Täbyförfattarna har sin första träff på Karby gård den 24 januari 2015. Som Täbyförfattare räknas alla författare som har någon anknytning till Täby. Begränsningen handlar om att vi planerar att träffas rent fysiskt i Täby kommun, förutom på Karby gård är Viggbyholms stationscafé ett troligt vattenhål. Känner du att dessa platser är inom räckhåll för dig är du varmt välkommen. Gruppens verksamhet och diskussionsämnen kommer att ge sig med tiden men finessen med en grupp med en geografisk förankring är att den underlättar sådana projekt som gemensamma försäljningsaktiviteter. Det är därför bra om du har gett ut åtminstone en bok. Vill du komma, anmäl dig på detta Facebook-event eller kontakta mig.

Författarkollegor är guld värda

Häromdagen fick jag ett mejl på jobbet från en ung människa med skrivdrömmar som sökte en mentor. Det påminde mig om hur vilsen jag kände mig en gång i tiden. Jag minns hur glad jag blev när jag för första gången träffade en annan skrivande person (John Nixon). Vi kunde prata i timmar! Idag är jag lyckligt lottad och träffar kollegor regelbundet i olika konstellationer.

Författarförbundet är författarnas fackförbund och förhandlar för medlemmarnas räkning om sådant som biblioteksersättning. Medlemsavgiften är rätt dyr men den är värd varenda krona när du behöver juristhjälp. Jag har själv tagit hjälp av dem i ett ärende om upphovsrätt. Det krävs två utgivna böcker för att bli medlem.

Egenutgivarna är öppen för alla som är intresserade av att ge ut själva. Kärnan i föreningen är en aktiv grupp på nätet där det generöst delas erfarenheter och tips av tryckerier, lektörer och annat som egenutgivaren behöver. På vissa orter arrangeras också informella träffar där ämnen som trender i bokomslag, bästa bokmässorna och annan marknadsföring diskuteras.

Förutom dessa organisationer finns det en lång rad med författargrupper på Facebook där olika aspekter av skrivande diskuteras. Kommateringsregler och refuseringsbrev blandas där med glädjerop över förlagskontrakt. Ibland arrangeras träffar i deras regi, exempelvis den skrivhelg på Nynäs slott som jag deltog i tidigare i höstas.

Via dessa organisationer, olika bokreleaser och branschevent har jag lärt känna en del andra småförläggare som jag regelbundet lunchar med och utbyter erfarenheter med. Kort sagt har jag idag många olika grupperingar med kollegor vilket jag är tacksam för.

Vad göra om det saknas en grupp med just den inriktning eller geografiska anknytning som du söker? Det är enkelt. Gör som jag, hitta ett par likasinnade och starta en grupp! Sedan bjuder ni in i era respektive nätverk och vips är ni igång. Det brukar behövas att någon åtar sig att vara ledare: spikar datum och agenda samt i förekommande fall styr diskussionerna, men det behöver inte ta särskilt lång tid.

Kristina Svensson
Träff med Täbyförfattare 24 januari
Märkt på:                

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.