En enda ynka bok lyckades jag kryssa av från min julläsningslista. Det blev Static av Anders Nyman. Static är en “parapsychology based novel set in the heart of Miami”, det vill säga en spännande roman för den som gillar läsa lite lätt kusliga böcker. Som ni märker är boken skriven på engelska, något Anders fixar då han växte upp i England. Jag är lite avis på Anders för detta. Genom att skriva boken på engelska har han en enorm potentiell marknad i förhållande till oss som får hålla oss till svenska.

Anders språk är lättsamt och trevligt att läsa. Här är ett språkexempel från bokens försättssida. Kul, eller hur?

This book contains adult language, mature situations, and explicit violence. If you are easily offended I suggest you pick up a copy of your favorite children’s book instead and leave this one on the shelf… pussy!

Huvudpersonerna i Static, en 35-årig pensionerad fd IT-företagsledare och en något år yngre sjuksköterska med latinamerikanskt ursprung, får var för sig konstiga meddelanden som räddar dem ur katastrofer. Läsaren får följa dem och en ärrad veteran till detektiv i jakt på den som skickat meddelandena. Anders väver skickligt samman de olika trådarna och perspektiven. Övergångarna är lätta, det är inga problem minnas vem som är berättarröst i det aktuella kapitlet och boken innehåller inte segdragna upprepningar som i vissa andra böcker (som Keplers Paganinikontraktet).

Bra tips från Anders: skrivmentor och redaktör

Anders berättar i en intervju i Helsingborgs Dagblad hur han skaffade sig en skrivmentor. Han hade kört fast i skrivprocessen och kontaktade då en amerikansk skräckförfattare som inspirerat honom. Han fick av denne många tips och en spark i häcken. Kanske ett bra tips?

Ett annat tips från Anders är att ta hjälp av en redaktör och skruva boken ett till varv, även när man tycker boken är klar. Den version av Static som jag läst är den andra tryckta versionen, fast den första “färdiga”. Den första tryckta versionen var tänkt vara ett korrekturexemplar men så många av hans vänner var nyfikna på att läsa hans bok att den blev tryckt i rätt många exemplar.

Den som beställer en tryckt version av Static idag får tredje versionen där ytterligare några småfel är rättade. Det var när Static lästes in som ljudbok som ytterligare några förargliga korrekturfel uppdagades. Smart tänker jag, att inte trycka upp flera tusen exemplar av en bok i första vändan utan ge den tid att mogna, ta ett varv till hos en redaktör och korrekturläsa ytterligare några varv.

Klokt också av Anders att erbjuda alternativet ljudbok. Många föredrar att lyssna på böcker i bilen eller på promenaden, istället för att sitta med en pappersbok.

Static – till vuxna som gillar småläskiga deckare

Till vardags arbetar Anders Nyman på Brun Media och det syns, boken är snygg rakt igenom. Samma typsnitt har exempelvis använts både på omslaget och till titelrubrikerna. En färgsplatt-grej dyker också upp genomgående.

Boken är utgiven som print-on-demand hos publit och är tryck på Holmbergs i Malmö. Snygg och prydligt tryckt, inget som sticker ut varken åt ena eller andra hållet. Boken har en webbsida, Static the novel, och säljs bland annat hos adlibris. 

Jag tycker att Static var perfekt som ressällskap på en lång resa, de sista tio sidorna läste jag ut medan jag väntade på min hämtpizza. Om jag inte låter mer entusiastisk så beror det på att jag i början tyckte att den var aningen för läskig för min personliga smak. Jag har lite svårt för övernaturliga grejer. Det tog sig dock efter mitten när boken blev mer en renodlad deckare.

Kristina Svensson
Static av Anders Nyman
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

5 reaktion på “Static av Anders Nyman

 • 23 januari 2012 kl. 16:48
  Permalänk

  Övernaturligt har jag också svårt för, men reodlad deckare låter ju bättre. Kan man börja i mitten eller måste man läsa den första halvan först också?

  Svar
  • 23 januari 2012 kl. 16:51
   Permalänk

   Man måste läsa hela, för det hänger ihop. Kanske “övernaturligt” inte är bästa ordvalet. Det är inga häxor eller vampyrer eller så, bara inte riktigt normal verklighet. (Har svårt beskriva utan att avslöja handlingen).

   Svar
  • 26 januari 2012 kl. 21:59
   Permalänk

   Tror inte det, men den är kanske på gång? Ska kolla med Anders.

   Svar
   • 26 januari 2012 kl. 22:10
    Permalänk

    E-bok är på gång!

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.