Större delen av året är riporna perfekt kamouflerade, vita på vintern och brunspräckliga på sommaren så att de smälter ihop med dvärgbjörksriset. Undantag finns, i slutet av oktober såg jag en flock helvita ripor flyga upp i en brunorange omgivning. Då var de skygga och bilderna blev inte särdeles bra. På vårvintern däremot finns det utmärkta tillfällen att fota ripor för då springer tupparna omkring och fjädrar sig för hönorna. Denna bild är tagen 22 april 2020 med teleobjektiv. Samma foto finns på sidan 101 i Strövtåg i Funäsfjällen, men där är det spegelvänt å så att fågeln tittar på hönan mitt emot.

Det är inte bara ripor som visar upp sig på våren utan det är fåglar precis överallt, mest i närheten av olika vattendrag. Förra våren spenderade jag timtals med att fotografera fåglar med mitt teleobjektiv samtidigt som jag drömde om ett teleobjektiv som skulle låta mig komma närmare fåglarna. Det blev en något annorlunda april, jag brukar vara i Frankrike då.

Kristina Svensson
April 2021: Riptupp på väg byta dräkt i Funäsfjällen
Märkt på:        

Kristina Svensson

Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare som skriver om strövtåg och smultronställen i Sverige och Frankrike. Blir på bra humör av gott kaffe, kameran och färgglada nagellack. Gillar du något, dela det vidare eller skriv en rad. Glöm inte att prenumerera på info om nya böcker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.