2010 publicerade jag på denna plats en sammanställning av en prisjämförelse mellan de print-on-demand-företag som jag då kände till. Artiklarna (ett längre blogginlägg och en sammanfattning) blev mycket uppskattade. Sedan dess har dock mycket hänt. Nya aktörer har tillkommit och de som var med i min lista har bytt utbud och prislistor. Jag har fått många förfrågningar om att göra en ny uppdaterad prisjämförelse. Det har jag avstått från att göra. Det är rätt mycket jobb att göra en, särskilt om den ska hållas aktuell. Dessutom kan det ifrågasättas om jag är objektiv då min nuvarande arbetsgivare även driver ett av företagen på min lista.

För dagsfärska råd om tryckerier, distributörer och andra leverantörer rekommenderar jag föreningen Egenutgivarna. Där är det många som hjälps åt att dela med sig av sina erfarenheter, exempelvis om ett tidigare populärt tryckeri försämrat servicen eller tvärtom. Behöver du en samlad introduktion till att ge ut böcker föreslår jag handboken Förverkliga din bokdröm.

Lycka till med din bok!

Är du ändå nyfiken på hur min sammanfattning såg ut finns texten kvar på sidan två. För att komma dit lägger du antingen till /2/ sist i URL.n (adressen i fältet överst) eller letar upp en liten text “Page 1 2” härunder. Den gömmer sig under delta-länkarna. Om du klickar på 2 kommer du till sidan två av detta inlägg det vill säga originalinlägget.

Kristina maj 2014

Kristina Svensson
Billigaste print on demand-alternativen – en sammanfattning
Märkt på:                        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

48 reaktion på “Billigaste print on demand-alternativen – en sammanfattning

 • 8 mars 2011 kl. 07:48
  Permalänk

  Jag rekommenderar Publit. De har ett enhetligt pris på 69 kr. Man får rabatt om man beställer en större mängd. Deras papperskvalitet är jättetrevlig och de är trevliga att ha att göra med i största allmänhet. Sedan ska man naturligtvis lägga på frakt och alla kringkostnader. Men det är nog ändå det billigaste alternativet om jag jämför med det du skrivit ovan.

  Svar
  • 8 mars 2011 kl. 08:16
   Permalänk

   Tack för tipset Hanna! Ska absolut spana in publit!

   Svar
  • 13 februari 2019 kl. 16:28
   Permalänk

   Tänk bara på att moms ej ingår samt att de tar 20% procent på varje sålt exemplar, på det satta försäljningspriset, om man använder sig av dem som försäljningskanal. Detta gör att deras pris upplevs som billigare än det är vid första anblick.
   Om kostnaden anges som 100 kr tillkommer sedan moms –> 125 kr.
   [om man är “eget förlag” som privatperson, får man inte tillbaka moms]
   Om man sätter 200 kr som försäljningspris tar de 40 kr/exemplar, d.v.s. totalt 165 kr per bok, vid försäljning till andra genom Publits kanal.
   Det är fortfarande billigt, och även bra att kunna använda sig av deras försäljningskanal, men jag ville bara påpeka att detta kan vara lätt att missa. Jag har inte använt mig av dem än, men funderar.

   Svar
   • 19 februari 2019 kl. 21:10
    Permalänk

    Hej Andreas.
    Vill bara uppmärksamma dig på att du svarat på en kommentar från 2011, det är inte säkert att Hanna ser ditt svar (eller ens skriver böcker längre). Publit har ändrat sitt erbjudande sedan Hanna skrev sin kommentar. Publit tar mycket riktigt i dagsläget 20% distributionsavgift via widgetshoppen samt 10 % via återförsäljare. 20% är samma procentsats som om du använder Förlagssystem (som liten spelare).

    Svar
    • 20 februari 2019 kl. 18:47
     Permalänk

     Ja, det är kanske ett upplägg som är helt okej! Det är ju värt mycket med en enkel försäljningskanal.
     Och jo, jag har varit mycket väl medveten om att inläggen är gamla, men sidan ligger uppe, kommentarsfunktionen är inte avstängd, och jag tror att många besöker denna sida. Ville därför ge litet input, och jag vänder mig egentligen till alla som läser här, inte bara specifikt Hanna, även om hon föranledde min replik.
     Det är ju så internet funkar… man fyller på och kompletterar gamla sidor. För 5-10 år sedan kunde man inte skriva en rad på ett forum med “gamla” inlägg utan någon skulle kommentera att det var gammalt, så jag fick börja inleda mina inlägg med att jag visste om att jag kommenterade något gammalt om så var fallet. Jag tycker att det har förändrat sig på senare år, kanske att det börjat gå upp för folk att internets innehåll kommer att åldras, men också att man kan ha nytta av gamla inlägg och komplettera dem. M.v.h. Andreas

     Svar
     • 20 februari 2019 kl. 18:52
      Permalänk

      Hej Andreas,

      Du har helt rätt. Det är bra att uppdatera sina texter kontinuerligt för nya läsare kan tillkomma. Nu råkar just detta vara en text som jag för flera år sedan skrivit att den är föråldrad och att jag inte kommer att uppdatera den.
      Angående Publits widget så skulle jag säga att det är mer en rolig gimick än något som gör verklig skillnad för de flesta författare. För det första så handlar de flesta läsare sina böcker i nätbokhandeln, inte på författarwebbsidor. För det andra har Publit (när detta skrivs) ett så uselt fraktavtal i jämförelse med Bokus och Adlibris att det inte är konkurrenskraftigt. Som författare måste du sätta ett kraftigt lägre pris via din webbsajt, för att inte boken ska bli avsevärt dyrare för läsaren i slutändan.

 • 30 juni 2011 kl. 09:38
  Permalänk

  Hej!
  Hör gärna av er till mig på Zimzalabim också. Vi har mycket bra priser på tryck samt övriga tjänster.
  Hälsningar Ulrika

  Svar
  • 30 juni 2011 kl. 10:34
   Permalänk

   Tack Ulrika för tipset!
   Jag tittade in på er sida men hittar inte pris för era tjänster.
   Hälsar Kristina

   Svar
 • 13 januari 2012 kl. 11:21
  Permalänk

  Stort tack för din sammanställning Kristina.Ovärderligt!
  Har du hunnit kolla och jämföra Books-on-demand och Publit med ditt exempel?

  Svar
  • 13 januari 2012 kl. 23:05
   Permalänk

   Tack Amanda! Mitt urval baserades på vilka tryckerier/utgivare jag hade sett på bokmässan, jag ville själv ha sett en slutprodukt för att bedöma hur boken skulle te sig. Books-on-demand tror jag inte jag kände till då. Publits webbsida hade jag varit inne på men fann den rörig plus att de föll ifrån pga deras krav att den som ger ut måste ha f-skattsedel (vilket jag iofs hade men inte var säker på att jag ville använda).

   Nu har jag träffat många som gett ut via publit och det verkar vara det billigaste POD (print on demand)-alternativet för medeltjocka eller tjocka böcker. De har dessutom bytt tryckeri under hösten så böckerna ser bättre ut än de gjorde för något år sedan.

   Har du själv en bok på gång?

   Svar
   • 1 augusti 2013 kl. 13:04
    Permalänk

    Hej Kristina.

    Bättre sent än aldrig! Tack för ditt svar!

    Jag valde till slut GML Förlag. Helt OK resultat. De är dock lite sega ibland att återkomma med svar via e-post men hjälpsamma. Vulkan var däremot super långsamma och när de väl återkom var det med ett kort svar som inte riktigt täckte till så beslöt mig för att inte välja dem pga detta då jag gärna ville ha någon som man lätt kunde kommunicera med.

    Jag tror eventuellt att om jag publicerar något annat att jag ska välja CreateSpace. Jag har kollegor som publicerar via dem och det verkar bra.

    Svar
    • 1 augusti 2013 kl. 16:44
     Permalänk

     Hej Amanda,

     Vad roligt med återkoppling. Jag valde också GML och har precis samma erfarenhet som du – de är sega med att svara men mycket hjälpsamma när de väl svarar.

     Intressant med CreateSpace, det har kommit många nya företag nu – inte lätt håla koll på alla.

     /Kristina

     Svar
 • 11 februari 2012 kl. 17:14
  Permalänk

  Hej!
  Jag har besökt Publit att se vad de erbjuder. Bra pocket böcker, MEN jag vill ge ut både undervisningsmaterial (arbetshäfte, lärobok) och noter. Den stora nackdelen är att deras böcker inte kan ligga öppna på bordet eller notställ. Vet ni om det finns PoD som erbjuder olika bindningstyper? Tack

  Svar
  • 11 februari 2012 kl. 17:17
   Permalänk

   Hej DZ

   På rak arm skulle jag säga, gå in på GML print on demand eller Vulkan. Jag kan inte svära på att de har det du söker men det är de jag kommer på just nu. Lycka till och berätta gärna om du hittade det du sökte.

   Svar
  • 23 februari 2012 kl. 21:23
   Permalänk

   Jag har inte det och känner ingen som gjort det. Har du?

   Svar
 • 23 februari 2012 kl. 22:08
  Permalänk

  inte än, men ska kolla om de har otabind. vore perfekt ifall ja.

  Svar
 • 27 juni 2012 kl. 15:50
  Permalänk

  Enligt mina uträkningar blir Vulkan billigast, trots att jag har valt till det dyraste paketet, där allt ingår från lektörstjänst, sättning, omslag, ISBN, bokrondellen mm.
  Är det något jag missat? Du får ju Recito till att bli billigare, men när jag räknat blir det dubbelt så dyrt jämfört med vulkan (jag har räknat på 300 sidorsbok, och har tänkt sälja mer än 300, gärna 1000 st, annars känner jag att det inte går att få ett konkurrenskraftigt pris i bokhandeln).

  Svar
  • 27 juni 2012 kl. 17:14
   Permalänk

   Hej Halvbonden,

   Jag vet inte riktigt hur du räknat, för mig blev Vulkan absolut dyrast. Men det är ett tag sedan jag gjorde mina beräkningar, kanske har de sänkt sina priser? Om du tänker dig trycka 300-1000 böcker så lönar det sig för dig att välja ett “vanligt” boktryckeri snarare än print-on-demand. ScandinavianBooks och ScanBooks är två populära alternativ.

   Svar
 • 7 januari 2013 kl. 16:40
  Permalänk

  Hej!
  En mycket sen liten fråga; om jag som privatperson vill ge ut min biografi på 200 sid men inte känner för f-skatt eller att ruinera mig genom att tex tvingas köpa upp osålda ex /ha en orimligt kort försäljningstid på bara några månader, finns det då ens något prisvärt alternativ?

  Svar
  • 7 januari 2013 kl. 17:21
   Permalänk

   Hej Ina och välkommen!
   Om din bok är på 200 sidor och du tänker dig en liten upplaga kan Publit vara ett prisvärt alternativ. Hanna Lans tryckte sin bok Som någon annan bäddar där trots att hon inte hade f-skatt.

   Svar
 • 8 april 2013 kl. 17:39
  Permalänk

  Hej! Jag kan hålla med om att det är konstigt när vissa utgivningsföretag håller inne med info om vad det kostar! Själv gör jag f.n. en jämförelse vad gäller vad f-priset blir från olika ställen om man tänker sig en mjukbandsbok i större format än 110×178 mm och på knappt 300 sidor. Vulkan hamnar där på 111 kr. Det är i mitten av de knappt 30 företag jag kollat upp. Fördelen med dem är att man kan få danskt band för en tia ytterligare. De ger även ut e-bok och gör om till ePub för 1873 kr. Extremt rörig webbsida med inget klart uttalat slutpris (A-pris) i förväg. Men det varierar ju beroende på bokhandel.

  Svar
  • 9 april 2013 kl. 14:36
   Permalänk

   Hej Boris
   Det är inte helt lätt att jämföra priserna precis som du har upptäckt. Paketerbjudandena ser olika ut och vad som är bästa erbjudandet varierar beroende på storlek, antal sidor och upplaga. Berätta gärna vilka du valde och varför. Lycka till med din bok.

   Svar
  • 3 maj 2013 kl. 22:50
   Permalänk

   Hej Ingrid
   Kul att du skriver en rad och att du har gett ut din bok. BOD är faktiskt det enda alternativ jag skulle starkt avråda ifrån. Anledningen har inget med priset eller tjänsten att göra utan villkoren i det finstilta. Du skriver över ägarskapet av dina texter i fem år till BOD. Det är det ingen annan print-on-demand-leverantör som gör så vitt jag vet.
   Hälsar Kristina

   Svar
   • 14 februari 2019 kl. 18:16
    Permalänk

    Jag hoppas att du vill ta in denna komplettering, för att nyansera ditt inlägg om BoD. Jag tycker att de har varit mycket bra, och rätten till själva texterna (innehållet) har man alltid kvar, avtalet handlar om att de ska trycka och sälja boken under tiden avtalet pågår. De skrev så här till mig:

    “Vi hade förut en 5-årig avtalstid men har förkortat den till 1 år för rätt länge sedan.
    BoD äger tryck- och distributionsrätten så länge du har avtal med BoD men du behåller rätten till innehållet.”

    Svar
    • 19 februari 2019 kl. 21:00
     Permalänk

     Hej Andreas,
     Roligt att du tagit dig tid att läsa mina gamla blogginlägg. Jag upprepar det jag skrivit på flera ställen i mina äldre texter, priser och villkor ändras kontinuerligt, för dagsaktuella råd rekommenderar jag föreningen Egenutgivarnas medlemsforum. Där kan du alltid få de senaste erfarenheterna från en grupp personer.
     Hälsar
     Kristina

     Svar
 • 26 juli 2013 kl. 12:33
  Permalänk

  Hej och tack för denna tråd. Jag har precis börjat kolla på olika tryckningsmöjligheter och här fick jag en del tips!
  Vänligen
  Sofie

  Svar
  • 26 juli 2013 kl. 13:16
   Permalänk

   Hej Sofie

   Vad kul att höra! Jag var på väg att ge dig en länk till föreningen Egenutgivarna där en medlem just gjort en uppdaterad och mycket ambitiös genomgång av olika POD-tryckerier men just nu pågår arbete med sajten så texten går inte att nå.

   /Kristina

   Svar
 • 26 juli 2013 kl. 17:43
  Permalänk

  Hej igen och tack! Finns genomgången i något annat format medan sidan är under omarbetning?
  Jag har aldrig gett ut en bok förr och det verkar vara en riktig djungel… Recito verkar bra men dyra (eftersom jag primärt är ute efter tryckningen) och Vulkan billigare men det finns inga exempel på hur deras böcker ser ut på hemsidan.
  Trevlig helg!
  Sofie

  Svar
  • 26 juli 2013 kl. 17:46
   Permalänk

   Hej igen Sofie,

   Jag ska se vad jag kan göra för att återskapa webbsidan så snabbt som möjligt. Det print-on-demand-företag som flest medlemmar i Egenutgivarna anlitar är Publit.

   Trevlig helg

   Kristina

   Svar
 • 28 juli 2013 kl. 16:53
  Permalänk

  Jag hade tänkt ge ut en bok genom Vulkan men efter ett par månaders strul gav jag upp.
  Första laddningen böcker innehöll alla fläckar och papperskvaliteten var dålig och de omtryckta böckerna var i ännu sämre skick!
  Jag tycker inte man i första hand ska titta på priset per bok, kvaliteten på tryckningen är för mig viktigast. Vem vill ha en billig bok med brister?
  Nej, Vulkan var en stor besvikelse.
  Jag hoppas jag hittar något företag som kan trycka en snygg och skapligt billig bok åt mig till slut.

  Svar
  • 1 augusti 2013 kl. 12:44
   Permalänk

   Hej Leif,

   Jag håller med dig – pris ska sättas i perspektiv med kvaliteten och där har jag hört flera som har mindre bra erfarenheter av just Vulkan. Läste nyligen en bok som var utgiven via Vulkan där sidorna trillade ur – var ju inte så kul!

   Lycka till med jakten på rätt tryckeri (och ber om ursäkt att det tog mig ett tag att godkänna och svara på din kommentar).

   /Kristina

   Svar
 • 16 september 2013 kl. 13:01
  Permalänk

  Hej,
  Väldigt intressant och värdefull sajt. Men jag har två frågor.
  1) Är flertalet av alternativen egentligen “print on demand” i egentlig mening? Eller är det egentligen “batch Printing” där man trycker upp hela upplagan i ett sammanhang, och sedan får den ligga antingen hos tryckeriet eller beställaren?
  2) Jag har skrivit en fackbok i modern historia, eller tidningshistoria.
  Det är klart att pris och kvalitet mm är intressant för mig också.
  Men det viktigaste är vilka distributionskanaler man har, och på vilket sätt man har störst chans att nå ut till potentiella läsare, i detta fall historieintresserade och tidningsredaktioner. Vilket av företagen är bäst i det avseendet.
  Hälsningar
  Max

  Svar
  • 16 september 2013 kl. 13:32
   Permalänk

   Hej Max,
   Tack så mycket! Det har hänt en del sedan jag skrev sammanställningen. Jag har lärt mig mer och det har tillkommit många nya företag. Kan rekommendera boken Förverkliga din bokdröm och att gå med i föreningen Egenutgivarna om du inte redan har gjort det. Då får du möjlighet att bolla dina frågor med många som också står i begrepp att välja tryckeri just nu.

   Så till att försöka besvara dina frågor.

   1) Flertalet av företagen på listan är tryckerier/företag/förlag som erbjuder print-on-demand-tjänst. Sedan är min jämförelse gjord utifrån att 100 böcker beställs i ett svep hem till författaren och att manusfilen därefter ligger kvar på företaget för att kunna tryckas vid beställning vilket ju egentligen print on demand är. Trycker du en liten upplaga (upp till 800-1000 böcker) trycks den med digitaltryck och styckpriset varierar inte så mycket om du väljer 50 eller 60 stycken. Det är när du trycker off-set som du kan komma ner till de riktigt billiga tryckpriserna. Då krävs det dock att du trycker minst 1000 stycken och har en plan för att lagra och distribuera dem vilket gör att det egentligen blir fel när man jämnför priserna med print-on-demand-företag där dessa tjänster ingår alternativt inte behövs.

   2) Det finns två delar i din fråga. Hur ska dina potentiella läsare veta att din bok finns och hur ska de beställa den? Beställa den är den lätta biten. Anmäl boken till Bokrondellen (kostar några hundra) och så finns den till försäljning hos alla nätbokhandlare. Spelar ingen roll om det är du som gör det eller om något av företagen på min lista gör det. Alla gör det lika bra. Hur dina läsare ska få reda på att din bok existerar däremot är helt upp till dig. Räkna inte med att det spelar någon som helst roll var du tryckt den (annat än om trycket är dåligt eller liknande).

   Hoppas att detta var till hjälp

   Hälsar
   Kristina

   Svar
 • 22 oktober 2013 kl. 14:52
  Permalänk

  Hej Kristina

  Tack for harligt relevant information och grundig research! Jag ar svensk,gift med en norrman och skriven dar. Nu bor jag i Sydafrika och ar i slutfasen av att trycka min svanska, illustrerade barnbok. Bokrondellen kraver ett organisationsnummer for att lasta upp en bok, nagot jag ej har…och inte heller vet om jag kan fa. Jag undrar nu om nagon vet en vag runt detta eller hur mycket skatt o dyl som foljer med att inskaffa ett organisationsnummer..? Tacksam for input! Have a happy day – love Lena

  Svar
  • 23 oktober 2013 kl. 07:32
   Permalänk

   Hej Lena,

   Kul att det jag skrivit kan vara till nytta! Det är ett tag sedan jag gjorde min sammanställning och jag tror att en del av företagen har ändrat priserna både en och två gånger sedan dess.

   Har du ett svenskt personnummer? För alla med enskild firma är personnumret = organisationsnumret.

   Anlitar du något av företagen ovan så kommer dock de att sköta registreringen i Bokrondellen, tryck och distribution. Normalt rekommenderar jag alla att överväga alternativet att starta eget förlag, trycka en upplaga och sköta distributionen själv (för det blir billigare styckpris på boken) men för dig som bor på andra sidan av världen är detta inget alternativ. Jag tycker du ska anlita ett företag som sköter dessa delar och koncentrera dig på att skriva och marknadsföra boken!

   Svar
 • 30 januari 2014 kl. 20:26
  Permalänk

  Hej
  Kolla Ultima Esperanza Books. Mycket billigare blir det inte. Samarbetar med Publit och trycker snygga böcker hos Holmbergs i Malmö. Konto hos Bokrondellen och flitig kontakt med BTJ.
  Trycker en bok eller 100 i taget, vilket som och efter önskemål. Inget lager, inget onödigt papper som slösas bort.
  Hemsida: http://www.ultimaesperanzabooks.se

  Hälsning
  /Mats

  Svar
  • 31 januari 2014 kl. 08:57
   Permalänk

   Hej Mats och roligt att du kommer hit och tipsar.

   Svar
 • Pingback:Sälj böcker med hjälp av content marketing : Kntnt.com

 • 5 juli 2014 kl. 13:10
  Permalänk

  Själv publicerade jag min bok via Vulkan, det gick smidigt och bra, resultatet blev fint, jag är klart nöjd!

  Svar
  • 5 juli 2014 kl. 13:34
   Permalänk

   Roligt att höra Jonny.

   Svar
 • 8 juli 2014 kl. 11:45
  Permalänk

  Jag använde Nomen Förlag (books-on-demand.com) för att trycka upp en släktkrönika i 100 exemplar. Inget att anmärka på – gick smidigt och bra, kvaliteten bra, allt bra.

  Svar
  • 8 juli 2014 kl. 11:50
   Permalänk

   Hej igen Sven Åström/Jonny Bravo
   Ett tips om du vill lämna flera kommentarer under olika namn är att använda olika IP-adresser :-).

   Svar
 • 22 juli 2014 kl. 10:26
  Permalänk

  Kolla in Solentro.se, tror jag ska ta dem nästa gång , efter dåliga erfarenheter hos vulkan.

  Svar
  • 22 juli 2014 kl. 10:57
   Permalänk

   Hej Kristin,
   Tack för tipset.
   Tråkigt att du har dåliga erfarenheter av Vulkan. Är det nyligen? För rätt mycket utvecklingsarbete pågår.
   /Kristina

   Svar
 • 19 januari 2022 kl. 15:34
  Permalänk

  Hej,
  om man bara vill trycka 5 böcker för familjen… vad kan du rekommendera?

  Svar
  • 19 januari 2022 kl. 15:39
   Permalänk

   Hej Ingvor,
   Om du bara vill trycka fem exemplar och inte behöver några kringtjänster eller hjälp med att skapa tryckfiler är det bästa att anlita ett renodlat boktryckeri som digitaltrycker böcker. Jag har också skrivit lite om att välja tryckeri här.

   Exempelvis F4-print i Stockholm. Men det finns många fler att välja på.

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.