Då var det dags igen att presentera en bok! Och det är inte vilken bok som helst utan en bok jag har riktigt stora förhoppningar på. Ett år runt Antibes handlar om traditioner, maträtter och natur under olika säsonger på franska Rivieran. Boken är lätt att tycka om. Balansen mellan foton, information och mina erfarenheter gör den lättläst samtidigt som den har substans. Jag hoppas att många frankofiler runt om i landet passar på och läser den.

Ett år runt Antibes av Kristina Svensson är senaste delen i serien Kristinas strövtåg.

(Nästan) boken alla väntat på

Detta är nästan – men inte riktigt – boken som vissa har väntat på i över ett decennium. I våras berättade jag att jag hade slaktat mitt mastodontprojekt med projektnamnet Strövtåg runt Antibes. Jag höll då på och delade upp materialet i tre delar för att göra det mer hanterbart och möjligt att ge ut utan ekonomisk ruin. Mitt ursprungliga projekt bestod av tre delar, Rivierans historia, matkultur och natur. Det låter kanske som en enkel match att dela upp i tre delar. Tror ni att jag gjorde det så enkelt? Självklart inte.

Jag lyfte ut den historiska delen som varit i princip klar i tio års tid och gav den titeln Upplev historiska Rivieran. Det är en bättre titel än något med runt Antibes eftersom många missar det lilla ordet runt och tror att jag skriver en guidebok över staden. Vid närmare titt var inte den delen så klar som jag trodde. Det beror mest på att jag är en annan författare idag än för tio år sedan så jag har skrivit om den ganska kraftigt. Men nu är det faktiskt inte den boken jag ska prata om.

Baksidestexten till Ett år runt Antibes med författaren Kristina Svensson högst upp i fyren på Cap d’Antibes sommaren 2023.

Ett år– är en serie inom serien

Jag ska istället prata om den stora omflyttningen. Den beror på titeln. Namnet Ett år runt Antibes är vald för att matcha Ett år i Härjedalsfjällen. Den boken var en ren mardröm att sätta ihop för att jag lagt alla foton i kronologisk ordning. Det betyder att alla foton skulle vara tagna i rätt årstid. Samtidigt behöver de vara från rätt plats. Dessutom stämma färgmässigt med övriga foton på det uppslaget och vara tagna i rätt format (stående/liggande). Sedan ville jag växla mellan närbilder och landskap, mellan olika väder och stilar. Nämnde jag att fotona också är en del av berättelsen?

Något så komplext projekt skulle jag aldrig utsätta mig för igen. Svor jag på. Tills jag såg hur fantastiskt snygg boken blev när man bläddrar i den. Bara något så enkelt som en snabb genombläddring av Ett år i Härjedalsfjällen ger en upplevelse av hur årstiderna växlar. Sedan finns fördjupning om man så vill. Härjedalsboken bygger på tusentals sidor research så det finns verkligen mycket information i den. Den har blivit kallad för mästerverk av personer som själva skriver om Härjedalens historia.

Galet många foton

Jag är förtjust i snygga böcker och jag var ju inkörd på arbetsmetodiken att gräva djupt i arkivet för att sätta ihop bra fotocollage. Så jag fick för mig att jag skulle göra en till lika stollig bok. Därmed började jag leta i fotoarkivet efter foton från olika årstider. I Ett år runt Antibes ville jag också få in en berättelse om hur min bild av Rivieran har förändrats under fjorton år. Det gav en extra dimension till urvalet. En av mina absoluta favoritbilder, en som jag varit störtsäker på att den skulle vara med, fick till exempel inte plats för den är tagen i april och det passade bättre att ha med den platsen i oktober.

Fotona är skälet till att jag började med att ge ut Ett år runt Antibes av de tre delarna som jag delat upp min stora bok i. I läsordning ser jag Upplev historiska Rivieran som en naturlig etta men jag behövde ge Ett år runt Antibes första tjing på alla foton. Den boken har länsat hela mitt arkiv på julbilder. Kan lägga till att böckerna såklart är fristående och det är väldigt litet överlapp mellan dem så det är inte tre versioner av samma sak.

Min plan var att skriva klart alla tre böckerna och sedan formge allihop i ett svep för att vara säker på att rätt foto hamnade i rätt bok men jag var (som vanligt) alltför tidsoptimistisk. Årets bok tog längre tid än jag hade tänkt mig, vilket jag inte riktigt fattade varför. Men jag insåg varför när jag gick igenom tryckorginalet och började räkna antal foton. Hur lång tid jag lägger på att redigera en bild varierar mellan en kvart och två-tre dagar. Men säg att jag i snitt lägger en timme på varje bild. Multiplicera med antal bilder. Boken innehåller 455 foton!

De provensalska tretton efterrätterna.

Massa foton från Antibes

Alla dessa foton kräver korta texter. Det finns i boken tre-fyra historier som jag skrev för elva-tolv år sedan och som jag hållit på sedan dess. Jag har alltså väntat länge på att dela med mig av dem. Andra texter är skrivna med utgångspunkt från blogginlägg. Men det allra mesta är helt nyskrivet för att passa till det nya upplägget. Jag vill att mina böcker ska innehålla fakta men samtidigt var förra årets Härjedalsbok kanske väl faktaspäckad. Varje kapitel behöver inte bygga på en doktorsavhandling för att vara värd att trycka. Denna bok är mycket mer lättsam. Det är mer blommor än renmarkskonflikter.

Jag har publicerat ett flertal beskrivningar av bokens innehåll. Bland annat har jag skakat liv i den gamla webbsajten runt Antibes för det verkar lättare att få Google att skicka dit folk än till min blogg som är fylligare. På båda dessa ställen (följ länkarna) finns en hel del smakprov ur samtliga mina böcker från södra Frankrike (det vill säga förutom denna och de kommande även Mitt Nice, Mitt Provence och Rivieran inom räckhåll med Maria Unde Westerberg).

På förekommen anledning är det två saker jag ska förtydliga. Det första är att detta är ingen reseguide till Antibes. Under de tolv år jag jobbat med projektet har det aldrig varit avsett att bli en reseguide till Antibes. Jag är helt ointresserad av att skriva en sådan. De som söker en sådan hänvisar jag till reseguiden Mitt Nice där det finns ett kapitel om Antibes.

Däremot är en stor del av fotona hämtade från Antibes. När jag skriver om Fête de la Musique eller om olika sorters palmer är texterna illustrerade med foton från Antibes. Men det är samma utbud av palmer i Monaco, Nice och Cannes så det går finfint att läsa boken om man bor där. Eller ingedera utan bara gillar Rivieran. Boken innehåller också foton från Monaco, Nice och Cannes, men då illustrerar de andra texter.

Ett uppslag i Ett år runt Antibes från hösten. Dessa berg ligger ungefär en timme norr om Antibes.

Alla årstider, väder och massa mat

Fotona gör att boken kan väcka en lust att kasta sig iväg för att utforska Rivieran. Det är också viss risk att bli hungrig när man läser Ett år runt Antibes hälsar en testläsare. Den innehåller nämligen en hel del mat. Men det är inga listor med restaurangtips. Boken innehåller inte ett enda sådant (jo förresten, en restaurang är nämnd). Istället får du läsa om franska motsvarigheten till semlor och vilken årstid ostronen är som bäst. Det finns förresten en hel massa olika ostron och jag berättar vilka jag tycker är godast. Vem började odla citroner egentligen och vilken grönsak har odlats längst, tomater eller aubergine. Och vilka rätter används de till?

Boken utgår från Antibes där vi promenerar i gränderna och tar en titt på några inhemska och några inplanterade blommor. Men jag vill visa upp smakprov på vad naturen har att erbjuda så vi gör utflykter till lavendelfält, raviner och längs olika floder. Kort sagt är detta en presentbok till alla som gillar den franska livsstilen. Det går såklart att använda den som en inspirerande reseinspiration också, men det är något mycket mer.

Prenumeranter fick för några veckor sedan ett erbjudande om att förbeställa signerade exemplar. Dessa böcker postade jag samma dag som jag fick leveransen (med undantag för att några saknade betalning och en betalning saknade adress). Missade du att förbeställa men inte har något emot att eventuellt vänta lite på ett signerat exemplar så skicka in en beställning . Jag skickar ströbeställningar så fort jag hinner, men när jag är på resande fot har jag inte med mig några bokkartonger så uppsamlingsheatet kan dröja ett tag.

Kristina Svensson
Ny bok: Ett år runt Antibes
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.