Vita träd hör till mina favoritmotiv och de förekommer titt som tätt i fotokalendrar och i sociala medier. Dessa björkar är det faktiskt en smula synd om. De har böjt sig av den kombinerade tyngden av is, rimfrost och snö. Förvintern var tuff vintern 2019-2020 och det var många träd som stod böjda vintern igenom, inte minst längs väg 84. De flesta reste på sig igen när saven steg men många knäcktes. Den här bilden är faktiskt inte tagen i februari utan i november, närmare bestämt 29 november 2019. Men det är inte varje november som det ser ut så här men däremot är det inte ovanligt med snötyngda träd i februari. Fotot är taget med teleobjektivet, precis som pärlemormolnen förra månaden.

Fjällbjörk en typ av glasbjörk

Fjällbjörk är den subalpina zonens karaktärsväxt. Det finns fjällbjörkskogar där stammarna står spikraka i givakt och så finns det krokiga solitärer som växer i kanterna av myrar. En sådan dyker upp senare i år. Björken växer överallt men floran under varierar. Där det finns kalk i berggrunden eller löst i vattnet blir det många blommor under, både räknat i antal och i antal arter. En stor del av dessa försökte jag fotografera i somras och några av dem hamnade också i boken Strövtåg i Funäsfjällen. Där berättar jag också om hur många växter klassas om. Fjällbjörk är en av dessa, de räknas för närvarande som en underart till glasbjörk med namnet Betula pubescens ssp. tortuosa.

Årets tema är Härjedalen och det finns fler fotokalendrar än tidigare år eftersom jag erbjöd alla läsare som förbeställde Strövtåg i Funäsfjällen att även skaffa en kalender. En och annan av bokens 290 bilder har faktiskt varit med i tidigare års fotokalendrar. Exempelvis förra årets bild från Tänndalssjön på Marngården som finns på sidan 79. Det är en favorit bland bilderna från februari.

Kristina Svensson
Februari 2021: Snötyngda fjällbjörkar i Funäsfjällen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.