Finns det något mer lockande än nypistade skidspår som slingrar sig fram mellan vita träd? Det skulle i så fall vara nypistade skidspår uppe på kalfjället. Detta är vad jag drömde om när jag skulle välja ut bilder till kalendern så detta är en favoritbild. Den är tagen 29 januari 2019 med mobilen och om jag inte ser helt fel så är det transitspåret mellan Tänndalen och Hållan precis där man kommit upp från Åsvallen. Jag tycker att jag känner igen en av fjällbjörkarna.

I trettiofem år har det så kallade Nordic Ski Center lockat längdåkare. Det består av trettio mil preparerade skidspår som binder samman Fjällnäs, Tänndalen, Tännäs, Funäsdalen, Bruksvallarna och Ramundberget. I varje by finns det kortare eller längre rundspår, ibland med elljus. De är ofta mer eller mindre kuperade. De långa relativt flacka transitspåren mellan byarna går främst i dalgångarna. De kompletteras under senvintern med kryssleder tvärs över kalfjället.

På min reseblogg finns ett antal av dessa spår beskrivna.

Årets kalendertema är Härjedalen. En och annan av tidigare års bilder från mars finns med i boken Strövtåg i Funäsfjällen, exempelvis Lossendammen som var månadens bild 2016 på sidan 207.

Kristina Svensson
Mars 2021: Perfekta skidspår inramade av vita björkar i Funäsfjällen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.