Jag har skrivit på en bok med arbetstiteln Våra strövtåg runt Antibes i sommar! Det finns goda (?) skäl till val av ämne, plats och tidpunkt att skriva på samt att jag överhuvudtaget börjat skriva på en ny bok.

Trogna läsare har kunnat följa hur mycket jag lärt mig om bokutgivning det gångna året. Det vore ju lite bortkastat om all denna kunskap bara skulle användas på en enda bok. Två böcker betyder också att jag verkligen tar steget (som möjligen bara existerar i mitt huvud) från jag-har-skrivit-en-bok-för-min-egen-självbekräftelse till jag-tar-mitt-skrivande-seriöst.

När jag skrev Jakten på den perfekta puben hade jag inte en tanke på hur jag skulle marknadsföra och sälja boken. Jag tänkte att ett förlag skulle ta hand om den biten. Mer än en gång har jag tänkt att jag skulle skrivit boken annorlunda, om jag visste det jag vet idag. Nu får jag en chans att göra allt annorlunda redan från början och se om jag faktiskt kan tjäna pengar på kuppen.

Just säljbiten är min svagaste sida och den som tänker att jag börjar skriva på en ny bok som ett sätt att fly undan arbetet med att sälja den första, är inte helt fel ute. Men jag tänker att det borde vara ungefär samma jobb att sälja två som en? Är det inte effektivare att sälja två böcker samtidigt? Särskilt om böckerna har samma ämne.

Välja rätt ämne för boken

“Jag tycker du ska skriva något skönlitterärt” sa en läsare som själv skriver böcker (och fick ett förlag att nappa på debutboken på tio minuter). Klart det lockar att börja fantisera ihop en ren skröna, en tjock släkthistoria eller något annat maffigt. Men tidsödande. Och i de upplagor jag tror mig kunna marknadsföra och sälja blir en egenutgiven bok alltid dyrare än stor-förlagens böcker. Det är tufft sälja en egenutgiven bok för 200 kronor när konkurrenten kostar 39 kronor på GeKås.

Fakta alltså. Jag är bra på fakta. En återkommande feedback på min första bok är att det “värdelösa vetandet” är en av de stora behållningarna med boken. Det borde det vara, jag är ju urprungligen vetenskapskommunikatör och just att roa med högt faktainnehåll är min specialitet.

Det finns andra fördelar med faktaböcker. Enligt författarcoachen Ann Ljungberg  kan fackböcker ofta ge andra uppdrag – hålla föredrag, hålla kurser, konsultverksamhet och coaching för personer som inte skulle ha upptäckt dig utan boken. En annan författarcoach, Johanna Wistrand, är inne på samma sak, att skriva en bok inom sitt expertområde är att ge sig själv en konkurrensfördel framför andra konsulter.

Smart tänkt. Men mina konsultområden lämpar sig inte för en gör-så-här-bok rakt av. Ämnesvalet föll sig istället naturligt när Sven-Bertil Taube intervjuades av Skavlan i våras om Rickard Hoberts kommande storfilm En enkel till Antibes. En blivande formidabel kassasuccé?

Filmen handlar om livsval och utspelar sig till stor del i mörkaste Norrland men den är delvis inspelad i Antibes. Kanske kan de som ser filmen bli sugna på att resa till, eller läsa en bok om, Antibes? Så tänkte jag.

Först en bok om att bo i Wales, därefter en om bok om att bo/besöka Rivieran – visst är det fler än jag som ser en röd tråd?

Skrivstuga i Antibes

Jag bestämde mig för att avsätta sommaren till att skriva boken. Under sommaren har alla andra semester, det betyder att jag i lugn och ro utan dåligt samvete kunde ägna mig åt att skriva bok utan avbrott för nätverkande eller jagande av nya jobb/uppdrag .

Att jag förla skrivandet till Antibes beror dels på att jag märkt att jag är effektivare och får mer gjort här, än i Göteborg. Sedan är det självklart mycket enklare att skriva en bok om Antibes, om man faktiskt befinner sig på plats. Upptäcker man att en bild saknas, bara kila ut och ta den. Dessutom så finns hela packen med böcker som jag läst som research här.

Bilden överst från balkongen ljuger dock. Jag fick för mig att jag inte kan komma hem från en sommar på franska Rivieran utan solbränna och försökte förena nytta med nöje och skriva utomhus. Men både jag och datorn tyckte det var alldeles för hett! Luftkonditionering och nerdragna jalusier inomhus är vår melodi!

Kristina Svensson
Skrivit på en ny bok i Antibes i sommar

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

14 reaktion på “Skrivit på en ny bok i Antibes i sommar

 • 10 augusti 2011 kl. 10:41
  Permalänk

  Vilken bra blogginlägg! Roligt att höra din motivering till att du skriver nya boken, säkert ett smart drag! Så mysigt också att sitta i Antibes och skriva!
  Jag skriver en sorts verksamhetsbok om mitt slädhundsföretag, som jag har vid sidan om journalistjobbet. Och då sitter jag också mitt i där allt händer, fast inte precis i hundgården …. det blir för tufft att freda sig mot alla hundar och skriva samtidigt =)

  Svar
  • 10 augusti 2011 kl. 12:02
   Permalänk

   Tack Susanne!
   Ja jag kan tänka mig att det kan vara en utmaning att sitta i hundgården att skriva (men jag ser det framför mig, hundar som ska hälsa, hundar som ska vara mitt i, hundar överallt). Förresten, tar du bilder till boken? En bekant, Joakim Hellgren (baserade i Sundsvall/Åre) tar en del fantastiska hundbilder (han har två egna också).
   Lycka till med din bok!

   Svar
 • 10 augusti 2011 kl. 14:47
  Permalänk

  Hej igen
  Jo, jag tar bilder till boken. Fotar ju hela tiden allt möjligt som har med hundarna att göra så några borde funka, även om jag inte är något proffs. Men när det blir aktuellt med omslagsbild och liknande kan det vara idé att hyra in en riktig fotograf en dag =)
  Vad har din bekant för hundar då?
  Tack för ”Lycka till:et”, detsamma till dig!

  Svar
  • 11 augusti 2011 kl. 09:53
   Permalänk

   Kul! Här är en länk till ett album med bilder som Jocke tog på slädhundstävling i Sundsvall förra vintern (sist i inlägget) Jocke är inte heller något proffs (fast jag tror han sålt några enstaka bilder) men jag tycker de här bilderna var himla bra! Eftersom han själv också har hundar (glömde fråga sort men de är sort med mycket päls :-)) så tror jag han är duktig på att ta fina bilder på just hundar. En idé bara, men jag tänkte att eftersom jag känner folk med samma intresse så…

   Ska bli roligt följa framstegen med din slädhundsbok. Jag såg det du skrev på Skriva böcker och tänker att det är helt rätt. Om fem år kanske folk säger “att ingen tänkt på att skriva en bok om slädhundar tidigare”. Hoppas det!
   länk till Jockes bilder på smugmug

   Svar
 • 11 augusti 2011 kl. 12:02
  Permalänk

  Hej Kristina,
  Jättekul att du valt att skriva om Antibes. Där finns det verkligen mycket att uppleva. Tala om när den är färdig så skall jag gärna berätta om den på vår hemsida om Antibes http://www.hyra-antibes.com
  Jag ser verkligen fram mot att läsa din bok!
  Lycka till!
  Holger

  Svar
  • 11 augusti 2011 kl. 12:18
   Permalänk

   Är det eran lägenhet? Vad kul! Jag har varit inne på er sida tidigare och kikat. Jag har tänkt göra en webbsida åt boken och flytta dit alla inlägg jag skrivit om Antibes på min reseblogg. Då kanske jag kan skriva om och länka till er lägenhet. Och du till min, det blir ett mycket bra samarbete detta!

   Hälsningar Kristina
   PS Jag befinner mig just nu ca 150 meter ifrån er lägenhet. Och här är länk till resebloggen.

   Svar
 • 11 augusti 2011 kl. 23:45
  Permalänk

  Bra idé Kristina!
  Jag har nu tills vidare lagt en länk från http://www.hyra-antibes.com till “Resebloggar”. Den ligger under “Länkar”/”Värdefulla länkar”.
  Jag skulle uppskatta om du länkar tillbaka till http://www.hyra-antibes.com
  Lycka till med din bok med ett lovande innehåll!
  Hälsningar,

  Holger

  Svar
  • 12 augusti 2011 kl. 09:22
   Permalänk

   Å vad trevligt! Uppskattas verkligen. Givetvis kommer länk tillbaka. Jag har faktiskt tänk jag skulle skriva en liten blänkare med tips om er lägenhet med publicering under helgen.

   Svar
  • 12 augusti 2011 kl. 14:11
   Permalänk

   Sådär! Nu har jag skrivit ett inlägg med titeln Hyr lägenhet med perfekt läge i Antibes.

   Jag har också börjat på en sida om Antibes. Jag tänkte att länken jag gav dig blev rätt lång och ful… Så bättre om du byter länk och länkar den här tomatsallad.nu/Antibes (kortare, snyggare och mer attraktiv hoppas jag). Antibes-sidan ska jag utveckla eftersom och lägga in mer länkar till både min bok, till boende (exempelvis er lägenhet), bussar och andra tips. Samt såklart till den löpande bloggen.

   Hälsningar Kristina

   Svar
 • 14 augusti 2011 kl. 11:10
  Permalänk

  Hej Kristina,
  Tack för ett jättetrevligt inlägg om lägenheten. Det uppskattar jag.
  Jag har nu ändrat länken till din sida och bytt ut den mot det kortare alternativet.
  Jag har också lagt en länk till din sida från http://tips-om.se/tips-om-din-dromkarriar/turist-guide. Där skriver jag så här: “Här är ett fint exempel på hur en person med ett seriöst intresse för en ort, det gäller Antibes på Franska Rivieran, successivt skaffar sig den nödvändiga kunskapen.” Och så är det en länk från “Antibes på Franska Rivieran” till din sajt. Jag hoppas att det är okay och att det kan ge ytterligare några besökare till din sida.
  En spännande målgrupp för din bok om Antibes kommer naturligtvis vara medlemmarna i Rivieraklubben. Där finns 2800 medlemmar som ägnar mycket av sin tid åt just strövtåg. Klubben har en bra hemsida och en bra tidning där kommentarer om din bok skulle passa utmärkt. Dessutom ordnar de lunchföredrag en gång i månaden (utom på sommaren när svenskarna åker hem till Sverige) och sedan skriver man alltid om dessa föredrag i nästa nummer av tidningen. Jag har hållit föredrag där en gång. Det kom ca 80 personer och de bokade mig för en repris senare men den gången ställdes hela evenemanget in pga askmolnet från Island som inträffade just den veckan. Det skulle vara en utmärkt PR-grej för din bok tror jag. Jag antar att du redan har kontakter inom Rivieraklubben. Om inte – så ska jag gärna rekommendera dig. Tyvärr har både den ordförande och klubbmästare som var aktiva när jag talade ersatts av andra så jag känner inte de nuvarande alls.
  Lycka till med ditt spännande projekt!
  Holger

  Svar
  • 16 augusti 2011 kl. 17:46
   Permalänk

   Hej Holger!

   Stort tack, både för länk och för tips! Jag blir inte alls ledsen över spridning av länk, tvärtom.

   Vad höll du föredrag om för Svenska Rivieraklubben? Jag är inte medlem men jag följde med en gång till boule i Valbonne. Var mycket trevligt (och jag vann en flaska vin).

   Tack igen för tips!

   Svar
 • 16 augusti 2011 kl. 21:53
  Permalänk

  Hej tillbaka Kristina,

  Jag håller ofta föredrag om det dubbelliv som jag fört som VD för ett börsnoterat företag, VBB, samtidigt som jag åkte i folkparkerna som underhållare. På dagarna var det styrelsemöten och tuffa affärsförhandlingar, på eftermiddagarna gjorde jag barn- och familjeföreställningar ( http://www.trolleri.tv ) och på kvällarna plockade jag plånböcker, slipsar och klockor av folk som vuxenunderhållning ( http://www.trolleri.tv/ficktjuv ). Det var mitt föredragsämne på Rivieraklubben.
  Jag kör också ett annat föredrag om att använda hjärnan på rätt sätt. I det föredraget lär jag ut snabbläsningsteknik och minnesteknik och illusterar det med tankeläsningstrick där åhörarna inte riktigt vet när jag läser tankar riktigt eller när jag använder mig av magikers knep.
  Det finns verkligen mycket kul att ägna sig åt.
  Nu har jag en annan fråga: Vår lägenhet i Antibes är väldigt överbokad. Varenda vecka detta år är uthyrd och nu börjar bokningarna komma in för år 2012. Bor du nu i en trevlig lägenhet som hyrs ut som vi ev. skulle kunna rekommendera? Vi får massor av förfrågningar som vi måste tacka nej till och det vore ju toppen att då kunna rekommendera något i närheten – om den är bra.
  Hälsningar,
  Holger

  Svar
  • 18 augusti 2011 kl. 09:59
   Permalänk

   Vilket spännande och omväxlande yrkesliv! Det föredraget hade jag gärna lyssnat på.

   Kul att det är så populärt att hyra lägenheten. Jag bor i en rätt fin lägenhet, lite högre upp på Foch sett från er i ett nybyggt hus. Två sovrum, reversibel luftkonditionering, tvättmaskin, diskmaskin och alla bekvämligheter. Dock hyr ägarna i dagsläget inte ut lägenheten. Men ändrar de sig ska jag höra av mig.

   Svar
 • Pingback:7 restips till Titti Schultz på väg till Nice - Tomatsallad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.