I sommar har jag blivit ägare till ett sprillans nystartat konsultbolag. Tjoho! Jag försöker som bäst formulera vad företaget kan erbjuda presumtiva kunder (och fundera på vilka de är), men har tagit en paus för att istället reflektera lite runt själva företagsstarten. Det är nämligen tjugofyra år sedan jag startade bolag förra gången. Mycket är annorlunda, men det är också en del som är bekant. I denna text har jag samlat skillnader och likheter i själva processen. Mest för min egen skull. Tanken var ett tag att det skulle bli nyttigt för andra som överväger att ta steget. Men det blev mer en text som jag hoppas att jag om ett par år ska kunna länka till och skriva:
Hahaha, tänk att jag var så stressad och orolig över det där bolaget. Det var ju helt onödigt, jag önskar att jag hade startat aktiebolag flera år tidigare för det var det bästa jag gjort.
Aktiebolag är anonymt, enskild firma är smidigt
En stor skillnad mellan det nya och det gamla bolaget är att det är olika typer av företag. Min första firma är en enskild firma. Det är i princip en företagsversion av mig. Kristina fast med f-skattsedel, eller godkänd för f-skatt, som det heter numera. En enskild firma är enkel och smidig att ha. Alla borde ha en. När man inte använder den så kan den ligga vilande och kostar då ingen energi. Nackdelen är att man lämnar ut sitt personnummer om man skickar kvitton på böcker. Under pandemin kunde vi med enskild firma inte söka covid-stöd på samma sätt som de som anställt sig själva i sina aktiebolag.
Ett aktiebolag är mer anonymt. Det har eget organisationsnummer och är en egen juridisk enhet. Den som har ett aktiebolag kan lura sina vänner på pengar, om de hävdar att det är företaget som är skyldiga vännerna pengar och sätter det i konkurs. Nåväl. Ett aktiebolag ger ett proffsigare intryck, vilket gör att det är bra att jag äntligen har startat ett. Jag har dragit mig för det i åratal eftersom det tarvar mer insats och är dyrare att ha igång. Det kräver också att man övertygar minst en ovillig styrelsesuppleant, vilket kan vara en mycket större grej än detaljen med aktiekapital.
Skillnader starta bolag i år och för 24 år sedan
- Nuförtiden drunknar ett nystartat aktiebolag i skräp. Så fort mitt aktiebolag var registrerad började det trilla in “erbjudanden” i inkorgen och som sms. De första svarade jag artigt nej tack på men sedan blev jag less på alla dessa låneerbjudanden.
- Här borde jag kanske också nämna att nu sker allting på nätet med bank-id. Inga pappersformulär.
- Det är fler steg att starta aktiebolag än enskild firma. Jag hade inte tid att läsa allting utan fyllde i alla formulär lite på vinst och förlust. Jag har nog aldrig gjort något så slarvigt. Som ett brev på posten kom min bolagsordning tillbaka tre gånger. Till slut fick jag ta och läsa vad det var jag borde skicka in.
- För att få ett bankgironummer var jag tvungen att boka ett 45 minuter långt möte med banken när jag både hade telefon, internetuppkoppling och en lucka i kalendern samtidigt. Det hade jag inte någon gång under sommaren utan var tvungen att vänta ett tag.
- Ojojoj vad mycket grejer det finns att lägga pengar på om man vill. Digital aktiebok, prenumeration på juridisk hjälp, försäkringar, pensioner, affärssystem, fyra olika sorters bankkort. Jag har nog glömt några grejer för det kändes som mer. Jag har en hög med avtalsförslag liggande någonstans att läsa och ta ställning till. Sen.
Likheter starta bolag i år och för 24 år sedan
- Jag är kass på namngivning. Det är min sämsta gren och en starkt bidragande anledning till att den här företagsstarten dragit ut på tiden. Jag har spenderat timmar med chatGTP och trakasserat omgivningen med frågor. Mitt nya företag heter till slut KS Science Communication AB. Det förra hette från början Kristina Svensson utställningskonsult men jag har sedan länge skrivit KS kommunikation på fakturorna istället. En enskild firma kan man byta namn på lite när man känner för det.
- Båda bolagen har jag startat på grund av önskemål från uppdragsgivare, snarare än egen drivkraft, vilket kan påverka min upplevelse.
- För 24 år sedan var det kunskap som saknades, nu är det tid. Förra gången satte jag igång direkt när jag fick erbjudandet om uppdrag. Sedan blev det milt sagt svettigt när jag skulle deklarera och saknade både koll och ordning. Ännu värre året efter. Det är preskriberat nu som tur var men jag är inte säker på att mina första bokslut var helt efter konstens ordning. Räddningen var när jag hittade böcker från företaget Björn Lundén. Det var bara att läsa innantill och följa instruktionerna.
- Bokföring är faktiskt rätt enkelt, när man väl slutat oja sig och istället bara gör. Det tar dock tid. Det är den delen som gör mig bekymrad nu. Bara tanken på detta gör mig tokstressad!
Den motvillige företagaren har nu två bolag
Mitt första bolag startade jag för att jobba i ett utställningsprojekt där jag tidigare gjort exjobb. Orsaken till mitt nya aktiebolag är att det var enda möjligheten för att kunna avsluta ett projekt jag påbörjat hos en tidigare arbetsgivare. De andra alternativen, att antingen fortsätta som projektanställd, eller fakturera från min enskild firma, ville de inte. Min entusiasm över att starta ett till bolag, och därmed dra på mig ett långsiktigt åtagande, var milt sagt måttlig. Jag köpte heller inte riktigt argumenten varför min enskilda firma inte dög. F-skatt som f-skatt tyckte jag.
En kompis erbjöd sig att låta fakturorna gå via hennes aktiebolag. Det var en mycket lockande lösning. Men då behövde hon underteckna konsultavtalet och det kändes inte rätt att begära. Så efter månader av vånda tog jag till slut tag i bolagsstarteriet. Det avgörande var att min dåvarande chef försäkrade att förändringen i anställningsform inte skulle påverka det sociala, allt skulle fortsätta som tidigare. Men nu är bolaget här och om det var pyssligt att starta är det ingenting mot hur lång tid det lär ta att upplösa ett aktiebolag. Så nu är enda vägen framåt!
Jag behåller dock min enskilda firma tills vidare. Det innebär dubbelt av allt (bokföring, bankavgifter) men jag slipper lägga tid på att flytta över författar- och förlagsverksamheten till nytt organisationsnummer. Det är säkert lättare än vad jag tror, men verkar helt oöverstigligt att ta tag i just nu. Dessutom känns det rätt på något sätt att mina kameror ägs av mig (via min enskilda firma) snarare än av aktiebolaget, som ju är en egen enhet och inte riktigt känns som mitt ännu. För att kunna fortsätta köpa kamerautrustning och dra av moms för dem behöver jag fortsätta att ha intäkter i den enskilda firman. Här ska krängas böcker! Och kanske en föreläsningsturné. Eller ett gäng kurser. Eller vänta här nu, jag har ju ett nytt bolag också.
Planen för KS Science Communication AB
- Nu äger jag ett aktiebolag! Tjoho! Super! Fantastiskt! Äntligen!
- Jag försöker med lite självpepp här…
- Ett nytt företag behöver inte bara organisationsnummer, aktieägare och bankgiro. Det behöver kontaktuppgifter, webbsajt och grafisk profil. Här försöker jag vara ekonomisk och ägna mig åt återanvändning.
- Jag valde att inleda det nya bolagsnamnet med KS för att kunna återanvända samma logga. Överhuvudtaget tänkte jag återanvända så mycket som möjligt. Istället för att skapa en ny webbsajt ska jag göra en underavdelning på denna. Det nya företaget ska få en e-postadress men inget telefonnummer. Jag planerar att vara sparsam med sociala medier. Är tveksam till visitkort.
- Koncernspråket blir precis som företagsnamnet engelska.
- På sikt ska jag ta en lämplig porträttbild. Jag har nyss tagit flera hundra nya foton, men det var till min kommande bok om franska Rivierans historia så helt fel bakgrund för projektledning inom life science (om det nu är det företaget ska ägna sig åt).
- Tills vidare lutar det åt att jag ligger lågt med alla utgifter och undviker att dra på mig fler löpande kostnader. Det blir inga snygga affärssystem eller tjänstepensioner. Jag får klara mig utan lön och kan knåpa ihop fakturor och sköta bokföringen på samma sätt som tidigare. Jag har blockat januari till att syssla med företagsadministration.
- Det är också väsentligt att få igång intäkterna. Här hade jag lagt in ett helt stycke med alla misstag jag gjort genom åren. Men jag sparar det till ett separat inlägg. Det räcker med att nämna att som konsult är ens debiterbara timmar generellt betydligt färre, än de timmar som en anställd får lön för. Man omfattas heller inte av samma regler som när man är anställd. Som konsult går det fint att jobba tjugo dygn i sträck, något de flesta arbetsgivare inte tillåter. Då blir det också en slant även om man har låg timpenning. Men man mår inte nödvändigtvis så himla bra.
Blir jag heltidskonsult nu?
Vi får se. För ett par år sedan trodde jag aldrig att jag skulle ta en anställning någonsin igen men det första halvåret på mitt senaste jobb var en fantastiskt tid. Det var så himla roligt med kollegor. Jag trivdes så bra och kände mig så uppskattad av cheferna. Så visst längtar jag efter att uppleva det igen. I varje årskrönika brukar jag fundera på om det är dags att klippa sig och skaffa ett riktigt jobb.
Samtidigt är det mycket tryggare att ha flera ben att stå på. Då är det inte lika kinkigt om ett blir undanryckt. Det finns mycket att gilla med livet som konsult. Det är grymt skönt att äga sin egen kalender. Dessutom behöver det ena inte utesluta det andra. Under de tjugofyra år som gått sedan jag startade det där första bolaget har jag haft åtminstone åtta anställningar varav tre var på heltid. Jag har också haft minst ett dussin uppdrag. Antalet kunder stiger till femtio eller sextio om jag räknar in föreläsningar och andra kortare uppdrag. Det kanske är den perfekta mixen att ha uppdrag som bas och ibland växla med någon anställning?
Min erfarenhet är att det är lättare att bli erbjuden roliga projekt om man har ett företag man kan fakturera ifrån. Jag har i och för sig aldrig tidigare varit med om att det nödvändigtvis måste vara ett aktiebolag, men nu har jag ett sådant också. Vem vet vad som dyker upp runt hörnet, kanske drömuppdraget?
- Ett år runt Antibes september: porlande Brague - 1 september 2024
- Startat aktiebolag 24 år efter min första firma - 16 augusti 2024
- Ställer ut på skördefesten i Ljusnedal 7-8 september 2024 - 9 augusti 2024