Vad är det med datumet 17 mars? Är det särskilt attraktivt på något sätt? Nu har jag tre trevliga aktiviteter att välja mellan den dagen. Ska jag nätverka på andra upplagan av WebCoast i Göteborg, mingla på Forum Scientiums 15-årsjubileum i Linköping eller delta i Ypsilons 50-årsjubileum i Uppsala?

Ypsilons 30-årsjubileum var mitt första större projekt

Damföreningen Ypsilon vid Norrlands nation i Uppsala samlar studentskor från Ångermanland och Medelpad. Att jag som Stockholm-Göteborgska gick med beror på att min mamma var ÖverYpsa (ordförande) på sin tid (slutet av 60-talet). Jag fick i min tur äran att leda föreningen under jubileumsåret 1992 när föreningen fyllde 30. Det året la jag bra mycket mer tid på Ypsilon, än på mina studier. Vi var ett järngäng som renoverade kammaren, tryckte en jubileumsbroschyr och samlade in pengar genom en fyra-gasque med tusentals gäster. Vi fixade en stor jubileumsfest: jag hade övertygad kommunen att ge oss ett fyra-tillstånd och efter ett bejublat spex dansade vi till småtimmarna.

Det här var före Internet och sociala mediers tid så vi fick jaga adresser till gamla ypsor via pappersarkiv, deras personnummer och telefon. Jag minns fortfarande hur glad jag blev över de fåtal äldre medlemmar som kom på “mitt” jubileum. Damföreningarna var inte alls lika duktiga som herrföreningarna på att bibehålla kontakten med äldre medlemmar, eller ex-medlemmar sinsemellan med varandra. Jag lovade mig själv då att jag skulle absolut inte svika utan dyka upp på kommande jubileer.

Ypsilon grundades på Joakim-dagen 20 mars 1962 och nu är det alltså dags för 50-årsjubileum. Ska jag uppfylla mitt eget löfte till mig själv och åka?

Forum Scienctium – framtidens forskarelit på ett ställe

För femton år sedan startades en doktorandskola vid Linköpings universitet finansierad av Stiftelsen för Strategisk Forskning. Tanken var att utbilda forskare på ett nytt och bättre sätt. Det var mycket som var rätt tänkt. Tvärvetenskapligheten, lön istället för stipendier, att doktoranderna skulle jobba ihop i par och ett minskat utelämnande till enskilda handledares godtycke. Men som alltid när något nytt drar igång finns risk för barnsjukdomar.

Forskarskolan drevs av IFM som då stod för Institutionen för fysik och mätteknik (idag institutionen för fysik, kemi och biologi). Tjugofem doktorander rekryterades, hälften fysiker/ingenjörer och hälften biokemister/vita biologer/läkare.

Första året skulle vi läsa kurser i varandras ämnen. Ena halvan fick gå specialdesignade kurser av typen “snabbkurs i biokemi för fysiker” medan vi andra blev inslängda i ordinarie doktorandkurser. Där satt jag med alla mina högskolepoäng i biokemi, idé- och lärdomshistoria och geovetenskap tillsammans med civilingenjörer som läst flera års tuff matte. Efter “my name is” på första föreläsningen var jag helt borta. Föreläsaren var australiensare och jag trodde att hans vana att sätta streck över bokstäverna var någon udda lokal grej. Det var det inte, det var vektorer (eller nåt sådant, ett fullständigt okänt begrepp i alla fall). Det var bara tack vare en massa hjälp från en annan ypsa (!) och korvstoppning som jag tog mig igenom kursen.

Jag blev aldrig filosofie doktor. Istället blev jag vetenskapskommunikatör, expert på att förklara vetenskap och forskning för utomstående. Och predikar att man alltid måste avpassa sitt budskap till målgruppens förkunskaper!

Nu firar Forum Scientium sitt 15-årsjubileum och alla som varit antagna är inbjudna. Äventyraren Fredrik Sträng ska tala om “Power of thought can move mountains” och sociala medier experten Annica Thorberg lära ut “How to brand yourself and e-mingle the right way to find a job on LinkedIn”. Själva jubileet är i sig ett utmärkt tillfälle att träffa personer som nu är spridda runt om i forskarSverige både i och utanför akademin.

WebCoast – för och av oss som älskar webben

Det var en slump som förra året förde mig till första upplagan av WebCoast, en knytkonferens för alla som umgås eller jobbar på webben eller sociala medier. Jag gick dit för att se och lära mig mer om hur jag kan bygga ett varumärke som författare, gick hem med en surfbräda och en massa nya vänner. Under året har jag twittrat, lunchat, bytt böcker, druckit rosé i Nice och jobbat ihop med dessa. Jag har lärt mig nya färdigheter som verkligen lyft mina möjligheter att skapa mig den karriär jag vill. Klart jag måste vara med även i år.

En klar fördel är att jag inte behöver åka någonstans eftersom WebCoast sker i Göteborg. Bara handla en biljett för 1111 kronor och ta färjan över älven.

Nätverka med vänner från studenttiden, doktorandtiden eller nutid?

Vad ska jag välja? Alla tre aktiviteterna är tillfällen att träffa nya och gamla kollegor och nätverka. Ska jag infria löftet till mig själv och åka till Ypsilons 50-årsjubileum (och ta med mig mamma), träffa forskare från när och fjärran i Linköping eller återigen träffa de jag twittrar och umgås med på nätet i verkligheten? Det finns förstås ett fjärde alternativ, att lägga mig i soffan och se säsongsavslutningen av vinterstudion!

Kristina Svensson
Webcoast, Forum Scientium eller Ypsilon – vad är det med 17 mars?

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

6 reaktion på “Webcoast, Forum Scientium eller Ypsilon – vad är det med 17 mars?

 • 26 januari 2012 kl. 16:31
  Permalänk

  Det känns kanske som att man inte måste vara med på varje upplaga av webcoast? De två andra låter i mina öron som större konkurrenter. Och jag undrar om inte jag skulle tänka egostrategiskt i detta läge – var finns störst chans att jag spinner nätverk jag själv kan dra nytta av jobbmässigt?
  Gillar mitt nya ord: egostrategiskt :)
  Lycka till i valet!

  Svar
  • 26 januari 2012 kl. 22:08
   Permalänk

   Jag gillar också ordet egostrategiskt! Svårt avgöra dock, beror lite på vilka andra som kommer på de olika aktiviteterna. Just nu så känns teve-soffan och Vinterstudion som ett bra alternativ där jag inte behöver välja och tänka att jag valde fel.

   Svar
 • 26 januari 2012 kl. 20:08
  Permalänk

  Jag röstar för att du kommer på Ypsilons jubileum!

  Svar
  • 26 januari 2012 kl. 22:16
   Permalänk

   Tack Lina! Vi får se vart jag tar vägen :-). Synd man inte kan dela på sig.

   Svar
 • 26 januari 2012 kl. 22:45
  Permalänk

  Klart du skall gå på WebCoast! Vi är många som vill höra hur det gick med surfkursen – en session på det temat kanske ;-)

  Svar
  • 26 januari 2012 kl. 22:47
   Permalänk

   Tack för din röst! Surfresan ja – det är en historia för sig själv som jag gärna berättar skrönor om i baren ;-).

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.