “Roligt och effektivt att skriva bok ihop

  • 14 maj 2012 kl. 16:24
   Permalänk

   Kul Duktiga tjejen! Vi är själva väldigt peppade just nu. De flesta projekt brukar ju ha toppar och dalar men det här har hittills mest bara inneburit en massa energi. Vi tror väldigt mkt på boken och är så tacksamma för alla som deltagit.

   Svar
 • 14 maj 2012 kl. 16:40
  Permalänk

  Jag tror det kommer att bli en kanonbok! Massor av intressanta erfarenheter toppat med inspiration och fakta – perfekt! :)

  Svar
  • 14 maj 2012 kl. 16:43
   Permalänk

   Jag tror precis som du @Joanna!

   Svar
 • 14 maj 2012 kl. 18:53
  Permalänk

  Jag har utmanat dig på min blogg! Har dock inte länkat ännu, har inte fått in schwungen på det än så det tar lite tid. Bygger på allteftersom.

  Boken kommer bli grym!! Vad duktiga ni är!!

  Svar
  • 14 maj 2012 kl. 19:01
   Permalänk

   Tack Hanna och tack för dina bidrag – det är allas samlade erfarenheter som gör boken bra!

   Jag ska genast springa in på din sida och kolla vad du nu hittat på :-).

   Svar
 • 14 maj 2012 kl. 22:49
  Permalänk

  Det låter så spännande. Jag ser mycket fram emot att få läsa den boken.

  Svar
  • 15 maj 2012 kl. 00:00
   Permalänk

   Tack Anneli, det är precis sådant vi vill höra!

   Svar
  • 15 maj 2012 kl. 17:00
   Permalänk

   Tack! Det är mycket jobb att skriva en bok och vid lunch hade vi en liten temporär dipp och då är det så bra att veta att det finns folk som ser fram emot att läsa den!

   Svar
 • 26 november 2012 kl. 21:26
  Permalänk

  Bra skrivit!

  I februari ska jag och en likasinnade person också skriva en bok tillsammans, vill du ge dina bästa tips som vi ska tänka på när det gäller att skriva ihop?

  Svar
  • 27 november 2012 kl. 15:31
   Permalänk

   Hej Josefin

   Vad roligt att du uppskattade inlägget. Mina bästa tips är:
   1) Se till att i använder samma programvara om ni så skriver i Google docs, Scrivener, Word eller något annat. Det orsakade oss massor av problem och extra arbete att vi hade två olika program (Word och Open Office).
   2) Visa varandra era egna texter ofta och var beredd att ändra i dem. Utnyttja varandras styrkor så den som är bäst på en sak får göra den. Om ni har olika åsikt ibland så se det positivt, det betyder att det finns ett tredje alternativ som nog är bättre än något av era tidigare förslag.

   Lycka till med boken!

   Kristina

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.