Stockholms stadsbiblioteks ikoniska byggnad är snygg från många vinklar, men jag tycker att det blir något särskilt när man får den i dubbel uppsättning via spegling i dammen.
Dammen, trapporna och området runt biblioteket är också skapade av Gunnar Asplund som ritat själva biblioteket. Rotundan i mitten är 24 meter hög och biblioteket öppnade våren 1928.
Stadsbiblioteket ligger i ett trevligt område
Under några år hade jag många möjligheter att fotografera stadsbiblioteket för två av mina uppdragsgivare höll till i krokarna. Jag jobbade förvisso mest på distans eller reste runt i landet för uppdragsgivarens räkning, men jag var ändå relativt ofta i faggorna.
Det gör också att jag har utforskat restaurangutbudet hyfsat i omgivningarna. Särskilt på sträckan mellan biblioteket och Roslagsbanan. Det finns (eller fanns i varje fall före coronautbrottet) många trevliga matställen.
Göteborgs stadsbibliotek ännu trevligare
Även om jag ofta gått förbi Stockholms stadsbibliotek är det inte lika ofta jag varit inne. Jag hittade dock en reseguide till Provence av Ellen Rydelius där.
Men som författare så gillar jag Göteborgs stadsbibliotek mer. Anledningen? Jo personalen där är snabb på att handla in mina nya titlar i många exemplar och de ställer dem på platser där de blir lånade. Det betyder att jag får fler läsare (dessutom får jag för varje utlån ungefär en krona).
Utnyttja biblioteken mer!
Varje år har jag någon plan att jag ska passa på och utnyttja biblioteken mer. Spendera mer tid där och låna mer böcker. För ju mer biblioteken blir använda, ju viktigare blir de i samhället. Bästa sättet att se till att besparingar inte drabbar biblioteken måste vara att se till att de är välfyllda med besökare.
Just den här våren blir det inte så, men jag hoppas kunna återuppta denna idé i höst. Jag uppmanar andra att göra samma sak. Vi får bara vänta lite på genomförandet…
- Ett år runt Antibes september: porlande Brague - 1 september 2024
- Startat aktiebolag 24 år efter min första firma - 16 augusti 2024
- Ställer ut på skördefesten i Ljusnedal 7-8 september 2024 - 9 augusti 2024