Tada! Nu är den här: Hundra nedslag i Mölndal. Årets julklapp till alla som har anknytning till Mölndal, har satt sin fot i Mölndal eller undrar var sjutton det där Mölndal ligger någonstans. Det är också en finfin present till alla som undrar vad som är nackdelen med den perfekta pennan, hur uppförsbacken såg ut för de första fornforskarna samt vad som är Sveriges främsta exportsuccé någonsin. Boken kan även ges till alla som undrar hur sjutton jag fått in de berättelserna i en fotobok med ganska korta texter.

Läcker men krävande formgivning

Svaret är att Hundra nedslag i Mölndal är min största utmaning hittills som skribent. Att på ett begränsat utrymme skriva en trevlig, lättläst text med udda kuriosa är en sak, men nu skulle de också passa med fotot och helst hänga ihop med texten före och efter. Jag har lagt ner larvigt mycket tid på att redigera det som ser ut att vara korta och lättskrivna texter. Anledningen till att jag hade ett sådant begränsat utrymme stavas den läckra formgivningen. Den är (som vanligt) signerad Anneli Pettersson. Men vi kanske ska ta historien från början?

Gunnebo slott och trädgårdar är Mölndals mest kända sevärdhet och givetvis med i boken

Kontaktad av naturfotograf

För drygt ett år sedan fick jag en fråga av naturfotografen Mikael Svensson om jag ville delta i ett bokprojekt till Mölndals hundraårsjubileum. Det lät kul, särskilt som jag sett en del av Mikael Svenssons tidigare böcker och de är verkligen snygga. Jag tänkte att det borde gå ganska snabbt att snickra ihop texter om en plats som jag (i alla fall emellanåt) bor på. Dessutom borde det gå fortare att bara skriva, än att både skriva och fotografera. Plus att det då var på tapeten att boken skulle ges ut av samma förlag som gett ut de flesta av Mikaels böcker. Kort sagt lät det som ett perfekt sidoprojekt vid sidan av årets huvudbok.

Nu tog detta projekt lite mer tid än jag trodde så det blir årets enda bok. Eller snarare, jag valde att lägga ner massor av tid för jag har höga ambitioner och vill skapa ett litterärt verk som är något mer än den traditionella rundresan till olika mer eller mindre udda sevärdheter i Mölndal. En annan faktor är att boken i slutändan publiceras på mitt förlag. Det kanske var en rad med felaktiga val. Allt beror på hur boken säljer. Med tanke på hur mycket tid jag plöjt ner i projektet behöver vi sälja minst en bok till varje hushåll i Mölndal. Helst flera…

Mikael önskade sig en kvadratisk bok och Anneli föreslog att vi skulle hålla oss till kvadrater genom boken. Notera kartnålen högst upp, den kommer igen i kartorna på insidan av pärmarna.

Omväxlande och begåvat skriven

Vi får se hur det går med försäljningen. Boken är i alla fall här nu och den är verkligen fin. Jag har bytt tryckeri och är riktigt nöjd med kvalitet och leverans. Just leveransen kanske blir ämnet för ett eget blogginlägg för det finns lärdomar att dela med sig till kollegor.

Det har varit ett roligt år med många Zoom-möten. Vi träffades faktiskt först när boken kommit ganska långt och vi redan hade ett utkast. Det är av naturliga skäl inte så många som läst boken ännu men vi fick detta omdöme av en testläsare, Mölndalshistorikern Lars Gahrn.

En trevlig bok, omväxlande och begåvat skriven

Lars Gahrn
Det är detaljerna som gör det. Kapitälbandet har samma nyans som bryggan på omslagets framsida.

Jul i Kvarnbyn 27-28 november och Mölndalsdagarna 4-6 juni 2022

Ordet hundra i titeln refererar till ett hundraårsjubileum som firas i juni. Mölndals stad driver ett jubileumsprojekt. Vi har fått hjälp av projektet att sprida information om bokens existens och de har också köpt in 60 böcker, något vi är mycket tacksamma för. På temat tack ska jag passa på och tacka alla andra som hjälper oss att sprida den. Ett särskilt tack till Mölndals-Posten som skrivit om boken ett par gånger.

Det är ett halvår till själva jubileet men vi valde att släppa boken före jul för att fånga julklappsköparna. Någon officiell releasefest har vi inte planerat men vårt deltagande i Jul i Kvarnbyn kan ses som startskottet. Vi står i Lilla Götafors mitt i Kvarnbyn kl 12-16 under den helg som är första advent. Kom gärna förbi och lägg nävarna på ett signerat ex eller bara säga hej.

Kristina Svensson
Ny bok: Hundra nedslag i Mölndal
Märkt på:

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.