Flickr, fotosidan.se, Picasa, Smugmug, Ipernity, Instagram, 500px, egen webbsida, Facebook, Google +… Antalet ställen att publicera sina bilder på är så stort att jag får spader. Hur många konton och profiler ska man orka upprätthålla? Det finns säkert en poäng med att göra en stor jämförelse och sortera ut för- och nackdelar med alla ställen för att hitta exakt rätt ställe för just mina bilder. Var får jag rätt exponering, rätt feedback? Men jag har annat på min att göra-lista, så jag har istället struntat i allihop.

Jag är inte, och börjar inse att jag heller inte har ambition att bli, någon fotograf. I betydelsen någon som tar bilder för att tjäna ihop till brödfödan. Jag fotar för att berätta något i text och bild och då duger det utmärkt att publicera bilderna på någon av mina egna webbsidor (eller i egna böcker).

Men i ett anfall av undvika-det-jag-borde-göra så skapade jag idag en profil på 500px. Tänkte att det kunde vara en fiffig plats för mina bilder av staket, grindar och andra järnstrukturer. Efter att ha glott en stund på andra profiler så inser jag att mina motiv är knasiga nog för att passa in, men att jag inte alls är tillräckligt bevandrad i photoshop. Mina horisonter är exempelvis genomgående raka, inte alltid (sällan) helt vågräta men raka, inte S-formade. Och färgskalan på mina bilder är tämligen trogen hur det verkligen såg ut vid fototillfället. Surt sa räven? Kanske det, men efter en stunds bläddrande så blev jag övermätt på konstiga “konstnärliga” effekter. Men vi får se. Jag behåller profilen ett tag för utvärdering. Medan jag skrivit det här inlägget har jag fått flera glada tillrop på min bilder. 500px kanske inte är så dumt ändå?

Kristina Svensson
Skapat profil på 500px för mina staketfoton
Märkt på:    

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.