Det är hög tid att beställa nya visitkort. Och jag har återigen fastnat på frågan, vad sjutton ska jag kalla mig? Är jag författare, föreläsare, förläggare eller fotograf? Eller något helt annat?

För fem år sedan valde jag skribent – kommunikatör – inspiratör. Titlar som föll på målsnöret var bland annat ledare, vetenskapskommunikatör, fotograf och livsnjutare.

Jag gillar livsnjutare för det stack ut och var lite udda men det ansågs inte seriöst av mitt bollplank. Ordet ledare ströks för att jag saknade direktrapporterande underställda. Vilket är nonsens, det är ju det som är skillnaden på chef och ledare. Det är dock lika bra att ledare utgick eftersom det är så brett. Det finns projektledare, förändringsledare, företagsledare, idrottsledare och ett oändligt antal till (varav jag förvisso kan fylla rätt många av rutorna).

Att kalla sig fotograf är att öppna upp för kritik, det är skillnad på yrkesfotograf och hobbyfotograf och jag har ingen utbildning till det förstnämnda. Det har jag däremot till biokemist men eftersom jag aldrig har arbetat som det och inte har tänkt börja, är det rätt oväsentligt. Vetenskapskommunikatör har jag också examensbevis på, men det är tungvrickande långt och få vet vad det betyder. Jag kortade därför av vetenskapskommunikatör till kommunikatör, vilket har fördelen att det även kan inkludera en expert på arbetsgivarvarumärke. Kruxet är bara att det är så ospecifikt, få företag i behov av en konsult som vet hur en organisation kan implementera strategier för långsiktig kompetensförsörjning googlar på ordet “kommunikatör”.

Till slut landade jag på skribent – kommunikatör – inspiratör, tre ord som låg bra i munnen och som jag tyckte att jag hade belägg för att kalla mig. Något som inte hindrade en recensent från att kritisera att jag kallade mig för inspiratör.

Med jämna mellanrum har jag tänkt att jag borde byta till något mer googlingsvänligt och ha med ämnesord i titeln, exempelvis bokutgivare eller varför inte något med franska Rivieran. Men i stort sett har trion fått hänga med sedan dess. Ibland med vissa variationer, som croissant-konnässör (inget yrke som SYO berättade om :-)).

Min senaste idé är att byta till tre ord på F. Låt mig presentera kandidaterna.

Författare

Ingen fråga kan orsaka så mycket debatt i författarforum som frågan när man har rätt att kalla sig författare. Är det när man kan försörja sig på sina böcker? När man är medlem i Författarförbundet, skrivit x antal böcker eller räcker det med att man har debuterat? Jag har tidigare undvikit debatten genom att kalla mig skribent. Det är ett ord jag tycker är vackrare rent estetiskt och dessutom passar det bättre för mitt skrivande. Jag skriver artiklar, krönikor, tweets, strategidokument eller böcker allt eftersom lusten eller uppdragen trillar in. Dessutom skriver jag mest faktaböcker medan en författare väl mer skapar nya världar i skönlitteraturens värld.

Häromdagen slog det mig att när man pratar om en upphovsperson till en bok är ordet författare vanligast, alldeles oavsett genre och antalet böcker som samma upphovsperson har bakom västen. Alltså är det mer logiskt för utomstående att en person som skriver böcker hittas under rubriken författare.

Föreläsare

Ska jag använda titeln författare vore det fint med andra ord på F och föreläsare passar som hand i handske. Föreläst har jag gjort i princip i vartenda jobb jag någonsin haft och jag har en del uppdrag på gång. Alternativet är moderator. Det är en aningen mer specifik och specialiserad titel. Jag har lång erfarenhet som moderator men också som guide, workshopledare, talare, utbildare och vetenskapsshoware. Föreläsare kanske kan passa som samlingsord?

Det som kan talar emot ordet är att det inte säger särskilt mycket. Författare är åtminstone någon som skriver böcker men föreläsare – vad är det egentligen? 600 000 träffar på Google. Vem ska hitta och anlita just denna föreläsare?

Förläggare

Senaste året har jag arbetat som förlagschef och förläggare på Lava. Jag har dessutom skrivit två böcker om bokutgivning (en av dem tillsammans med en annan författare). Jag har alltså en del på fötterna för att kalla mig förläggare. Dessutom kommer jag troligen att ha en del uppdrag under det närmaste året som frilansförläggare och eventuellt erbjuda personlig coachning för privatpersoner som vill ha råd om sin bokutgivning.

Samtidigt är jag rädd att om jag använder ordet på webben kommer jag att drunkna i spontanmanus och få ännu fler frågor från personer som istället för att läsa någon av böckerna förväntar sig gratis rådgivning.

Fotograf

Diskussionen om när man har rätt att kalla sig för fotograf liknar den för författare. Jag har ingen yrkesutbildning till fotograf. Däremot fotograferade jag under ett par år i princip varje dag. Jag har dessutom sålt några enstaka bilder och haft betalda uppdrag som fotograf. Även material där mina bilder ingår går att köpa, som fotokalendrar och böcker.

Ett argument för att använda ordet fotograf i titeln är att det är något jag har som ambition att ägna mer tid åt och gärna skulle vilja bli uppfattad som. Men kanske borde jag specificera vilken typ av fotograf. Jag fotar exempelvis helst inte porträtt utan mer natur och kultur.

Folkbildare

Bubblaren: folkbildare. En titel som både kan inkludera vetenskapskommunikatör (som jag har examen i), mina år som museipedagog och mina böcker där det alltid finns en hel del fakta, kuriosa, historia eller värdelöst vetande insprängt.

Andra ord på F

Om jag ska använda begynnelsebokstaven som tema finns det även andra ord att välja bland. Som flanörfrankofilfenomen. Eller en hel annan bokstav. Som E: egenutgivare, entreprenör, egensinnig. Eller C som i chefstomat (minst en röstar på den :). Eller är det en rutten idé att begränsa sig till en bokstav?

Vad tycker du?

Syftet med att ha en titel på webbsajten, i profiltexter samt visitkort är att göra det lätt för andra människor att etikettera mig samt att hitta mig på nätet. Därför behöver titeln vara:

  • Allmängiltig. Andra ska förstå vad den betyder.
  • Vedertagen. Hittar jag på en ny titel är den svår att använda på LinkedIn.
  • Specifik. En titel som inte drunknar i träffar.

Vilken eller vilka titlar tycker du passar på mig?

Detta inlägg ingår i en bloggserie om nystarten på mitt författarliv. Jag tar bland annat upp hur jag dammar av och fräschar upp mitt personliga varumärke. För att hitta övriga inlägg använd taggen projekt uppfräschning

Kristina Svensson
Projekt uppfräschning: Är jag författare, föreläsare, förläggare eller fotograf?
Märkt på:                            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.