I år har jag för första gången anmält en titel till bokrean. Det är min mest påkostade presentbok som just nu kostar mindre än en hamburgare hos Bokus. Det verkar vara många som uppskattar fyndpriset för Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm har tillbringat flera veckor på topp femton mest sålda böcker i kategorin resor. Superkul att denna fina bok når ut till fler läsare.

Något är fel i bokbranschen

Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm har i stort sett bara sällskap av andra reaböcker på listan med mest sålda böcker. Jag förstår verkligen att människor vill passa på och handla på rea ett år när elräkningar, inflation och räntor alla stiger i snabb takt. Samtidigt är det inte hållbart att sälja böcker för under tryckpriset. För att ge perspektiv kan jag nämna att jag häromdagen pratade med en person som ska ge ut en liknande bok. Hen har tänkt anlita ett företag för att slippa ge ut boken själv och frågade mig om offerten var rimlig. Tryckpriset 170 kronor per bok.

Passa på om du vill köpa denna bok för bara 99 kronor.

Hoppas på fler stipendier

I sådana här lägen är flyt i det stora stipendielotteriet viktigare än någonsin. Därför har jag ägnat en del tid åt att knåpa på ansökningar. Jag brukar vara extremt kortfattad för jag tänker att de som ska läsa dem nog uppskattar det men i år tänkte jag prova att vara mer detaljerad. Tji fick jag när jag skulle ladda upp mitt dokument och såg att Författarfonden infört ett maxtak. Det blev till att stryka hälften. Hoppas jag strök rätt hälft.

Håll tummarna för att jag får fler stipendier. Det senaste damp in före jul. Då fick jag mitt andra stipendium från Kopieringsfonden. Det förra var för fyra år sedan, vilket är maximal utdelning. I höstas fick jag också pengar från Bildupphovsrätt som precis som pengarna från Kopieringsfonden ska vara kompensation för eventuell kopiering av tryckta böcker. I år har jag också rekvirerat ett tryckbidrag från Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur. Det fick vi 2021 för utgivningen av Hundra nedslag i Mölndal.

Brev undertecknat av Hans majestät

Fråga gärna efter mina böcker på ditt bibliotek

En del stipendier bygger på att man har bra referensbrev, andra på att ens böcker finns på många bibliotek. Därför är det inte roligt när bibliotek inför köpstopp för att klara ekonomin. Det har Göteborgs stadsbibliotek gjort, ett bibliotek som brukar köpa ganska många ex av mina böcker och där personalen även rekommenderar dem.

Min senaste bok Ett år i Härjedalsfjällen fick fint betyg av BTJ, vilket brukar betyda många inköp men i år har det varit trögt. Jag har mejlat en hel radda med bibliotek. Varje brev har varit unikt och anpassat till den orten. Jag har dessutom kikat i bibliotekets katalog och sett om de har några av mina tidigare böcker. En del anger hur ofta de lånats. Det har gett mig möjlighet att skriva brev i stil med.

tipsa om att reseguiden Mitt Nice kom ut i en ny upplaga i oktober. Det ex ni har från 2015 har lånats ut 46 gånger och börjar kanske bli lite slitet? Den nya upplagan är hur som helst uppdaterad.

Mina mejl har fått blandat mottagande. Bibliotekarier får många brev från författare och förlag. Det är därför mycket bättre om läsare går till bibliotek och frågar efter böckerna och sedan lånar dem. Jag får dessutom ungefär en krona före skatt per utlån. Jag skulle bli särskilt glad om du som läser detta frågar efter Ett år i Härjedalsfjällen.

Enligt sajten allabibliotek.se är just nu 29 exemplar av Ett år i Härjedalsfjällen utlånade. Det betyder att 29 riksdaler av skattemedel rasslar in på mitt konto nästa höst. De är oskattade så Skatteverket ska få tillbaka större delen.

3000-jubileum på Instagram

I veckan firade jag jubileum på Instagram. Tretusen inlägg är en förbaskad massa bilder och texter. Jag kunde antagligen skrivit en bok eller tre på den tid jag lagt ner där. Samtidigt har jag fått mycket tillbaka. Inte minst flera vänner. Dessutom tror jag att jag sålde många exemplar av Strövtåg i Funäsfjällen tack vare Instagram.

Jag firade jubileet genom att knacka in en ganska lång text om hur Instagram förändrats under de här åren och hur jag använt det. Snabbsammanfattningen är att jag mest har haft det för min egen skull och ogillar reels. Denna text illustrerades med en selfie tagen med en lånad kamera. Dagen innan tog jag årets troligen mest populära foton med ett lånat objektiv. Status på min kamerapark lämnar en del övrigt att önska.

Texten inspirerade mig att skriva detta inlägg. För ingen vet vad som händer med sociala medier. En ny ägare kan ändra förutsättningarna eller så kan kontot raderas av misstag. Men allt jag skriver på denna sajt blir kvar så länge jag betalar för det.

hej hej här har ni mig

Vackra brukshästar populärt

Avslutningsvis vill jag tipsa om att läsa några av mina senaste artiklar på min reseblogg.

Forbönderna anländer till Röros marknad har blivit ett av mina mest lästa på länge.

Hur förändras kvinnornas historia av senaste DNA-forskningen är min recension/sammanfattning/reflektion efter att ha läst Karin Bojs senaste bok.

Cap d’Antibes gröna oaser fick oväntat många positiva kommentarer för något jag trodde var en ganska alldaglig text

Nu ska jag återgå till det administrativa träsket som jag smet från för att skriva detta.

Kristina Svensson
Bokrea, sportlovstider och stipendier

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.