Häromveckan regnade det in gratulationer på LinkedIn: grattis till tio år med eget företag. Det var jätterörande att så många gratulerade, men jag var lite undrande vad som orsakade detta. Sedan insåg jag att det på LinkedIn står att jag startade eget företag dagen efter att jag lämnade AstraZeneca. Och det är tydligen tio år sedan. Nu var den noteringen mest ett fall av att undvika glapp i mitt CV på LinkedIn. För tio år sedan hade jag inga intäkter som företagare och arbetade heller inte aktivt med att skapa några. Jag var fullt upptagen med hoppa runt på kryckor efter en fotoperation (det tioårsjubileet påminde Facebook mig om).

Nitton år sedan jag registrerade enskild firma

Alla gratulationer gjorde mig nyfiken på när jag egentligen startade firma. En arkeologisk undersökning senare kan jag avslöja att i september nästa år är det dags för tjugoårsjubileum. I varje fall om man som firmastart räknar att det var då jag fick godkänt på min ansökan om momsregistrering och FA-skatt. Bakgrunden var ett längre uppdrag på Naturhistoriska riksmuseet och deras önskemål att betala mig via fakturor istället för genom projektanställning. Sedan dess har jag behållit min enskilda forma. Ibland har den legat vilande i några år för att jag varit anställd någonstans och ibland har bokföringen varit mer omfattande. Hur många år jag drivit företaget aktivt orkar jag inte rota reda på just nu. Men det är kanske lagom med tioårsjubileum.

En stor fördel med att vara godkänd för FA-skatt är att man ökar möjligheter att få uppdrag. Det är betydligt fler företag och offentliga organisationer som kan tänka sig att köpa en enstaka föreläsning eller något annat dagsverke, än att tillsvidareanställa någon och sitta fast med denna som medarbetare för tid och evighet (jag är också mycket piggare på att hoppa på korta uppdrag än att sitta av tid fram till pensioneringen). Den stora nackdelen med firma är att man skriver ut sig själv från stora delar av det sociala skyddsnätet. Jag betalar rejält med skatt på de intäkter jag skrapar ihop, men när jag är sjuk får jag jobba ändå. Sedan får man också ignorera alla trådar i sociala medier där företagare beskrivs som utsugande pengasvindlande personer.

Ska böckerna bli klara gäller det att utnyttja alla stunder som finns. Långa resdagar funkar utmärkt för att redigera manus.

Med eget företag har du alltid en titel på visitkortet

Många startar företag när de är mellan anställningar. Företaget blir ett alibi och gör att man har en titel att skriva på visitkortet (just brist på titlar till visitkort hör inte till mina problem). I Sverige har vi en tendens att definiera oss utifrån yrkesroll. När vi träffar nya människor presentera vi oss själva med vår jobbtitel och pratar mer om jobbet, än om kultur, sport eller politik. Med denna tradition kan det blir tomt för de som är pensionerade, sjukskrivna eller arbetslösa. Ett företag löser detta dilemma. Det spelar ingen roll om företaget har en högst blygsam omsättning, du har ett jobb att nämna på mingel.

Att ha en självvald yrkesidentitet kan vara ännu viktigare inför sig själv än inför andra. Under ett långt yrkesliv kommer man att emellanåt att ha jobb eller uppdrag som inte känns hundra procent utvecklande och meningsfulla. Emellanåt kan det hända att man känner att man sysslar med skituppgifter och att ens kompetens inte utnyttjas. Då är det väsentligt att komma ihåg vad det är man egentligen satt på sitt visitkort. Det är den yrkesidentitet eller varumärke man själv valt. Det kassa uppdraget är bara något som ska betala hyran, det är inget man behöver kalla sig själv för.

Rapsfältens tid är nu!

Eget ansvar att hålla sig själv anställningsbar

Som egen företagare blandar jag uppdrag. En del gör jag för att de är roliga, andra för att betala hyran. Alla uppdrag lär jag mig något på, vilket gör att jag utvecklar min kompetens och därmed håller mig anställningsbar. Detta är viktigt, särskilt när vi lever i en samhällsomvandling där många tidigare yrken kommer försvinna. Det här med udda yrken, nya yrken och sådana som försvinner är något jag tycker är intressant och är ett återkommande tema i ett par av mina böcker. Mest i debutboken från Wales men jag snuddar vid det i en av de kommande böckerna från Sverige. Det verkar ligga i tiden, såg att SvD hade en intressant artikelserie om detta.

Att ha flera uppdragsgivare och blanda olika uppdrag gör paradoxalt nog livet som egen företagare tryggare än en tillsvidareanställning. Jag har skrivit om vikten av att ha flera inkomstkällor tidigare. Har man flera inkomstkällor och en inkomstkälla försvinner är det inte hela världen. Det går att snåla in lite medan man letar en ny. Som egen företagare kan man aldrig sitta och vänta på att någon annan ska ordna jobb åt en.

Ibland ojar sig utomstående över att jag tidvis flänger så mycket, är det inte slitsamt? Jo resor sliter väl en del men de perioder när jag sitter stilla på en plats och tokjobbar är betydligt mer slitsamma, utan att jag får samma påfyllnad av nya upplevelser.

Att utveckla företag är skoj

För att få nya uppdrag behöver man berätta vad man vill och kan göra. Så nu ska jag berätta om ett tokskojigt uppdrag jag hade i veckan. Jag hjälpte ett mindre företag sortera tankarna inför en tänkt expansion. De hade en plan för vad de skulle göra. Efter ett par timmar med mig konstaterade VD att jag hade skjutit den planen i sank, men att jag sparat honom stora kostnader. Felet han hade gjort var att han hade tittat på vad konkurrenterna gör, och planerat att göra något liknande. Jag fokuserade istället på kunderna, delade in dem i några olika kategorier och analyserade vad de vill ha idag och vad jag gissar att kommer vilja ha imorgon. Jag hade också en del idéer om vad olika kunder har för betalningsvilja och hur de kan nås. Sedan la jag till vilket rykte företaget har idag, vilket som är deras styrkor och vart branschen är på väg. Ett tydligt mönster utkristalliserade sig. Och det var inte att de skulle kopiera konkurrenternas upplägg. Efteråt fick jag betyget Det är så uppfriskande att få höra någon som säger som det är utan omsvep.

Det uppdraget råkade jag snubbla över. Det mesta av min tid just nu går åt till att få två böcker i tryck. Det är lite brådis med dem för det är redan mitten av maj och helst skulle de varit till tryck i februari (fast då var den ena ännu inte påtänkt). Men jag jobbar så fort jag hinner, börjar mellan 03 och 05 varje morgon sju dagar i vecka. Jag kommer återkomma och presentera dem ordentligt men vill du tjuvkika så har jag lagt upp dem under fliken mina böcker, även om de ännu inte är släppta. Nu ska jag återgå till att jobba med dem.

Stort tack förresten till alla er som grattade! Jag kanske ska ändra datum så får jag en ny skörd med 20-årsgratulationer nästa år?

Det känns som en hel livstid sedan men jag var i fjällen över påsk.

Aktuella blogginlägg

 

Kristina Svensson
Firar 10 år som egen företagare (eller 19)
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “Firar 10 år som egen företagare (eller 19)

 • 15 maj 2019 kl. 16:43
  Permalänk

  Så intressant blogginlägg. Du inspirerar verkligen till att tro på att det går att leva så, även om en annan inte är där ännu. Tack, Kristina!

  Svar
  • 15 maj 2019 kl. 17:45
   Permalänk

   Tack tack! Det går. Det tar låååång tid och är mer jobb än folk tror. Men det GÅR.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.