Vid Kullagård söder om Veddinge delar Viskan upp sig i flera mindre tarmar. I en av dessa ligger detta småskaliga vattenkraftverk. Komplett stolligt tyckte omgivningen 1983 då storskalig kärnkraft var modellen. Idag är tongångarna annorlunda. Alla är dock inte stormförtjusta i kraftverket, laxen fattar inte att den kan ta sig förbi om den väljer någon annan fåra. Det gör att fisket är bättre i Viskan nedströms än uppströms.

Hur som helt är detta område idag något av en lummig idyll. Annat var det 1676. Då hade Halland varit svenskt i drygt trettio år. Den danske kungen Christian V hade inte gett upp om att återerövra landskapet. Karl XI ville annorlunda. Båda hade varsin armé som de tågade runt med. Emellanåt möttes delar av arméerna men fler soldater dukade under av olika sjukdomar i lägren än på slagfälten. Till Kullagård kom Karl XI den 7 september 1676. Här byggdes ett försvarsverk, en skans för att stoppa danskarna.

Skansen var på väg att försvinna helt under sly men ett gäng entusiaster i Veddinge har ideellt restaurerat skansen och satt upp informationsskyltar. De har också döpt den till en del av Viskanlinjen för att indikera att den var en del av ett större försvarsverk.

Karl XI skansen ligger på den västra sidan av Viskan. Hade jag haft mer vidvinkel åt öster (vänster i bild) hade jag fått med Kullagårdens glutenfria bageri också i bilden. Här finns också en vacker bro samt en hel del fåglar. Kort sagt, en plats väl värd ett besök. Det finns en hel del sådant i Halland.

Kristina Svensson
September 2022: Stilla flyter Viskan vid Kullagård
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.