En bok kan förvandla en konsult i mängden till den omtalade experten eller förändra synen på ett helt företag. En bok kan vara reklamprodukten som du tjänar pengar på eller stärker dina medarbetarnes engagemang. Böcker kan vara mycket mer än en underhållningsprodukt, de kan vara varumärkesbyggare.
Varumärken och böcker är två av mina intressen och under Bokmässan fick jag chansen att kombinera dem. På ett frukostseminarium ordnat av Marknadscheferna ihop med Elanders Fälth & Hässler föreläste Anders Ekberg ur ett storföretagsperspektiv medan en av mina kollegor i Egenutgivarnas monter, Evakarin Wallin, stod för småföretagsperspektivet. Jag har sammanfattat några av deras argument för varför både stora företag och enmans-konsulter bör satsa på en bok.
En tryckt bok är beständig
Elanders Fälth & Hässler (jag kommer framöver rationalisera och kalla dem EFH) är ett tryckeri och därmed är deras fokus tryckta böcker, gärna konstnärligt formgivna sådana med vackra bilder i. Inte mig emot. Även om jag inte riktigt instämmer i hela EFHs lista med platser där pappersboken håller ställningarna; bed, breakfast, bus, beach, bathroom. Tvärtom skulle jag vilja säga. Jag tar inte med en snygg coffee table-bok till stranden där den blir full med sand och på toaletten sitter numera även männen ner så de hinner pilla på sin mobil (om du inte har läst Emanuel Karlstens krönika om att sittkissa så gör det nu).
Därmed inte sagt att jag spår pappersbokens snara död, tvärtom är jag en varm anhängare av just vackra och påkostade böcker. Varför skulle jag annars slita så med mitt eget bidrag till genren, Strövtåg runt Antibes. Ett argument till pappersboken fördel är att de är relativt koldioxidneutrala jämfört med exempelvis sociala medier som kräver energislukande serverhallar.
Steffo & Saltå exempel på lysande reklamprodukter
Anders Ekberg budskap var att det företag som vill stärka sitt varumärke, bättra på sin image eller sprida information om sin verksamhet bör titta på boken som ett alternativ till traditionellt reklammaterial. Ett tungt argument är att böcker sparas i större utsträckning än tidningar och broschyrer.
Steffo Törnquists Spritbibel lyftes fram som ett exempel på en skickligt gjord reklamprodukt. I boken nämns många spritnamn och den säljer bra med fin förtjänst. Det ultimata målet för den som bestämmer sig för att göra en bok som varumärkesbyggare – den ska vara så bra att människor är villiga att betala för den. På så sätt kan du faktiskt tjäna pengar på din reklam.
Jag antecknade (twittrade) ut följande kriterier som är viktiga för en bok ska fungera som reklam:
- ha något att berätta
- vi har valt ge dig något
- innehållsmässig tyngd
- trovärdighet.
I det sistnämnda ingår att loggor, reklam och ensidigt hyllande är bannlysta. Ett sätt att öka trovärdigheten är att föra fram flera perspektiv, även negativa. IKEA har exempelvis gjort en bok som riktar sig till designmänniskor. Boken är delvis kritisk till IKEA vilket höjer dess trovärdighet.
Viktigt involvera rätt personer i ett bokprojekt
Vad ska då det företag göra som vill berätta sin historia? Ska de gräva i fotoarkivet, berätta om grundaren och rita grafer över hur försäljningen ökat genom åren? Anders Ekberg varnade för böcker han kallade för amatörmässiga hembygdsböcker. Ett bokprojekt i den dignitet som EFH arbetar med har en budget i storleksordningen runt en miljon. Då är det viktigt att sätta ihop ett team med fotograf, skribent och formgivare som kan underordnade sig ämnet och inte kör sitt race. Bilderna ska stämma med bokens innehåll, inte vara en del av fotografens experimenterande med en speciell stil. Blir det inte rätt från början är det viktigt ändra i projektgruppen så tidigt som möjligt i processen.
Även innehållsmässigt gäller det att tänka annorlunda än när vanlig reklam ska produceras. Själva produkten eller företaget kanske inte ens ska nämnas. Exempelvis är boken om röda hus helt suverän reklam för Falu rödfärg, utan att ordet ens nämns (tror det är denna bok han refererade till, jag satt så jag inte kunde se bilderna).
Jag tror också han sa att första boken om Saltå kvarn har sålt i 40 000 exemplar och har därmed gjort ganska mycket för att ersätta stämpeln “enbart för alternativa gröna-vågare med fotriktiga skor” med “produkterna för den coola urbana stadsmänniskan”. Ett annat exemel är Carnegie Art Award. Under en period var de enda tillfällena som Carnegie nämndes i positiva ordalag i media i samband med utdelningen av Carnegie Art Award (konstpris som delas ut till nordiska samtida konstnärer, prissumma 2,5 miljoner kronor per år). EFH har tryckt böcker om Carnegie Art Award som alltså bidragit till att namnet Carnegie kopplas samman med något positivt. Böcker behöver inte ges ut till en extern publik. Tetrapak har gjort en bok om mjölk för att stärka företagskänslan internt.
Ett bokprojekt behöver inte ens börja som ett uttalat projekt att ge ut en tryckt bok. Boken Skogens mat började som en serie recept av krögaren Gert Klötzke på Sveaskogs webbsajt. Recepten med svamp, fisk, fågel och vilt blev sen en bok som gavs ut på Bonniers och därmed stod för sig själv. Boken är nu slutsåld men recepten ligger kvar på webben.
En receptbok som är så långlivad att den blivit en institution är KFs Vår Kokbok. I en tid när det ges ut en kokbok varje dag är 2,3 miljoner sålda exemplar siffror som inger respekt. Vår kokbok har getts ut i 25 upplagor sedan 1951 och lärt generationer svenskar att använda stektermometer. Böckerna är fantastiska tidsdokument som speglar sin tids maträtter och har blivit något av samlarobjekt.
Bok som personlig branding
Böcker kan självklart användas för att stärka en persons varumärke lika gärna som ett företag. Anders Ekberg nämnde Leif Mannerströms kokböcker som ett exempel. På de flesta av böckerna pryder Mannerström själv omslaget. Precis som Zlatan på boken som skulle se till “att varumärket Zlatan vårdas och optimeras för entreprenörslivet efter fotbollskarriären” och på köpet gjorde Bonniers årsbokslut och föranledde samtal som “Har Zlatan gjort mer för läsfrämjandet än för svensk fotboll?” på Bokmässan. Citaten är hämtade ur artikeln Mästarnas marknad i Fokus (som jag rekommenderar). Givetvis har vi gjort likadant och satt oss själva på bokomslaget till Förverkliga din bokdröm.
Och precis där överlappade EFH:s seminarium Evakarin Wallins konsultperspektiv. Evakarin genomförde för ett år sedan en telefonseminarieserie med åtta konsulter och erfarenheterna därifrån har hon sammanfattat i Boosta ditt företag med en bok. I den säger föreläsaren och författaren Stefan Sebö att “så fort du skriver en bok så får du ett annat anseende.” Frilansjournalisten Lotta Abrahamsson är inne på samma spår. “När man skriver en bok blir man faktiskt en expert” och tipsar vidare att “Det finns inget bättre sätt att paketera och sprida sitt budskap”.
Flera av de personer som är intervjuade av Evakarin Wallin är inne på samma spår. Att en bok är ett avancerat visitkort, effektiv dörröppnare och marknadsförare. Men de säger samtidigt att själva boken i sig inte är någon vidare inkomstkälla. Däremot är böckerna ett sätt att höja sitt värde och därmed kunna ta bättre betalt för föreläsningar och kurser.
Bokprojektets budget och möjligheterna till förtjänst är en av de saker som skiljer storföretagsperspektivet och småföretagsperspektivet åt. Kanske är det lättare att nå ut och sälja stora upplagor med en större PR-apparat? Eller så är det bara det att vi bara får höra talas om de lyckade exemplen. Kanske ligger det kartonger fulla med böcker om olika företags historia som bara är av intresse för de närmast sörjande?
En sak som båda mina källor är överens om är vikten av att plocka in expertis i de områden man själv inte behärskar.
Sammanfattning av boken som varumärkesbyggare
- En bok kan användas för att stärka varumärket av både små och stora företag.
- Utformningen och innehållet är viktig, det får inte kännas som reklam utan mottagarens upplevelse eller behov ska stå i centrum.
- Att involvera kompetenta yrkespersoner i processen är väsentligt för bra resultat.
Den som vill veta mer om att ge ut en bok själv kan ha nytta av min och Joanna Björkqvists bok Förverkliga din bokdröm.
Alla bilderna på böckerna är hämtade från de sidor som länkarna går till förutom Boosta ditt företag som är ett foto jag tagit själv.
- Ett år runt Antibes oktober: höstfärger i bergen - 1 oktober 2024
- Ett år runt Antibes september: porlande Brague - 1 september 2024
- Startat aktiebolag 24 år efter min första firma - 16 augusti 2024
bra och intressant text om boken som varumärkesbyggare
Tack! Jag tycker själv att ämnet är intressant (därav den långa artikeln).
Intressant och viktigt! Ge oss ler bra böcker
Tack Jesper!
Intressant och matnyttig läsning.
Tack Elisabeth. Jag tyckte själv det var riktigt intressant (därav att jag skrev artikeln såklart :-))
Tänkvärt!
Tack Desirée!
Så intressant, Kristina – och så mycket det finns att LÄRA – HELA TIDEN…. härligt!
Tack Birgitta!
Pingback:Chez Bettys Provence - märkligt hopkok till bok - Tomatsallad
Pingback:Vad kan vi lära oss av mannen som sålt 180 000 ex av sin bok? | Förverkliga din bokdröm