Tiden som förlagschef för Lava har varit intensiv, lärorik och på många sätt intressant. Här kommer några personliga höjdpunkter och ett par lärdomar från en resa som nu är över.

Moderator för Lava Pop Up Book Store

Först ut: rollen som moderator och frontfigur. Tillsammans med Maria Forssén på SoStockholm arrangerade jag tre grymma Lava Pop Up Book Store. Under dessa agerade jag moderator, höll ihop kvällarna och minglade med alla deltagare.

Jag sätter detta först eftersom eventen var mycket uppskattade av åhörarna, för att moderator är en roll jag trivs i samt för att det var en aktivitet där jag hade allt i egna händer.

Dessutom fick jag chansen att intervjua flera visionära personer om allt från marknadsföring av böcker till att använda interaktiva appar för att sälja sitt innehåll och en hel del däremellan. Eller vad sägs om ljudböcker, dramaturgi och bokomslag? Särskiltroligt var det att bjuda in Joanna Penn till Sverige. Jag slog på stort och arrangerade både en informell afternoon tea, lunchföreläsning och Pop Up Book Store under hennes besök. Så här skrev hon efteråt på TheCreativePenn:

I was asked to Stockholm by the lovely Kristina Svensson, an indie author who sees the digital future coming to Sweden in the next few years.

Mässfixare och föreläsare

När jag ändå är inne på temat event passar jag på och nämner Bokmässan. Årets mässa, som var min fjärde, innehöll två ytterligheter för min del. Den positiva – som var riktigt rolig – var att som seminarieföreläsare prata om Egenutgivning – det nya svarta ihop med Petra Jankov Picha. Torsdagens vinmingel när jag insåg hur mitt nätverk i bokbranschen har växt, står också på plussidan.

Att släpa kartonger med böcker och riva monter efter fyra dagars intensivt minglande hamnar inte riktigt lika högt på min favoritskala om vi säger så. Lavas monter blev i varje fall snygg. Jag har för övrigt mer än en gång det gångna året fått tillfälle att önska e-böckerna en snabb framväxt :-).

Förläggare och projektledare

En av de bästa delarna med jobbet har utan tvekan varit alla driftiga människor som jag haft förmånen att träffa. Formgivare, redaktörer, lektörer och presumtiva författare, Wow, så många kompetenta människor det finns!

Som förläggare till två böcker har jag fått äran att dela resan fram till releasefesten med två trevliga författare Anna Sjöström som skrivit Promille – drick smartare och Mari Åberg som skrivit Löftet. Otaliga koppar kaffe har avverkats medan vi planerat och diskuterat för att komma fram till bästa lösning för just deras böcker.

Här vill jag passa på och tacka alla frilansare, praktikanter och andra kollegor för gott samarbete den här tiden!

Förlagschef

I rollen som förlagschef har jag också synts en del i media. Mest stolt är jag över att hamna i fint sällskap i Tidningen Skriva.

Jobbet handlade inte bara om att hålla tal, planera projekt eller sitta i säljmöten. Eftersom Lava var helt nystartat har jag även skrivit strategidokument och checklistor, gjort utgivningskalkyler och konkurrentanalyser. Samt förvärvat kunskaper i förlagsjuridik, upphovsrätt och en hel del annat i samma härad. Utöver detta har jag funderat en del över kärnfrågan – hur man som nystartat förlag kan sälja böcker i framtiden, och skrivit en lång rad med texter till Lavas första webbsajt (många av dem är utbytta idag).

Lärdomar

Tiden på Lava har gjort att jag fått ändra en del av mina tidigare uppfattningar om bokbranschen medan jag i andra fall har stärkts i min tidigare åsikt. Exempelvis har jag fått en helt annan förståelse för de långa ledtiderna vid traditionell bokutgivning samt varför så många spontanmanus refuseras (sorry men så är det!).

Däremot är jag ännu mer övertygad än tidigare om vikten av att alla författare bygger långsiktiga relationer med just sina läsare. Det är förresten inte bara författare som behöver lägga tid på sitt varumärke även förlag behöver ett starkt sådant i framtiden. Kunderna behöver veta vad företaget står för och erbjuder. Framtidens förlag behöver se varje kontakt som en potentiell ambassadör och behandla dem därefter. Detta gäller särskilt hybridförlag som ju har dubbla kunder, dels de som ska anlita företaget för bokutgivning och dels de som ska köpa böckerna.

Varje gång jag träffat en författare och vederbörande har sagt att hen gärna hade anlitat mig som förläggare, om det hade varit jag som ägt bolaget, har varit lika delar frustrerande och egostärkande.

Sömn på schemat

Jag rundar av med videon från invigningen av Lava. Ser jag inte entusiastisk ut och full med energi? Inte ett grått hårstrå syns. Kan det vara så sent som i mars förra året?

Massor med sömn och att ta hand om mig själv står högt upp på schemat för den närmaste tiden. En särskild assistent är inkallad för att hålla ordning på detta. Ni som följer mig i sociala medier har kanske noterat att vi redan tjuvstartat det nya livet:

Ett och annat spännande samarbete är också på gång, gemensamt för dessa är att jag framöver bara arbetar med personer/företag som har ett långsiktigt ägarperspektiv samt har samma värderingar som jag har. Håll utkik här efter mer info!

Kristina Svensson
Tack och hej då Lava förlag
Märkt på:                                                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

31 reaktion på “Tack och hej då Lava förlag

 • 28 januari 2015 kl. 15:27
  Permalänk

  Intressant och spännande att läsa. Har en fråga. Vad är ett spontanmanus?

  Svar
 • 28 januari 2015 kl. 16:34
  Permalänk

  Hej Ethel,

  Tack! Jag svängde mig visst med en intern beteckning. Spontanmanus är sådana manus som författare skickar in till förlag på vinst och förlust och håller tummarna för att de ska bli antagna. Motsatsen är beställda manus dvs att förlaget uppdrar åt någon att skriva en bok.

  Svar
 • 28 januari 2015 kl. 16:57
  Permalänk

  Aha, tack för svar! Tänker att det är svårt (omöjligt?)för debutanter som skriver skönlitterärt att få i uppdrag av ett förlag att skriva en bok.

  Svar
  • 28 januari 2015 kl. 22:10
   Permalänk

   Jo det är tufft. Det finns dock exempel. Var på ett event ikväll och hörde talas om flera inspirerande exempel. Kanske bloggar om det imorgon eller i helgen.

   Svar
 • 28 januari 2015 kl. 22:22
  Permalänk

  Det låter som om du haft en både jobbig och spännande tid. Jag ser fram emot att.följa med dig på nya äventyr. Önskar dig all lycka på din väg.

  Svar
 • 28 januari 2015 kl. 22:27
  Permalänk

  Tack så mycket Anneli, jag säger dito, ska bli mkt intressant att följa dig på din resa.

  Svar
 • 29 januari 2015 kl. 09:57
  Permalänk

  Jag är också intresserad av just varför så många spontanmanus refuseras. Skriv gärna om det!

  Svar
  • 29 januari 2015 kl. 10:19
   Permalänk

   Det korta svaret: En hel del manus refuseras för att manusen helt enkelt inte är särskilt bra. Många bra manus refuseras dock trots att de är bra. Det kan handla om att de saknade det där lilla lilla extra som fångade den förläggarens intresse. De kan dock fånga andra förläggares intresse, eller läsarnas om författaren ger ut själv. Jag publicerade just lite anteckningar som handlade om några debutanter som Piratförlaget antagit.

   Svar
 • 29 januari 2015 kl. 11:59
  Permalänk

  Hej Kristina,
  Förändringar i livet är för det mesta spännande och jag, som så många andra, kommer med stort intresse att följa vad du tänker ta dig an nu. Jag var ju med på eventet i Kungsträdgården där du var moderator och där var du strålande!
  Jag önskar dig all lycka till i fortsättningen!
  Hälsningar,
  Holger

  Svar
  • 29 januari 2015 kl. 12:09
   Permalänk

   Stort tack Holger, roligt att höra!

   Svar
 • 29 januari 2015 kl. 12:37
  Permalänk

  Stort lycka till från nu och framåt!
  Och njut riktigt mycket tillsammans med vovven – så fin, ju.

  Svar
  • 29 januari 2015 kl. 12:39
   Permalänk

   Tack Ebba! Ja du förstår hur mysigt man kan ha med en fyrbening.

   Svar
 • 29 januari 2015 kl. 12:39
  Permalänk

  Hm – det stod att kommentaren inte kom med – sorry, tårta på tårta :)

  Svar
  • 30 januari 2015 kl. 07:24
   Permalänk

   :-) Alla kommentarer som innehåller beröm till vovven förtjänar att komma i dubbel upplaga men jag tar kanske och raderar den ena :-).

   Svar
 • 29 januari 2015 kl. 14:36
  Permalänk

  Hej bästa chefstomaten,

  det har varit kul att följa din resa som förlagschef o än mer spännande att följa fortsättningen. Vi hann ju inte käka lunch men kanske hinner det nu. Hoppas det. Gillar ditt ställningstagande om långsiktigt ägarperspektiv o värderingar.

  Och för er som inte vet. Kristinas andra blogg heter http://www.tomatsallad.nu, och det var genom den vi lärde känna varandra. O på den bloggen är hon chefstomat. Älskar den titeln :)

  Kram

  Svar
  • 30 januari 2015 kl. 07:17
   Permalänk

   Hej!

   När du skriver då där blir jag sugen på att trycka upp Chefstomaten på mina nya visitkort. Det är faktiskt en utmärkt titel som passar mig :-). Förhoppningen är att jag nu ska få mer tid till saker jag bryr mig om – och där ingår att äta lunch med trevliga människor som du. Vi kan väl hörs av?

   Kram

   Svar
 • 29 januari 2015 kl. 21:36
  Permalänk

  Förvånande men spännande samtidigt! Ska bli roligt att följa dig på nya äventyr :)
  Lycka till med allt & med den där söta voffen kan det inte gå fel!

  Svar
  • 30 januari 2015 kl. 07:26
   Permalänk

   Tack så mycket! Roligt att du följer och voffen är en utmärkt kamrat.

   Svar
 • 29 januari 2015 kl. 22:12
  Permalänk

  Hej Kristina, och tack för all entusiasm och inspiration du spritt vid Lava-event och Egenutgivarnas Stockholmsgrupps möten, och för dina referat från allehanda tillfällen. Jag är säker på att du kommer att höras och synas i fortsättningen också, oavsett vilken roll du kommer välja.

  Svar
  • 30 januari 2015 kl. 07:27
   Permalänk

   Hej Sverker,
   Tack för att du skriver detta. Det är alltid skönt att ibland få lite feedback.
   Jag tror också att vi kommer att ses igen!
   Kristina

   Svar
  • 31 januari 2015 kl. 07:39
   Permalänk

   Men Kim, hur kan du missa hundbilderna – det är ju det mest väsentliga :D

   Svar
 • 1 februari 2015 kl. 13:12
  Permalänk

  Fb sorterat bort dem ur mitt flöde, tyvärr. Självklart är hundbilderna de väsentligaste :-D
  Kramar Kim

  Svar
 • 6 februari 2015 kl. 19:00
  Permalänk

  Känner du till Lange förlag? Det påstås att de ger ut böcker, men varken googling eller bibliotekssökning visar något spår av Lange förlag.

  Svar
  • 7 februari 2015 kl. 07:58
   Permalänk

   Hej,
   Nej jag har aldrig hört talas om Lange förlag (däremot skriver Johan Lange böcker om LUCK-konceptet). Var har du stött på detta namn?

   Svar
    • 8 februari 2015 kl. 16:57
     Permalänk

     Tja, alla är nystartade i början :-).

     Svar
    • 11 april 2016 kl. 18:49
     Permalänk

     jag har fölt sidan då en vänninnas bok ska ges ut senare; förlaget verkar oseriöst. priserna ändras hela tiden och releasedatum verkar också flyttas konstant… men så vitt jag kan se ska tre böcker ges ut i år (om det stämmer)

     Svar
     • 12 april 2016 kl. 00:02
      Permalänk

      Hej ninakanina.
      Ser du har åsikter om vårat förlag Lange förlag. Vad är det för priser som har ändrats? Vi har en nybyggd webbutik som inte är klar än. Kommer bli det lagom till lansering av våra böcker denna veckan. Visst releasedatum har ändrats men det är pga olika omständigheter och de är mellan oss och författarna. Har du själv drivit ett förlag så du vet hur det fungerar? På vilket sätt gör detta oss till ett oseriöst förlag? Bara för vi inte har hunnit få de ekonomiska resurserna som väletablerade förlag, så vi kan ge ut massor med titlar under året? Och vet du hur vår situation ser ut? Hade varit bättre du tog kontakt med Lange förlag direkt och bett om svar, än att måla ut oss på detta vis, helt utan fakta!

      Är det något mer du undrar är du välkommen att kontakta mig direkt på linda@langeforlag.se Jag ska ge dig alla de svar du önskar.

      Mvh Linda Svendsen Förlagschef på Lange förlag

 • 21 februari 2015 kl. 23:29
  Permalänk

  Hej!

  Såg att vårt förlag var omtalat här. Vill betona att Lange förlag existerar (tagit in manus för utgivning sedan 2014) men vi är ett helt nytt och litet förlag. Vi har som ni kan se på vår hemsida några författare som ska ge ut hos oss i år och fler kommer det synas där. Men ännu har vi inte hunnit trycka dessa verk än, därav bristen på sökning av våra böcker. Den som håller på med förlag, vet att det tar tid att ge ut böcker. Så något låtsasförlag är vi verkligen inte och inget som har affärside att låtsas trycka böcker bara för att få lektörskunder! Den som läser vår hemsida får rätt på detta ganska snabbt. Sen kan man ju alltid maila oss och fråga hur läget ser ut? Alla är vi barn i början……svårt med ett stort bibliotek då….

  Reply

  Svar
 • Pingback:Syftet med dinbokdrom.se är att sälja #författarboken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.