Det är mer av allt i fjällen. Mer himmel, fler årstider och gott om lustiga metereologiska fenomen att fotografera. För två år sedan hade jag pärlemormoln som månadens bild, i år har jag valt en vertikalpelare. Det är en del av en solhalo. Hade jag haft vidvinkel på kameran hade delar av en regnbågsfärgad cirkel synts på himlen. Men nu var teleobjektivet på och då blev det en del av halon som syns. Fotot är taget 6 januari 2022 i Tänndalen. En annan bild från samma dag är med i boken Ett år i Härjedalsfjällen.

Halor bildas när ljuset möter en iskristall och bryts. Kristallerna behöver inte synas, de kan vara så små att luften ser klar ut. Men de finns där för att det är kall frostdimma, tunna cirrusmoln eller tack vare snökanoner. De senare har gjort att halo numera är ett vanligt fenomen kalla vindstilla vinterdagar i början av skidsäsongen.

Utdrag ur Ett år i Härjedalsfjällen
Kristina Svensson
Januari 2023: ledkryss och en del av en solhalo
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.