Det är vetenskapsfestival i Göteborg, temat i år är allt sitter i hjärnan. Då kan neurobiologer debattera med filosofer om vi har fri vilja eller om det bara är hjärnan som fattar beslut baserat på tidigare erfarenheter (och i så fall vem ansvarar för att ge hjärnan dessa erfarenheter, är det jag eller hjärnan?). Precis en sådan debatt, eller kanske embryo till debatt, lyssnade jag på under vipinvigningen på Lorensbergsteatern i onsdags kväll. God mingelmat och roligt att träffa en massa gamla bekanta ansikten igen.

I torsdags kväll var det det dags för en av festivalens höjdpunkter: vetenskapsrouletten. 42 gondoler, 42 föreläsare, 42 ämnen. Jag var en av dessa och jag hade packat med mig en hög med böcker för att prata om hur man ger ut böcker själv. Olika drivkrafter bakom att skriva en bok, för- och nackdelar med print on demand och lite blandade anekdoter beroende på vem som följde med mig i gondolen. Ett varv talade jag mycket om bokmässan, ett annat om marknadsföring och ett tredje om fantasy och bokomslag.

Förra året var vetenskapsrouletten en stor succé, kön ringlade lång. I år har hjulet flyttat upp till en högre plats och det var bara de mest dedikerade som gjorde promenaden dit i regnet. De som kom var dock alla nyfikna och intresserade och de som inte visste om att de var intresserade av just bokutgivning blev det under färden.

Idag är sista dagen att titta in på Experimentverkstaden. Så här såg det ut 2005 när jag ansvarade för AstraZenecas deltagande. Under rubriken kuliga piller förvandlade 8000 barn ett ton bikarbonat till badbomber under två veckor. Vi blev framröstade som mest populära aktivitet det året. Kopplingen till läkemedel? Badbomberna funkar ungefär som brustabletter, en av flera beredningsformer av läkemedel. Dessutom färgade vi badbomberna och där finns en koppling till tabletter som oftast är vita i Europa, medan AstraZenecas dåvarande storsäljare Nexium såldes som lila kapslar i USA.

Kristina Svensson
Jag pratade bokutgivning i Vetenskapsrouletten

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.