Under 2021 har vi avverkat flera av mina favoritmotiv från Härjedalen. En sak återstå och det är morgonljus. Det är dags för det nu i november. Bilden är tagen den 30 oktober 2020 och är därmed den sista bilden som kvalade in i kalendern som jag tryckte i oktober. Jag har på bloggen beskrivit hur mina morgonturer brukar se ut (jag kommer inte alltid ihåg att äta frukost om vädret ser fotomässigt ut). På resebloggen har jag också postat en hel radda med bilder tagna under denna och ett par andra morgonturer. Det är många fantastiska bilder men detta är den jag tyckte var allra bäst. Den slank även med in i boken på sidan 87.

Den version som trycktes i kalendern har jag redigerat relativt kraftigt. Himlen var inte så gul i verkligheten. Däremot var den starkt rosa en halvtimme tidigare, men då kämpade jag mig fortfarande uppför backen för att komma upp så jag fick fri sikt. Bilden är tagen med teleobjektivet som var det som satt på kameran när jag rusade ut. När jag kom upp och såg rimfrosten önskade jag att makrot hade varit med. Fjället är Hamrafjället. Hamrar betyder rasbranter och de syns tydligt från detta håll.

Denna lista på härjedalska ord hittade jag i en guidebok – tyvärr glömt vilken…

 • Skarv – brant bergvägg med lösa stenar.
 • Skaft – sluttande fjällutlöpare
 • Stöt – fristående platt fjällhöjd
 • Vål – kal hjässa
 • Vall – odlad mark vid säter
 • Dörr – djup fjälldal
 • Kläpp – fristående fjäll
 • Köl – skoglös myrmark
 • Lid – fjällsida med björk
 • Ri – stenigt fjäll
 • Ru – vidsträckt fjällplatå
Kristina Svensson
November 2021: Rimfrost och morgonljus över Hamrafjället
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

2 reaktion på “November 2021: Rimfrost och morgonljus över Hamrafjället

 • 1 november 2021 kl. 15:53
  Permalänk

  Tack! Jag borde veta vad dessa ord betyder men tyvärr har jag slarvat med att lära. Bra påminnelse! Och fin bild. Du får redigera som du vill, det är din tolkning som fotograf som gäller. ;)

  Svar
  • 1 november 2021 kl. 17:51
   Permalänk

   Tack, listan är inte så dum. Tror det finns fler ord där ute som är bra att lära sig.
   Och ja, du har rätt i det där med tolkning men jag behöver nog öva lite på friheten :-).

   Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.