Igår berättade jag att jag valde Antibes som ämne för min nya bok bland annat för att jag hoppas intresset för Antibes ska stiga i och med storfilmen En enkel till Antibes. Det finns fler skäl till ämnesvalet, men jag flyttade dem till ett eget inlägg, detta.

Passar mitt varumärke som författare

En person med viss insyn i bokbranschen har tipsat mig om att elände säljer. Mitt liv som strippa, Hur jag tog mig upp ur kokainträsket, den stilen (påhittade titlar). Just de böckerna har jag lite svårt att skriva men jag har tagit mig igenom min beskärda del av svårigheter. Jag har exempelvis blivit utsatt för vuxenmobbing på en arbetsplats (sådant som drabbar den som är ambitiös, duktig och plikttrogen på en arbetsplats med fel ledarskap) och jag har blivit feldiagnostiserad, ett misstag som ledde till intensivsjukvård och kostade mig ett år.

Men just nu är det inte dessa ämnen jag vill bli förknippad med. Jag vill att mitt varumärke som författare ska vara färgstarka böcker fulla med roliga fakta. Böcker läsaren blir glad över att äga och läsa.

Jag kan skriva en bok om Antibes snabbt

De senaste tre åren har jag delvis tillbringat i Antibes. Jag har ätit, fotat, läst och utforskat. En del av detta har hamnat i min blogg. Jag har alltså en hel del material att utgå ifrån och borde kunna skriva en bok lite kvickt och lätt, inte hålla på i sex år som med förra boken. Och snabbhet är viktigt, tiden man lägger ner på att skriva en bok är egen tid, den får man aldrig betalt för.

Snabbhet är också viktigt för tajmingens skull. Filmen En enkel till Antibes har premiär den 30 september. Det är dock för tajt deadline. Men kanske till julhandeln? En fördel är att jag kan se filmen och inkludera ett kapitel med bilder av platserna som är med i filmen. Jag har exempelvis sett från reklambilderna att någon scen utspelar sig på marknaden där jag brukar handla oliver.

Rätt tajming, ämnet är trendigt

Frankrike har väl aldrig varit direkt ute, Medelhavsmat och Provence är ju ständigt trendigt men just nu sveper det en fransk cafétrend över Sverige och i TV4 bakar Leila i Frankrike. Jag har i researchens namn köpt, fotat och tuggat i mig cirka en billion kalorier i form av frasiga croissanter, eleganta bakverk och lokala specialiteter.

Jag kan nu berätta exakt hur en perfekt croissant ska vara. Först ska den fortfarande vara varm när man får den i handen (croissantkonnäsören måste vara morgonpigg), sedan ska den flotta av sig på papppåsen man bär hem den i. Croissanten smakar ofta godare ju längre man gått, särskilt om någon sträcka involverade havsutsikt. När man lägger upp den på en vacker assiett så spelar det ingen roll om den är lång eller kort, krokig eller rak. Men den ska frasa och smula när man bryter av delar. Innanmätet ska kännas fuktigt och den ska smälta på tungan. Jag tycker att en liten liten klick med smör med salt från Guérande förhöjer upplevelsen (Guérande är förvisso Atlantkusten, men får duga ändå). Ett urval av kakbilderna har jag lagt som ett offentligt album på google+.

En annan trend just nu är vandringssemestrar. Även inom detta område har jag gjort en hel del research (som förhoppningsvis uppväger kaktestandet ovan)! Jag har vandrat upp och ner i röda berg, längs lummiga floder och vackra vikar. I sol, regn och insvept i dimma. Därav arbetsnamnet på boken: Våra strövtåg runt Antibes.

Jag har hjälp med boken

Uppmärksamma läsare noterar kanske att jag inte är mig lik på vandringsbilden ovan. Det är svårt hamna på bild när man är den som håller i kameran. Jag har försökt övertyga Lukas om att byta, jag springer, han fotar men vi har en bit kvar till toppbilderna. Lukas är orsaken till att jag upptäckte vilka fantastiska vandringsmöjligheter det finns på Rivieran. Han är egentligen mina föräldrars hund. Även lägenheten i Antibes är deras.

Det är alltså tack vare dem det blir en bok om Antibes. De hjälper också till på andra sätt. Pappa bidrar med massa erfarenhet från åratals bostadsletande till ett kapitel om boende. Och mamma har skrivit ett kapitel om boule. Jag har också delegerat provandet av ostron till dem.

 

Kristina Svensson
Min Antibesbok: 4 skäl till val av ämne
Märkt på:                        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.