Ofta när jag fotograferar har jag bråttom. Antingen har jag någon otålig promenadkompis som står och stampar (nosar, skäller, snor in sig och äter saker han inte borde äta) eller så rör sig fotoobjektet eller så är ljusförhållandena på väg att radikalt ändras (solen på väg upp eller ner) eller så har jag bara en tid att passa. Så jag knäpper en hel massa bilder och sedan spenderar jag oändligt mycket tid hemma framför datorn med att sortera dem.

Det är först när jag har tittat igenom bilderna flera gånger som jag vet vilka som blir mina favoriter i långa loppet. Det här är en sådan bild. När jag kom hem och valde ut dagens tre bästa så var den inte med men nu tycker jag den är både ljuv och ljuvlig på samma gång. Jag gillar det skira rosa, grå och gröna. Bilden är tagen i Äskhults by, ett kulturreservat i Halland. Jag var där med en fyrbent kompis som gjort sig populär genom att passa på och lassa in rejält med hästskit medan jag fotograferade på Fjärås Bräcka. Därför gick han nu i superkort snöre och fick vackert sitta ner och vänta (vilket han gjorde i sisådär trettio sekunder innan han skällde ut mig för att vara för långsam).

Jag tänker att ifall jag kunde lära mig vad som gör vissa bilder till favoriter så kunde jag i framtiden bara knäppa sådana och spara massor av tid och lagringsutrymme på att inte hantera så många bilder. Några tips?

Kristina Svensson
Månadens bild – maj 2011
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.