Det här med att göra fotokalendrar har jag hållit på med ett tag. Min allra första var specialgjord med engelsk text för jag ville visa upp lite av Sverige för mina walesiska vänner. Året var 2005 (eller 2004?) och den första bilden var ett foto av denna tall. Det är det träd i Funäsfjällen som jag har fotat under längst tid. Några fjällbjörkar förekommer på fler foton. De heter i mitt fotoarkiv den ensamma björken, den andra björken, den sneda björken och björkdungen. Några av dem har hamnat i mina böcker för att illustrera hur olika en plats ser ut i olika väder. Den här tallen har också hamnat på bild i böcker men tyvärr är det slut med foton på en levande tall för den har dött. Det var i somras jag upptäckte att alla barr var borta. Kändes lite deppigt.

Nu kan ju en torrfura i och för sig också bli ett bra fotomotiv så jag kanske inte ska ropa hej riktigt ännu. Just denna bild är tagen 4 februari 2018 och en anledning till att den är med är att skidspåren syns. Jag ville ha med preparerade skidspår på åtminstone en plats i ledkrysskakalendern. Även i februari 2019 hade jag snöiga skidspår som månadens bild. Skidspår är anledningen till att Funäsfjällen ser ut som de gör idag. De är grunden till allt. Jag har beskrivit bakgrunden i boken Ett år i Härjedalsfjällen. Det är en berättelse om visionärer och samarbete mellan byalag, lokala företag och kommunen. Samt en påse skattepengar.

Kristina Svensson
Februari 2023: Tallen vid Hållan
Märkt på:            

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.