2021 inleds färgstarkt med alldeles tvättäkta moln. Bilden ser kanske ut som om jag har varit framme med målarpenseln och bättrat på färgerna men dessa moln är lila, turkosa, röda och orange. Denna speciella typ av moln kallas för pärlemormoln eller polarstratosfäriska moln. De bildas på hög höjd och är därför belysta långt efter att solen gått ner och de lägre liggande molnen har hamnat i skugga. Pärlemormoln bildas nära polerna när det är minst minus 75 grader. De består av bland annat is, salpetersyra och saltsyra. De är fantastiskt vackra men de är inblandade i nedbrytningen av ozonskiktet så de är egentligen ingenting att glädjas över. Därför är det tur att de är ovanliga. Men de dök upp flera gånger i fjällen runt förra årsskiftet. De syntes i skymningen som färgduttar om växte och ändrade form. Denna bild är tagen med teleobjektiv från Icas parkering i Funäsdalen rakt över sjön vid fyratiden den 8 januari 2020. Samma bild är med i boken Strövtåg i Funäsfjällen på sidan 189.

Många fler fjällbilder i boken och på webben

Pärlemormoln är som sagt ovanliga och väldigt speciella men det är gott om udda moln i fjällen. Fjällvädret bjuder på ständiga överraskningar. Det är en anledning till att det blev mer än 20 000 bilder tagna i fjällen under 2020. Att välja ut de bästa till en bok var ett tufft jobb. Till slut blev det 290 bilder i den splitter nya boken. Den är anledningen till att årets kalendertema är Härjedalen eftersom jag erbjöd alla läsare som förbeställde Strövtåg i Funäsfjällen att även boka in sig på en kalender.

I samband med att jag förberedda kalenderbilderna till webben tog jag också en titt på vad jag publicerat tidigare år för att illustrera januari. Några av fotona kan vara särskilt roliga att titta på. Om du har boken och har sett en liten bild på sidan tre där det skymtar en kamera som fotograferar en soluppgång. Den bild som syns i kameran blev januari månads bild 2018. I boken skriver jag också om rimfrost i Hållan, ta en titt på månadens bild i januari 2011.

Prenumerera på resebloggen

En sak jag lärde mig av 2020 är att det är svårt att planera i förväg för ingenting av det jag hade planerat för det året blev av. Istället fick jag till helt andra saker. Därför ska jag kanske inte utlova fler fjällbilder men jag tror att några kan tänkas dyka upp på min reseblogg. Den går att prenumerera på så missar man inga inlägg. Eller kika in ibland här under sidan nypublicerat. Där samlar jag senaste nytt från alla bloggar och sociala medier.

Kristina Svensson
Januari 2021: Färgstarka pärlemormoln över Funäsfjällen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.