Det är prick en vecka till julafton och dags att fixa de sista julklapparna. Jag föreslår ett rejält inköp av böcker! Det finns många fördelar med böcker som julklappar. Först och främst är de i allmänhet fyrkantiga och därmed lätta göra snygga paket av. Ett faktum som icke är att förakta.

Dessutom är böcker konsumtionsprodukter som många har ett positivt förhållande till och blir glada över att få. En del läser böcker året om, andra bara under semestern. Trots att julafton dumt nog ligger på en helg i år så har nog de flesta i alla fall några dagar ledigt runt jul och nyår. Därför passar det bra att fylla på förrådet av litteratur på julafton.

Dubbel glädje – ge bort en bok skriven av en kompis

Väljer man böcker av egenutgivare så gör man inte bara mottagaren utan även författaren riktigt glad. Jag tror att rätt många som följer denna webbsida känner någon som fullföljt sin dröm att skriva och ge ut sin bok. Ge dem ett handtag och köp deras böcker som julklappar. (Det verkar vara ett mycket enklare sätt hjälpa din kompis än be favoriträdet som hjälp – ett tips jag läste i en lista på 30 sätt som vänner till egenutgivare kan hjälpa till).

Det är ju inget som hindrar att man köper ett par böcker till sig själv också. Själv har jag försett mig med nedanstående julläsning.

Nära dig av Joanna Björkqvist är en roman där vi får följa Saga Allerlöv under hennes första år som mamma. Passar särskilt bra för kvinnor som själva har barn (eller deras partner som guidebok).

Kär Lek? av Malin Johansson är underhållande (oroväckande?) läsning för alla föräldrar som undrar vad deras döttrar egentligen har för sig i studentkorridoren.

Refuserad av Desirée Fredlund skulle jag ge bort till alla med skrivdrömmar som kan känna igen sig och bli inspirerade.

Static av Anders Nyman är en deckare på engelska som utspelar sig i Miami. Har bläddrat i den och noterat ett mycket tilltalande och behagligt typsnitt, konstigt vore annars eftersom Anders är proffs på sådant.

Att flaskmata av Petra Jankov Picha saknas på bilden eftersom jag redan gett bort den till ett par nyblivna föräldrar.

Behöver du fler julklappstips? Vad sägs om böcker till ungdomar som gillar historisk fantasy eller drömmer om att bli inredare? Eller kanske vuxna som vill läsa en nutidsskildring från USA eller en underhållande skröna från franska Rivieran?

Ska givetvis också slå ett slag för min egen bok, Jakten på den perfekta puben. Jag har på senaste tiden fått mycket positiv feedback på den från män, även sådana som “inte läser så mycket böcker” har gillat just min bok. Därför föreslår jag den som julklapp till svågern som redan har allt. Under fjärde advent-helgen kör jag med specialerbjudandet att jag slår in den som julklapp.

Edit tillagt ca fem minuter senare: Precis när jag tryckte på publicera så fick jag följande feedback (från kvinna) “Rekommenderar starkt din bok som är en energikick i vinternatten!”

Kristina Svensson
Gör någon glad – ge bort en bok i julklapp!
Märkt på:

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

5 reaktion på “Gör någon glad – ge bort en bok i julklapp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.