Ny Teknik hade häromdagen en artikel med titeln Pimpa din Powerpoint där de presenterade några råd från en neurolog som skrivit en artikel i The Scientist om hur man bäst ska anpassa sin powerpoint till den mänskliga hjärnan (kontraster, fåtal stora element, tydlighet när ämnen byts).
Tanken är god, trista powerpoints är lika vanliga som sömnframkallande. Men faktum kvarstår att artikeln börjar i fel ände. En presentation, ett föredrag, är inte detsamma som en slideshow i powerpoint – trots att Bill Gates verkar ha indoktrinerat världen att så är fallet. (Och powerpoint kan användas till annat än som sömnpiller i bakgrunden på ett föredrag).
Ett föredrag är en show, en dialog, ett möte… Huruvida något bildspel ska ingå eller ej (och om dessa “bilder” i så fall ska vara nedlusade med en massa text), ja det är en fråga som borde hamna en bra bit ner på förberedelseagendan. Det kommer före klädsel men definitivt efter att man tagit sig en rejäl funderare över målgrupp och syfte med föredraget. När man väl är klar med vad man vill få fram, vad man vill att deltagarna/åskådarna/lyssnarna/publiken ska ta med sig från föredraget, ja då kan man börja fundera över hur man bör föra fram det. Kanske kommer man då fram till att rutor med text i bakgrunden tillför något. Då men först då kan man öppna powerpoint.
- Juni 2023: Det tar tid innan sista snöhögen smält - 1 juni 2023
- Maj 2023: Vintern gör comeback i maj - 1 maj 2023
- Fina bokomdömen och ett helgalet projekt - 7 april 2023